Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1251940_0001.png
1251940_0002.png
MINI5TERET FOR
BY, BOLIGOGLANDDISTRIKTER
Finn TarpgaardVedersø IdrætsefterskoleVidarhøj 26990 Ulfborg
MINISTERENDato:
24 MAJ 2013
Kære Finn TarpgaardMange tak for din henvendelse af 30. april 2013 vedrørende tilflytning til landets større byer.I din henvendelse henviser du til en artikel, hvor jeg har udtalt, at “Tilflytning til byerne er umulig atstoppe”.Min udtalelse skal ses i sammenhæng med den igangværende globale urbaniseringstendens, hvorflere borgere vælger at flytte fra landdistrikterne ind til byerne. En ny befolkningsfremskrivning fraDanmarks Statisk viser bla., at der om ti år forventes at være 19 procent flere indbyggere iKøbenhavns Kommune. På den måde nærmer Danmark sig resten af Europa, hvor en langt større delbor i de større byer. En tendens, der bla. viser sig ved, at de unge fraflytter de mindre byer for at få enuddannelse og på grund afjobmulighederne ofte ender med at bosætte sig i de større byer. Dette eren tendens, som jeg mener, er umulig at stoppe.Det er dog samtidig vigtigt at slå fast, at dette ikke er et udtryk for, at jeg har opgivet en udvikling aflanddistrikterne. Som minister for landdistrikterne ligger det mig meget på sinde, at vi får skabt debedst mulige rammevilkår for vækst og udvikling i landdistrikterne.I regeringen arbejder vi for et Danmark, der hænger sammen, og hvor der er muligheder for at leve detgode liv både på land og i by. Vi arbejder bla. på, at de unge efter endt uddannelse finder detattraktivt at flytte ud i Ianddistrikterne og bruge deres erfaring og viden til at skabe udvikling, vækst ogarbejdspladser.I regeringen har vi derfor vedtaget en lang række konkrete tiltag til gavn for både borgere ogvirksomheder i landdistrikterne.For det første har regeringen netop lanceret Vækstplan DK et udspil som vil bidrage til at øge denprivate beskæftigelse. Med udspillet styrkes landdistrikterne direkte med 660 mio. kr. over de næste toår. Af konkrete initiativer heri kan nævnes, at der er afsat 400 mio. kr. til nedrivning og istandsættelseaffaldefærdige huse i 2014 og 2015. Indsatsen forventes at give aktivitet for godt 900 mio. kr. ogantages at bidrage med en øget beskæftigelse på knap 1000 personer over 3 år. Hertil kan nævnes,at der med Vækstplanen afsættes 750 mio. kr. årligt til annullering af kørselsafgift på lastbiler og 220mio. kr. årligt til forøgelse af fradraget for hotelmoms fra 50 til 75 pct.
Af øvrige tiltag for udvikling af landets landdistrikter kan nævnes, at der med den vedtagne justering afden kommunale udligningsordning er blevet flyttet midler fra de større byer til landområderne. Der er
Gammel Mønt 4
1117 København K T +45339229 00
E [email protected]
www.mbbl.dk
indgået en trafikaftale, som bidrager til forbedring af den kollektive transport i Ianddistrikterne bla. iform af en ny pulje til at støtte fx nye busruter og investeringer i infrastruktur samt en forlængelse afden midlertidige ordning med det forhøjede befordringsfradrag for pendlere i landdistrikterne til 2018.Endvidere har regeringen gennem en målrettet erhvervs- og vækstpolitik indgået aftale om enkreditpakke, som særligt kommer små og mellemstore virksomheder til gode. På det digitale områdeer der indgået en bredbåndsaftale, der sikrer mobilt bredbånd på mindst 10 Mbitls ved udgangen af2015 til 99,8 procent af alle husstande i 207 postnumre, der i dag er dårligt dækket med mobiltbredbånd.Herudover vil jeg gerne nævne, at regeringen har gennemført en ændring af planloven, der givervanskeligt stillede landdistrikter bedre muligheder for etablering af helårsboliger og erhverv ioverflødiggjorte bygninger, og vi har indført en flexboligordning, som giver adgang til at anvendehelårshuse som fritidshuse.Endelig bør det bemærkes, at der er vedtaget en omprioritering af byfornyelsesrammen, så fleremidler målrettes mindre byer. Der anvendes 75 mio. kr. årligt til denne indsats, hvilket er 52 mio. kr.mere end før lovændringen. Ændring af byfornyelsesloven bidrager til en styrket helhedsorienteretindsats i mindre byer på områdeniveau samt styrker indsatsen over for de dårlige boliger, skrot ogaffald mm.I tilknytning til den igangværende befolkningsudvikling og tilflytning til byerne spørger du desuden i dinhenvendelse til, hvorfor folketinget understøtter denne udvikling med offentlige investeringer iinfrastru ktu rprojekter.Til dette kan jeg oplyse, at regeringen løbende investerer i bedre mobilitet i hele landet. Dette bidragerbåde til øget mobilitet på tværs af landsdele samt vækst og udvikling i hele landet. Dette vil derforogså gavne væksten i landets yderområder og landdistrikter.En god infrastruktur kan bl.a. bidrage til, at de unge efter endt uddannelse igen vælger at flytte tilbagetil de mindre byer i kraft af øgede muligheder for pendling, bosætning, beskæftigelse mm.Afslutningsvist vil jeg nævne, at ovenstående eksempler illustrerer den opmærksomhed, som denneregering hele tiden har på udfordringerne i de danske landdistrikter, og hvordan vi i fællesskab kanskabe de bedst mulige rammer for at bo, leve og arbejde i alle egne af landet.
Med venlig hilsen7,
Carsten Hansen
2 af 2Gammel Mønt 4
1117 Købehavn K T +45 33922900 [email protected] www.mbbl.dk