Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1283939_0001.png
1283939_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
27. september 20132013-2654
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 5. august 2013 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 713:

I forbindelse med prækvalifikationen af fire konsortier til at byde på arbejdetmed 18 broer over jernbaneforbindelsen til Femern Bælt bedes ministeren re-degøre for, hvordan Banedanmark vil sikre, at der i udbudsmaterialet stilleskrav om henholdsvis arbejdsklausuler (løn- og arbejdsvilkår) og sociale klausu-ler (anvendelse af lærlinge og f.eks. et antal langtidsledige/kontanthjælps-modtagere), ligesom ministeren bedes redegøre for, hvordan det i udbudsmate-rialet sikres, at der efter kontraktindgåelse foregår en løbende kontrol af, omentreprenøren overholder arbejdsklausulerne og de sociale klausuler.

Svar:

Idet jeg henviser til min foreløbige besvarelse af 2. september 2013, har Ba-nedanmark oplyst mig følgende, som jeg kan henholde mig til:”Banedanmark har gennem længere tid haft et CSR-tillæg i anlægskontrakter,som beskriver, hvilke krav Banedanmark stiller som bygherre til sine leveran-dører. Her stiller Banedanmark bl.a. krav om, at løn- og arbejdsforhold over-holder bestemmelserne i ILO konvention nr. 94.For at sikre kontrol hermed stiller Banedanmark krav om en tro- og loveerklæ-ring vedrørende overholdelse af løn- og arbejdsforhold. Denne tro- og loveer-klæring vil blive fornyet på jævnlige byggemøder. Ligeledes er der bestemmel-ser om, at Banedanmark kan tilbageholde vederlag til entreprenøren, såfremtforhold vedrørende løn- og arbejdsforhold ikke er overholdt.I forbindelse med arbejdet med fremrykningen af anlægget af de 18 broer påLolland og Falster, har Banedanmark besluttet, fremadrettet at skærpe kravenetil sociale klausuler. Banedanmark har derfor tilføjet et konkret krav i CSR-tillægget om, at entreprenørerne skal etablere et vist antal elev- og praktikplad-ser.
Fremadrettet vil Banedanmark desuden opsætte klare og entydige krav til en-treprenørerne om en løbende afrapportering af, hvorledes elevkravene er op-fyldt. Samtidig skal entreprenørerne til enhver tid kunne dokumentere, at deopfylder de opstillede krav til ansættelse af elever, og det vil blive bodsbelagt,hvis de ikke overholder bestemmelserne.”
Side 2/2
Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr