Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del
Offentligt
1289279_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
11. oktober 20132013-3470
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 25. september stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Sophie Løhde (V).

Spørgsmål nr. 849:

Regeringen har de seneste år hævet brugerbetalingen på en række områder. Vilministeren i den forbindelse fremsende en opgørelse i kronologisk rækkefølgeover samtlige tiltag inden for ministeriets område, indført i perioden siden den15. september 2011, der indeholder ny brugerbetaling og gebyrer eller stignin-ger i eksisterende brugerbetaling og gebyrer?

Svar:

På Transportministeriets område er der i perioden fra den 15. september 2011og frem til i dag indført brugerbetaling og gebyrer på følgende områder:I juli 2012 indførtes på jernbaneområdet afgifts- og gebyrfinansiering afen række opgaver vedrørende godkendelser og tilsyn, samt gebyrfinan-siering af Jernbanenævnets arbejde. Afgifter og gebyrer betales af jern-banebranchens aktører.I februar 2013 indførtes på vejområdet gebyrer for behandling af klagerover tilstandsrapporter udarbejdet i forbindelse med beslutning omnedlæggelse af offentlig vej samt for behandling af klager over kommu-nernes afgørelser efter privatvejsloven. Dertil har kommunalbestyrel-serne fået mulighed for at opkræve et gebyr i forbindelse med behand-ling af visse nærmere angivne ansøgninger efter privatvejsloven.I juli 2013 indførtes på baggrund af en ændring af luftfartsloven et sa-fety-bidrag pr. afrejsende passager, der skal finansiere Trafikstyrelsensløbende tilsyn med branchen. Safety-bidraget erstatter de årsgebyrer og–afgifter, der hidtil har finansieret området. Samlet set er brugerbeta-ling vedrørende tilsyn med civil luftfart reduceret ca. 20 pct. efter Tra-fikstyrelsens fusion med Statens Luftfartsvæsen i 2010.
Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr