Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1207573_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
8. januar 20132012 - 4014
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 17. december 2012 stillet mig følgende spørgs-mål (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Preben Bang Henriksen (V).

Spørgsmål nr. 200:

Kan ministeren oplyse, hvordan og hvornår i en anlægsproces vedrørende etvejanlæg der kan udbetales erstatning til de lodsejere, hvis ejendomme er ud-lagt til linjeføring i en VVM-redegørelse, men hvor der endnu ikke er vedtagetanlægslov? Desuden bedes det relevante lovgrundlag oplyst.

Svar:

Som udgangspunkt kan der først foretages ekspropriation af privat ejendom,når der foreligger en anlægslov eller andet lovgrundlag, der giver hjemmel her-til. Inden der vedtages anlægslov, foreligger der imidlertid en juridisk mulighedfor overtagelse af privat ejendom mod erstatning, hvis ejendommen er berørt afplanlagte og besluttede vejprojekter.Når der foreligger et færdigt vejprojekt, og der er truffet politisk beslutning omlinjeføring, har Vejdirektoratet mulighed for at lægge byggelinjer på arealer,der grænser op til den pågældende linjeføring. Byggelinjer lægges med henblikpå sikring af vejprojektet mod fx bebyggelser, der hindrer vejprojektets gen-nemførelse eller fordyrer det væsentligt, jf. vejlovens §§ 34–38.Når et areal i væsentligt omfang er pålagt sådanne byggelinjer, kan ejeren ifølgevejlovens § 38 søge om at få arealet overtaget mod erstatning, hvis et af følgen-de kriterier er opfyldt: a) ejeren er afskåret fra udnyttelse af arealet, der er øko-nomisk rimelig og svarer til den udnyttelse, der finder sted i det omkringlig-gende område, eller b) byggelinjerne hindrer salg af arealet/ejendommen ogder er samtidig særlige personlige årsager hos ejeren til at begære overtagelse.
Medvenlighilsen
Henrik Dam Kristensen