Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1189237_0001.png
1189237_0002.png
1189237_0003.png
1189237_0004.png
1189237_0005.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
4. december 20122012-3482
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 6. november 2012 stillet mig følgendespørgsmål (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Ikke medlem Sophie Hæstorp Andersen (V).

Spørgsmål nr. 91:

I Miljøministeriets fingerplan 2007, Landsplandirektiv for hovedstadsområdetsplanlægning, er der bl.a. anført følgende mulige, fremtidige overordnedekollektive trafikanlæg som den kommunale planlægning skal respektere(udbygning af banenettet):a. En skinnebåren kollektiv trafikforbindelse fra Glostrup til Lyngby med evt.forlængelse mod nord og mod sydb. Dobbeltspor på banestrækningen Lejre-Vipperød (Lejre Kommune)c. Overhalingsspor på S-banen mellem Ny Ellebjerg og Hundiged. Overhalingsspor på S-banen mellem Hellerup og Holtee. S-togsstation Ølsemagle (Køge Kommune)f. S-togsstation Store Rørbæk (Frederikssund kommune)g. S-togsstation mellem Hillerød og Allerød (Hillerød Kommune). Skal bl.a.betjene det nye supersygehush. S-togsstation Priorparken (Brøndby Kommune)i. S-togsstation Trylleskoven (Solrød Kommune)samt følgende mulige, fremtidige overordnede vejanlæg, som den kommunaleplanlægning skal medtage (udbygning af vejnettet):a. Arealreservation til Udvidelse af Motorringvej 3 til 6 sporb. Udbygning af Kongevejen (Helsingør Kommune)
c. Udvidelse af Køge Bugt Motorvejen til 8 sporSide 2/5
d. Frederikssundmotorvejene. Udvidelse af Helsingørmotorvejen Øverød-Isterød til 6 sporf. Udvidelse af Holbækmotorvejen Fløng-Roskilde til 6 sporg. Udvidelse af Motorringvej 4 Holbækmotorvejen – Frederikssundmotorvejentil 6 sporh. Vejforbindelse Nordhavn-Lyngbyveji. Ring 5, Tværvej mellem Holbækmotorvejen og Måløvj. Ring 5, Tværvej mellem Frederikssundsvej og Nymøllevejk. Ring 5, Tværvej Nymølle-Isterødvej, kapacitets- og sikkerhedsforbedringerl. Ring 5, Isterød-Helsingørmotorvejenm. Isterødvej, 3 sporn. Ring 6, Overdrevsvejens forlængelse, Hillerød-Humlebæko. Tunnel/bro over Roskilde Fjord syd for Frederikssundp. Frederiksværk-Hillerød, 3 sporq. Frederiksværk-Frederikssund, 3 sporr. Helsinge-Gillelejevejens. Ring 6, Gørløse omfartsvejt. Slangerup-Værebro, 3 sporu. Ring 5, Tværvej mellem Tune Landevej og Sydvejv. Tune Landevej, udvidelse mellem Tværvej og Køge Bugt Motorvejw. Ny vej nord og øst om Trekroner (Roskilde kommune)x. Salløvkrydset-Solrød 2+1 vej (Solrød og Roskilde Kommuner)y. Omfartsvej Ll. Skensved (Solrød og Køge Kommuner)
z. Omfartsvej Borup (Møllevej-Ryeskovvej) (Køge Kommune)Side 3/5
æ. Forlængelse af Billesborgvej nord om Herfølge (Køge Kommune)ø. Forlængelse øst om Strøby Egede (Stevns Kommune)å. Udbygning af Hillerødmotorvejen fra 4 til 6 spor mellem Motorringvej 3 ogVærløseaa. Udbygning af Hillerødmotorvejen fra motortrafikvej til 4 sporet motorvejmellem Allerød og HillerødDet ønskes for hvert af disse anlæg oplyst, om der er tale om statslige anlæg,om anlæggene er under etablering eller under vurdering med hensynbeslutning om etablering, samt hvad anlægsudgifterne overslagsmæssigtskønnes at beløbe sig til.

Svar:

I nedenstående tabel 1 og 2 er spørgsmålene til projekter på henholdsvis bane-og vejområdet besvaret.Det skal bemærkes, at en række af projekterne indgår i den halvårlige status foranlægsprojekter på Transportministeriets område, som tilgårTransportudvalget og Finansudvalget. Kopi af anlægsstatus for 1. halvår 2012er vedlagt.Der er i tabel 1 og 2 henvist til føromtalte status for anlægsprojekter i detilfælde, hvor det pågældende projekt er omfattet af denne.Derudover er der for så vidt angår en række af vejprojekterne, jf. tabel 2,henvist til status for de strategiske analyser fra december 2011 der er igangsat imedfør af aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009. Kopi af statusfor de strategiske analyser er vedlagt.

