Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1180936_0001.png
1180936_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
20. november 20122012-3432
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 1. november 2012 stillet mig følgendespørgsmål 76 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 76:

I spørgsmål 900-904, alm. del, 2011-12, blev der spurgt til mulige problemer iforbindelse med Banedanmarks ændrede vagtordninger i forbindelse medfejlretninger, og i svar nr. 904 hed det, at "Banedanmark har med degennemførte ændringer ikke aktuelle planer om at indgå aftaler med eksterneleverandører om hel eller delvis varetagelse af vagtberedskabet."Imidlertid har det vist sig, at firmaet Wicotec har deltaget i fejlretningen ioktober måned 2012 i Sikring Nordøst, og ministeren bedes gøre rede for,hvorvidt dette er acceptabelt set i relation til svar på alm. del, 2011-12,spørgsmål nr. 904.Samtidig bedes ministeren oplyse, hvorvidt firmaet Wicotec eller andre firmaerhar deltaget i fejlretningsopgaver i andre sikringsområder end Nordøst.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Banedanmark, som oplyser, at:”Dansk Jernbaneforbund (Elektropersonale) opsagde endeligt rammeaftalenfor rådighedsvagt for elektropersonalet i juni 2012.Da der blev afgivet svar på spørgsmål 904 blev der stadig forhandlet mellem DJElektropersonalet og Banedanmark. Banedanmark forventede på daværendetidspunkt en løsning, der ville medføre, at rammeaftalen som minimum kunnegælde året ud eller så længe, der blev forhandlet. DJ Elektropersonale valgtedog at fastholde opsigelsen, hvilket medførte, at sikrings- ogkørestrømsmedarbejdere pr. 1. oktober 2012 overgik til statens regler forrådighedsvagt.Overgangen til statens regler har betydet ændrede arbejdstider for sikrings- ogkørestrømsmedarbejderne; blandt andet indgår rådighedsvagttimerne nu inormopgørelsen og skal afspadseres, hvor de tidligere blev udbetalt. Det
betyder, at der siden 1. oktober 2012 har været færre timer til rådighed tilproduktionen. Situationen er derfor en anden end i august 2012, hvorBanedanmark blev bedt om at tage stilling til mulige udfordringer i forbindelsemed fejlretninger på grund af det reducerede akutberedskab.Banedanmark gør brug af eksterne entreprenører til vedligehold når det findesnødvendigt. Det sker typisk i forbindelse med sygdom, spidsbelastninger mv.Normalt hyres eksterne entreprenører ikke ind til akutte fejlretningsopgaver,der opstår under rådighedsvagtafviklingen, og det er fortsat ikkeBanedanmarks intention at indgå aftaler med eksterne entreprenører om heleller delvis deltagelse i den planlagte rådighedsvagtordning.Det er korrekt, at Banedanmark i en periode i oktober 2012 har hyret énmedarbejder fra Wicotec til sikringsopgaver i Nordøstjylland, og at dennedelvist har været en del af den planlagte rådighedsvagtordning. Dette skyldes,at en stor del af afdelingens medarbejdere deltog i et obligatorisk kursus, dervar planlagt, inden det var afgjort, at elektropersonalet skulle overgå til statensregler pr. 1. oktober 2012 og hvor kursusafgiften ikke kunne refunderes.Det kan oplyses, at ingen af de andre sikringsområder har haft eksterndeltagelse i den planlagte rådighedsvagtordning.”
Side 2/2
Medvenlighilsen
Henrik Dam Kristensen