Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1292376_0001.png
1292376_0002.png
1292376_0003.png
1292376_0004.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 22. oktober 2013Enhed: SundhedsøkonomiSagsbeh.: DEPLMSSags nr.: 1304901Dok nr.: 1313380
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 25. september 2013stillet følgende spørgsmål nr. 979 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 979:’’Regeringen har de seneste år hævet brugerbetalingen på en række områder.Vil ministeren i den forbindelse fremsende en opgørelse i kronologisk række-følge over samtlige tiltag inden for ministeriets område, indført i perioden sidenden 15. september 2011, der indeholder ny brugerbetaling og gebyrer ellerstigninger i eksisterende brugerbetaling og gebyrer?”Svar:Indledende vil jeg gerne slå fast, at jeg er uenig med spørgeren i, at denne re-gering har hævet brugerbetalingen i sundhedsvæsenet. Kernen i spørgsmåletom brugerbetaling på sundhedsydelser er, om borgeren med egne midler be-taler hele eller dele af en undersøgelse, behandling eller lignende, som der eren sundhedsfaglig begrundelse for, at man modtager. Det er rettesnoren, nårjeg som sundhedsminister arbejder for et bedre sundhedsvæsen med fri og li-ge adgang for alle.Som et led heri har vi rullet flere af den tidligere regerings tiltag om øget bru-gerbetaling tilbage, blandt andet brugerbetaling for ufrivilligt barnløse, og vi harindført et større tilskud til tandbehandling for en gruppe af mennesker med la-ve indkomster. Men vi har også prioriteret og afviklet enkelte tilskud, som ikkegav en tilstrækkelig stor sundhedsfaglig gevinst. For eksempel er der mangedanskere, som ikke behøver at gå så ofte til tandlægen for en tandkontrol, somtilskudsordningen har givet mulighed for hidtil. Vi har i stedet ført pengenederhen, hvor der er det største behov til gavn for blandt andet kræftpatienterog mennesker med psykiske lidelser. Den form for prioritering vil jeg gerne ståpå mål for.I tabel 1 ses en opgørelse i kronologisk rækkefølge over tiltag indenfor mini-steriets område, indført i perioden siden den 15. september 2011, der indehol-der ny brugerbetalinger og gebyrer eller ændringer i den eksisterende bruger-betaling og gebyrer.
Side 2

Tabel 1. Tiltag der indeholder ny brugerbetaling og gebyrer eller ændrin-

ger i den eksisterende brugerbetaling og gebyrer fra d. 15. sep. 2011

Ikrafttrædelsesdato

Afskaffelse af egenbetaling for behandlingsforsøg med kunstig befrugt-

ning

Januar 2012Behandlingssøgende måtte fra 1. januar 2011 til 1.januar 2012 betale for behandlingsforsøg med kunstigbefrugtning i det offentlige sygehusvæsen.Pr. 1. januar 2012 afskaffede den nuværende rege-ring denne ordning.

Afskaffelse af egenbetaling for sterilisation

I perioden 1. januar 2011 til 1. januar 2012 skulle per-soner over 25 år, som kunne blive steriliseret udensærlig tilladelse, betale for sterilisation i det offentligesygehusvæsen.Pr. 1. januar 2012 afskaffede den nuværende rege-ring denne ordning.

Afskaffelse af egenbetaling for refertilisation

I perioden 1. januar 2011 til 1. januar 2012 skulle per-soner, som ønskede at få foretaget refertilisation i detoffentlige sygehusvæsen, betale for behandlingen.
Januar 2012
Januar 2012
Pr. 1. januar 2012 afskaffede den nuværende rege-ring denne ordning.

Afskaffelse af egenbetaling af lægemidler til fertilitetsbehandling

Januar 2012I perioden 1. januar 2011 til 1. januar 2012 blev derindført øgede egenbetaling af lægemidler til fertilitets-behandling.Pr. 1. januar 2012 afskaffede den nuværende rege-ring denne ordning.

Tilskud til tandpleje til personer med medfødte sjældne sygdomme

Indarbejdet på FL12.Ordningen indebærer, at personer, der på grund afIkrafttrædelse martsmedfødte sjældne sygdomme har betydelige, doku-2012menterede udgifter til tandpleje efter ansøgning kanopnå et tilskud til dækning af disse udgifter.

