Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1250256_0001.png
1250256_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
21. maj 20132013-1566
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 2. maj 2013 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Ellen Trane Nørby (V).

Spørgsmål nr. 507:

Hvilke konsekvenser har det for samarbejdet på tværs af den dansk-tyskegrænse, at prisen på en rejse fra Flensborg til Padborg, som beskrevet iFlensborg Avis den 20. april 2013 i artiklen ”Togprisen til Padborg er tredob-let”, er blevet tredoblet, som følge af at DSB har opsagt en naboaftale om billigetogforbindelser med det regionale jernbaneselskab LVS i Slesvig-Holsten?

Svar:

DSB har oplyst følgende:”DSB skal indledningsvist oplyse, at samarbejdet mellem DSB og LVS Schles-wig Holstein GmbH ikke er opsagt. Der er derimod tale om et regionalt billet-samarbejde med NSH (Nahverkehr Schleswig–Holstein GmbH), som er blevetopsagt.DSB har siden 12. december 2010 haft en aftale med LVS om at betjene Flens-borg med direkte tog frem til 2027. Billetter til denne trafik, i forbindelsen tilog fra Flensborg, kan fortsat købes i billetautomat på en dansk station viaDSB’s app, som mobilbillet eller i DSB’s billetsalg.DSB har herudover siden august 2005 og frem til den 8. april 2013 indgået i etregionalt samarbejde med NSH og senere Arriva Tog A/S om salg af billettermellem Sønderjylland og Nordtyskland – ”Nordtyskland samarbejdet”. Billet-terne i dette samarbejde har alene været tilgængelige i billetautomaterne i Søn-derjylland og Nordtyskland, og prisniveauet for disse billetter var fastsat igen-nem samarbejdsaftalen.Som led i Sundt DSB er DSB blandt andet i færd med en omfattende saneringaf hele DSB’s billetproduktkatalog med henblik på effektivisering og forenklingfor kunderne og DSB. I 2012 udgjorde salget af billetter i ”Nordtyskland sam-arbejdet” alene ca. 6% af det samlede antal solgte billetter i rejser til og fra
Flensborg sammenholdt med salg af billetter til strækningen i DSB’s øvrigesalgskanaler. På den baggrund valgte DSB at opsige NSH samarbejdet.For at kunderne ikke skal opleve DSB’s udtræden af samarbejdet som en pris-forhøjelse, har kunderne på rejsen mellem Flensborg og Padborg fortsat mulig-hed for at købe billet hos togpersonalet inden afgang fra Flensborg. Der opkræ-ves ikke gebyr for udstedelse af billetten. DSB’s billetpris er 24,- DKK for enenkeltbillet på standard for en voksen. Nordtysklandbilletten kostede på sam-me strækning indtil den 9. april 2013, ca. 23,- DKK.”
Side 2/2
Medvenlighilsen
Henrik Dam Kristensen