Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1261997_0001.png
1261997_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
19. juni 20132013-1777
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 22. maj 2013 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 525:

Vil ministeren gøre rede for, hvorledes en forsinkelse af byggeriet af Metrocity-ringen med et år kan blive 1,7 mia. kr. dyrere, idet man må forvente, at der ikontrakterne med hovedentreprenøren er fastsat bestemmelser, der kompense-rer Metroselskabet for evt. forsinkelser f.eks. i form af dagbøder eller lignende.

Svar:

Jeg har forelagt sagen for Metroselskabet, som oplyser at:”Metroselskabet har vurderet risikobilledet for Cityringsprojektet, såfremt an-søgningen om udvidede arbejdstider ikke imødekommes. Det er vurderingen,at såfremt muligheden for udvidede arbejdstider, som blev forudsat ved ejernesgodkendelse af grundlaget for indgåelsen af de store anlægskontrakter, ikkeudnyttes, må åbningstidspunktet forventes udskudt med ca. et år fra december2018. Det vurderes, at de samlede ekstraomkostninger ved et års udsættelse afåbningstiden vil være i størrelsesordenen 1,2 – 1,5 mia. kr. inklusive renteudgif-ter og direkte og afledte omkostninger såvel for entreprenørernes og rådgiver-nes samt for selskabets aktiviteter, der skal opretholdes et ekstra år. Heri erikke medtaget tabte driftsindtægter ved forsinket åbning af Cityringen for pas-sagerdrift.I kontrakterne mellem Metroselskabet og hovedentreprenøren CMT indgår derbestemmelser om betaling af dagbod, som bygherren kan gøre gældende modentreprenøren, på det tidspunkt, hvor et fastlagt afleveringstidspunkt eller enaftalt milepæl ikke overholdes. Dette kan ske under forudsætning af, at forsin-kelsen ikke skyldes forhold, der opstår uden entreprenørens skyld, og overhvilke entreprenøren ikke er herre over. Det gælder eksempelvis uforudseteforhold, som ikke var kendt og derfor ikke er beskrevet i kontrakten”.
MedvenlighilsenSide 2/2
Henrik Dam Kristensen