Midlertidig gratis vaccination mod livmoderhalskræft til unge kvinder

August 2012Enhver kvinde, som er født i årene 1985 til 1992, kangratis blive vaccineret mod livmoderhalskræft (HPV) iperioden fra 27. august 2012 til udgangen af 2013.Vaccinen gives ved tre vaccinationer over 6 måneder.

Omlægning af tilskud til håndkøbslægemidler

Initiativet indebærer, at det ikke længere vil være mu- Indarbejdet på FL13ligt for pensionister at få tilskud til håndkøbslægemid-ler (fx Panodil) alene på baggrund af pensioniststatus.Omlægningen af tilskuddet til håndkøbslægemidlerbetyder, at ordningen målrettes pensionister og øvrigeborgere, der har et særligt behov på grund af sygdom.
Side 3

Ikrafttrædelsesdato

En betydelig andel af pensionisterne vil således fort-sat kunne få tilskud, fordi de lider af bestemte syg-domme, hvor det er hensigtsmæssigt at anvendehåndkøbslægemidler i behandlingen.

Nedsættelse af tilskud af høreapparatområdet i privat regi

Høreapparater er blevet af stadigt bedre kvalitet, men Indarbejdet på FL13ikke dyrere. Tværtimod er der ved det seneste udbudopnået markant lavere priser for offentligt indkøbtehøreapparater. Partierne er derfor enige om at ned-sætte tilskuddet til privat udleverede høreapparater.

Omlægning af tilskud til tandrensning

Indarbejdet på FL13.Som led i Aftale mellem regeringen, Enhedslisten, Li-beral Alliance og Det Konservative Folkeparti om kri-Ikrafttrædelse januarminalforsorgens økonomi i 2013-2016 blev det beslut-2013tet, at tilskud til tandrensning alene skal gives i forbin-delse med regelmæssig diagnostisk undersøgelsemed et interval på 1-2 år eller sammen med kontrolefter paradontalbehandling, så tilskuddet i højere gradydes ud fra et sundhedsfagligt vurderet behov. Detteindebærer mindreudgifter på 180 mio. kr. årligt i 2013og frem.Besparelsen på 180 mio. kr. bliver i stedet brugt til atskabe mere lighed på tandområdet. Således får kon-tanthjælpsmodtagere under 25 år, på den lave så-kaldte ungeydelse, dækket 100 procent af tandlæge-regningen udover de første 600 kroner, mens kon-tanthjælpsmodtagere over de 25 år får dækket 65procent af regningen, når de når over 800 kroner.Der er desuden indført en økonomisk støtteordning tilIkrafttrædelsepersoner med epilepsi, der vil kunne få dækket udgif-februar 2013ter til skader på tænder, mund eller kæber, der er op-stået ved et epileptisk anfald.

Private sygehuse og klinikkers erstatningsforpligtelse

Indarbejdet på FL13Private sygehuse, klinikker og speciallægepraksisserfår pr. 1. juli 2013 ikke længere alle patientskadeer-statninger finansieret af det offentlige, men skal selvfinansiere visse af de skader, som sker. Her tænkespå de undersøgelser, behandlinger el.lign., som erbetalt af borgeren selv eller af en sundhedsforsikring.

Klinisk retningslinje på tandområdet

Indarbejdet på FFL14Sundhedsstyrelsen vurderer, at en række patienter iIkrafttrædelse julidag – hvor tandsundheden er væsentlig bedre end2013tidligere – ikke behøver at gå så hyppigt til tandlæge.Formålet med retningslinjen er at vejlede tandlægerog tandplejere i at tilrettelægge diagnostiske under-søgelser efter individuelt behov på baggrund af envurdering af patientens aktuelle sygdomsniveau og ri-sikoprofil.
Side 4

Ikrafttrædelsesdato

Der er som led i implementeringen af den kliniske ret-ningslinje indført en begrænsning i adgangen til atopnå tilskud til kontrolundersøgelser på tandområdet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lærke Mette Sørensen