Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1197516_0001.png
1197516_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
17. december 2012
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 6. december 2012 stillet mig følgendespørgsmål (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 177:

Med henblik på et eventuelt samråd bedes ministeren give en status på, hvorlangt man er nået med implementeringen af en fælles betalingsløsning formotorvejstoiletterne på de bemandede rastepladser i Danmark, samt hvornårman kan forvente en nødvendig forbedring af de nuværende faciliteter.

Svar:

Jeg er bekendt med, at spørgsmålet har været drøftet, også mellemVejdirektoratet og branchen.Der er overordnet set to former for toiletter langs motorvejene i Danmark: dempå de bemandede rastepladser og dem på de ubemandede rastepladser.Renholdelse og vedligeholdelse af deubemandederastepladser er statensopgave, med Vejdirektoratet som den udførende myndighed. Her arbejdes derløbende med at finde nye og bedre måder at udnytte de anviste bevillinger tilområdet på, således at toiletterne kan være så rene og indbydende som muligt.Toiletterne på debemandederastepladser ligger i tilknytning tilservicestationer, hvor der sælges benzin og ofte også mad og drikke. Disseforretninger drives af private virksomheder, der som koncessionshavere harfået retten til at drive den pågældende virksomhed på den pågældenderasteplads ved motorvejen.I henhold til kontrakterne er det allerede i dag koncessionshavernes pligt atrenholde toiletterne på de bemandede rastepladser på en tilfredsstillendemåde.Der er, som jeg har fået det forelagt af Vejdirektoratet, forskellige holdninger ibranchen til, om – og i givet fald hvordan – et system til betaling for brug aftoiletter skulle indføres.
Jeg går ikke ind for indførelse af betaling for brug at motorvejstoiletter,hverken på de bemandede eller ubemandede rastepladser. Jeg mener det er engod service at kunne tilbyde trafikanterne gratis brug af toiletterne.I lyset af at de gældende koncessioner allerede forpligter koncessionshavernepå at tilbyde gratis og renholdte toiletter, har jeg svært ved at se, at der skullevære grundlag for at indføre brugerbetaling på dette område.På denne baggrund er brugerbetaling for motorvejstoiletter på de bemandederastepladser i Danmark ikke noget jeg vil arbejde for at indføre.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Henrik Dam Kristensen