Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del
Offentligt
1196235_0001.png
1196235_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
14. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 126 alm. del stillet af Transportudvalget den

23. november 2012 efter ønske fra Ulla Tørnæs (V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder Karup Lufthavns ejerehar for at søge midler i EU’s fonde til at opretholde et væsentligt elementi yderområdernes infrastruktur ved at yde tilskud til Karup Lufthavn.

Svar:

EU yder gennem en række programmer og fonde støtte til virksomhederog projekter, herunder som tilskud, lån og i nogle tilfælde som garantier.Støtten tildeles enten direkte fra Europa-Kommissionen (EU-tilskud),gennem finansielle formidlere eller gennem programmer og fonde, derforvaltes på nationalt eller regionalt niveau, som fx EU’s strukturfonde(Regionalfonden og Socialfonden).Erhvervs- og Vækstministeriet har ikke kendskab til de forskellige mu-ligheder som de enkelte EU-fonde og programmer giver i forhold til atopretholde infrastruktur i yderområderne. Jeg kan dog redegøre for mu-lighederne under strukturfondene, der administreres under Erhvervs- ogVækstministeriet. Endvidere kan jeg oplyse, at i mange tilfælde yderEU’s programmer og fonde ikke tilskud til ordinær drift, men til projek-ter, der gennemføres med henblik på et nærmere beskrevet formål.Danmark modtager årligt ca. ½ mia. kr. fra strukturfondene i perioden2007-2013. Fondene bidrager til at styrke den regionale konkurrenceevneog beskæftigelse i hele Danmark. De seks regionale vækstfora er omdrej-ningspunktet for den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling ogindstiller med afsæt i den regionale erhvervsudviklingsstrategi om an-vendelsen af EU's strukturfondsmidler. Vækstfora skal sikre, at 35 pct. afstrukturfondsmidlerne i perioden 2007-2013 anvendes til gavn for yder-områderne under ét.Det er i programperioden 2007-2013 ikke muligt at anvende struktur-fondsmidler til at forbedre den trafikale infrastruktur i Danmark. Detskyldes bl.a., at de strukturfondsmidler, Danmark modtager, er så be-grænsede, at det ikke vil være muligt at gennemføre større infrastruktur-projekter og fortsat levne mulighed for en slagkraftig indsats inden forøvrige prioriterede temaer.På baggrund af det oplyste er det dog ikke muligt at vurdere, om det pro-jekt Karup Lufthavns ejere påtænker, kan være støtteberettiget under dedanske strukturfondsprogrammer. Jeg vil opfordre ejerne til at tage kon-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
takt til sekretariatet for Vækstforum Midtjylland, som er hjemmehørendeunder Region Midtjylland, for en nærmere afklaring af mulighederne.Forhandlingerne om rammerne for strukturfondene og andre EU-fondesamt EU’s kommende budget pågår. Inden vi ser det endelige resultatheraf, er det ikke muligt at udtale sig om støttemulighederne i perioden2014-2020.