Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1226038_0001.png
1226038_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
14. marts 20132013-676
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 18. februar 2013 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Kristian Pihl Lorentzen (V).

Spørgsmål nr. 349:

Vil ministeren oplyse, hvad man samlet estimerer den ekstraindtjening til, somfinder sted ved, at de rejsende glemmer at tjekke ud med rejsekortet?

Svar:

Rejsekort A/S oplyser følgende:”Forudbetalingen er fastsat af trafikselskaberne efter en samlet overvejelse omhensynet til kunderne og risiko for selskabers provenutab, således at der sikresen vis betaling også for rejser hvor der ikke foretages check ud. Idettabsrisikoen for selskaberne er større for lange rejser end for korte, er dertilstræbt en balance. Der er derfor ikke regnet med en ekstraindtjening på sigt.Rejsekort og trafikselskaberne gennemfører løbende og med stigende intensitetinformationskampagner med det formål at nedbringe andelen af rejser medmanglende checkud, ligesom der udsendes servicemails, som en påmindelse, tilkunder, der har glemt at checke ud. Det er endvidere forventningen, at i taktmed at systemet bliver mere udbredt vil flere rejsende foretage check ud ogdermed indirekte påminde øvrige rejsende om check ud.Det er vanskeligt entydigt at beregne den samlede økonomi forbundet medmanglende check ud, da kunden ved korrekt check ud skulle have betalt forrejsen. Ved manglende check ud, vil der således være en difference mellemrejsens faktiske pris og forudbetalingen. Systemet har ikke data på hvor langtkunder, der ikke har foretaget check ud, reelt har rejst og derved hvor meget deskulle have betalt.Der har i 2012 været ca. 200.000 rejser med manglende check ud svarende tilen indtægt på ca. 10 mio. kr. Ved manglende check ud har selskaberne et tabsvarende til rejsens pris. Såfremt der anlægges en gennemsnitsbetragtning foråret 2012 vurderes den samlede ekstraindtjening (differencen mellem
forudbetalingen og rejsens faktiske pris) ved manglende check ud at beløbe sigtil ca. 5 mio. Dette skal ses ift. den samlede rejsekortomsætning på 234 mio. kr.En sådan simpel betragtning tager dog ikke højde for at kunder kan have enstørre tilskyndelse til at undlade check ud på lange/dyre rejser. Derforformodes tallet at være en del mindre.Endvidere er året 2012 ikke et typisk år, idet antallet af lange rejser medrejsekort endnu er på et lavt niveau.”
Side 2/2
Medvenlighilsen
Henrik Dam Kristensen