Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1238390_0001.png
1238390_0002.png
MINISTERENDatoJ. nr.
TransportudvalgetFolketinget
17. april 2013
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 20. marts 2013 stillet mig følgende spørgsmål (TRUalm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra TorstenSchack Pedersen (V).

Spørgsmål nr. TRU 436:

Trafikstyrelsen har den 5. februar 2013 bedt EU kommissionen gribe ind i ensag, derinvolverer hollandsk udstedte E4 typegodkendelser af sikkerhedsselertil biler ogbusser, som er farlige at anvende, og derfor ikke lever op til gældende ECE regler påområdet. De hollandske myndigheder har godkendt såkaldte generationsseler, som ermarkedsført som værende godkendt fastspænding til både børn og voksne på trods af,at de ikke lever op til de konstruktive krav i ECE regulativ nr. 16 for sikkerhedsselertil voksne. Generationsselerne skulle ifølge internationale eksperter ogTrafikstyrelsen desuden også have været testet, godkendt og mærket somsikkerhedsseler til børn i henhold til ECE regulativ 44. Kan ministeren på denbaggrund oplyse, om der i Danmark kan være blevet markedsført og solgt andregenerationsseler til fastspænding af børn og voksne, som er blevet E-godkendt iHolland eller iandre europæiske lande på et fejlagtigt grundlag?

Svar:

Trafikstyrelsen har bekræftet overfor mig, at styrelsen har rettet henvendelse til EU-Kommissionen, og har bedt kommissionen tage stilling til sagen.Trafikstyrelsen har oplyst mig om, at der er modtaget indberetning om, at der iDanmark findes både løst sikkerhedsudstyr til børn og eftermonteredesikkerhedsseler og andet fastmonteret sikkerhedsudstyr til børn,der ikke opfyldergældende regler. Der er udsendt advarsler i pressen, og det ikke-godkendte udstyr ertilbagekaldt fra markedet.Trafikstyrelsen har udarbejdetmeddelelse nr. 1965 til synsvirksomhederne om, athvis et køretøj er udstyret med ikke-godkendt sikkerhedsudstyr, skal det krævesafmonteret, og der skal så anføres på synsrapporten: ”Sikkerhedsudstyr for børn ikkegodkendt.” Køretøjet kan i så fald godkendes efter afmontering af udstyret ogefterfølgende omsyn.
Med venlig hilsen
Henrik Dam KristensenSide 2/2