Tabel 1 Projekter på baneområdet

Spørgsmål BemærkningeraDer er i 2011 i regi af Transportministeriet, RegionHovedstaden og en række omegnskommuner igangsat etarbejde med at udarbejde et beslutningsgrundlag for en letbanelangs Ring 3. Beslutningsgrundlaget for letbanen skal værefærdigt i slutningen af 2012.Den rådgivende ingeniørvirksomhed COWI har i en rapport,udarbejdet for Transportministeriet, fra 2010 ”Ring 3 –Letbane eller BRT?” skønnet anlægsudgiften til en letbane
langs Ring 3 til ca. 3,75 mia. kr.Side 4/5
bcde
fghi
Jf. transportaftalerne af 29. januar 2009 og 26. november 2010mellem den daværende regering (Venstre og De Konservative),Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstreog Liberal Alliance er der reserveret et statsligt bidrag på 1,5mia. kr. til letbanen.Der henvises til anlægsstatus side 24.Transportministeriet har ikke aktuelle planer om anlæg af etoverhalingsspor på S-banen mellem Ny Ellebjerg og Hundige.Der henvises til anlægsstatus side 17.Trafikstyrelsen har igangsat en analyse af stationsstrukturen pådet statslige jernbanenet, dvs. inklusive S-togsnettet. Analysenvil skulle afdække potentialer på længere sigt for en optimeringaf stationsstrukturen, herunder potentialer ved etablering,flytning eller lukning af stationer. En eventuel åbning af en nyS-togsstation ved Ølsemagle indgår i analysen.Analysen afrapporteres i 2013.En eventuel etablering af en ny S-togsstation ved Store Rørbækindgår i føromtalte analyse, jf. besvarelsen af spørgsmål ”e”.Der henvises til anlægsstatus side 21.En eventuel etablering af en ny S-togsstation ved Priorparkenindgår i føromtalte analyse, jf. besvarelsen af spørgsmål ”e”.En eventuel etablering af en ny S-togsstation ved Trylleskovenindgår i føromtalte analyse, jf. besvarelsen af spørgsmål ”e”.

Tabel 2 Projekter på vejområdet

Spørgsmål BemærkningeraUdvidelsen af Motorring 3, der er statsvej, er gennemførtbUdbygningen af Kongevejen, der er statsvej, er gennemførtcDer henvises til anlægsstatus side 54.dDer henvises til anlægsstatus side 44.eDer henvises til anlægsstatus side 53.fDer henvises til anlægsstatus side 43.gDer henvises til anlægsstatus side 55.h.Igangværende kommunalt anlægsprojekt, der henvises tilKøbenhavns Kommune.iDer henvises til status for de strategiske analyser s. 42-45jDer henvises til status for de strategiske analyser s. 42-45kDer henvises til status for de strategiske analyser s. 42-45.lDer henvises til status for de strategiske analyser s. 42-45.mDer er ikke aktuelle planer om udvidelse af den statslige del afIsterødvejen til 3 spornDer henvises til status for de strategiske analyser s. 42-45oDer henvises til anlægsstatus side 59
pqr
st
uvwxyzæøå
aa
Der er ikke aktuelle planer om udvidelse af den statsligedelstrækning mellem Frederiksværk og Hillerød til 3 sporDer er ikke aktuelle planer om udvidelse af den statsligevejstrækning mellem Frederiksværk og Frederikssund til 3 sporDer er igangsat en forundersøgelse for en udbygning af denkommunale vejstrækning mellem Helsinge og Gilleleje. Denneafrapporteres i 2013Der henvises til anlægsstatus side 50.Der er ikke aktuelle planer om udvidelse af den statsligevejstrækning mellem Slangerup og Værebro til 3 spor. Derhenvises også til status for de strategiske analyser s. 42-45Der henvises til status for de strategiske analyser s. 42-45.Der henvises til status for de strategiske analyser s. 42-45Arealreservation vedrørende et eventuelt kommunaltanlægsprojekt i Roskilde KommuneDer er ikke aktuelle planer om udvidelse af den statsligevejstrækning mellem Salløvkrydset og Solrød til 2+1 vej.Arealreservation vedrørende et eventuelt kommunaltanlægsprojekt i Køge KommuneArealreservation vedrørende et eventuelt kommunaltanlægsprojekt i Køge KommuneArealreservation vedrørende et eventuelt kommunaltanlægsprojekt i Køge KommuneArealreservation vedrørende et eventuelt kommunaltanlægsprojekt i Køge KommuneDer er ikke aktuelle planer om udbygning af statsvejen,Hillerødmotorvejen, fra 4 til 6 spor mellem Motorring 3 ogVærløseDer er ikke aktuelle planer om udbygning af statsvejen,Hillerødmotorvejen, til en 4 sporet motorvej mellem Allerød ogHillerød
Side 5/5
Medvenlighilsen
Henrik Dam Kristensen