Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1171066_0001.png
1171066_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
26. oktober 20122012 - 3161
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 11. oktober 2012 stillet mig følgende spørgsmål8 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 8:

I besvarelsen af TRU alm. del – spm. 995 hedder det bl.a., at ”lufthavnenssamarbejde med konkrete virksomheder er således en sag for lufthavnen selv”og at ”Ifølge de oplysninger som er forelagt Trafikstyrelsen, vedrører projektet iOdense Lufthavn bl.a. en test- og valideringsfacilitet for civile ubemandedeluftfartøjer.”Der gøres opmærksom på, at et medlem af lufthavnens bestyrelse er direktørfor Falck Schmidt Defence Industries, der samarbejder med Boeing flyfabrikker(kendt for udviklingen af droner til militære formål), der ønsker at brugeOdense Lufthavn til testflyvninger af droner. I det pressemateriale, som OdenseLufthavn udsendte d. 17. november 2011, hedder det bl.a., at "udoversamarbejdet med Odense Lufthavn har Boeing allerede relationer til deodenseanske virksomheder IFAD og Falck Schmidt Defence Industries”. Disserelationer er blandt andet et aftalenotat mellem Boeing og IFAD om at udforskemulighederne for at støtte Boeings F/A-18E/F Super Hornets krav tilluftangrebstræningssystemer, og en aftale mellem Boeing og Falck SchmidtDefence Systems om potentielt brug dels af Falck Schmidt-brændselsceller igenbrugsenergidrevne systemer for militærplatforme dels af komplekse FalckSchmidt-komponenter og materialer i Boeings rotorflyprogrammer.Ministeren bedes på baggrund af ovenstående oplyse, om han finder dethensigtsmæssigt, at lufthavnens samarbejde med konkrete virksomhederpotentielt vil kunne medføre, at lufthavnen medvirker til udvikling af materieltil militært brug og om ministeren set i lyset af samarbejdet mellem Boeing ogde odenseanske våbenfabrikker om militære våbensystemer kan bekræfte, attest- og valideringsfaciliteten udelukkende vil blive benyttet til civile og ikkemilitære formål.
Side 2/2

Svar:

Lad mig indledningsvis slå fast, at jeg ingen beføjelser har med hensyn tilsammensætningen af bestyrelsen for Odense Lufthavn. Som det fremgår af minbesvarelse af spørgsmål 995 (TRU alm. del) af 1. oktober 2012, er det dekommuner, der ejer Odense Lufthavn Smba, der udpeger bestyrelsen.Herudover vil jeg fremhæve, at der normalt tales om, at teknologioverførslengår fra forsvarsindustrien til civile formål. Dette må også generelt forventes veddroner, hvor investeringer og erfaringer hidtil har været langt mere omfattendei militære sammenhænge. At forsvarsindustrien også anvender de teknologiskefremskridt, som det civile erhvervsliv har udviklet, alt fra mobiltelefoner overmedicin til transportteknologi, mener jeg er en forventelig og uundgåeligvekselvirkning.Jeg kan bekræfte, at de godkendelser til projektet, som Trafikstyrelsen udstedertil Odense Lufthavn, alene vedrører civil luftfart.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen