Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
FolketingetSundheds- og ForebyggelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
4. december 2012FærdselskontoretChristina Thode Hansen2012-0032-0478599808
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 97 (Alm. del), som Folketin-gets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har stillet til justitsministeren den9. november 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt(DF).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 97 (Alm. del) fra Folketingets Sundheds- og Forebyg-
gelsesudvalg:
”Kan ministeren oplyse i hvor mange sager myndighederne harindhentet oplysninger for at vurdere om der kunne dispenserespå baggrund af gode prognoseindikatorer for epilepsi, og i hvormange af disse sager har man givet dispensation?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet er ikke i besiddelse af statistiske oplysninger om antal-let af sager, hvor myndighederne har indhentet oplysninger medhenblik på en vurdering af, om der kan gives dispensation på bag-grund af gode prognoseindikatorer for epilepsi, herunder oplysningerom antallet af dispensationer. Besvarelse af disse spørgsmål vil for-udsætte en meget ressourcekrævende manuel gennemgang af hverenkelt kørekortsag.Rigspolitiet kan om behandlingen af kørekortsager vedrørende førerei gruppe 2 med epilepsi mere generelt oplyse, at kørekort kun kanudstedes, fornyes eller bevares, hvis der er gået 10 år uden anfald oguden indtagelse af medicin mod epilepsi. Nationale myndighederkan dog tillade personer med gode prognoseindikatorer at køre tidli-gere. Dette gælder også unge med epilepsi.Reglerne herom fremgår af 2. og 3. kørekortdirektiv. Reglerne er idansk ret gennemført ved kørekortbekendtgørelsen (bekendtgørelsenr. 439 af 14. maj 2012 om kørekort). Det fremgår således bl.a. afkørekortbekendtgørelsen, at kørekort kun kan udstedes, fornyes ellerbevares for personer med epilepsi efter en anfaldsfri periode påmindst 10 år uden antiepileptisk (anfaldsforebyggende) behandling. Ihelt særlige tilfælde kan kørekort dog udstedes, fornyes eller bevarespå et tidligere tidspunkt, såfremt særlige sundhedsfaglige forhold ta-ler herfor, jf. bekendtgørelsens bilag 2, pkt. F, nr. 11.Det er politiet, der på baggrund af de lægelige oplysninger træfferafgørelse om, hvorvidt en person med epilepsi kan få udstedt, forny-et eller bevare sit kørekort, jf. kørekortbekendtgørelsens § 22, stk. 1og 2.De nærmere retningslinjer for politiets behandling af disse sagerfremgår af cirkulære nr. 41. af 14. maj 2012 om kørekort (kørekort-cirkulæret). Det følger bl.a. heraf, at sager om kørekort til førere igruppe 2 med epilepsi skal forelægges for Sundhedsstyrelsen vedindsendelse til den regionale embedslægeinstitution, jf. cirkulæretsbilag 1, punkt F.Politiets afgørelser i sager om kørekort til førere i gruppe 2 med epi-lepsi træffes således på baggrund af en samlet konkret vurdering afde lægelige oplysninger om den pågældendes helbredsstilstand og2
Sundhedsstyrelsens anbefaling om, hvorvidt kørekortet ud fra en læ-gefaglig vurdering bør udstedes, fornyes eller bevares i det enkeltetilfælde.Politiets afgørelser kan påklages til Rigspolitiet, jf. kørekortbekendt-gørelsens § 103. Rigspolitiet har i forbindelse med klagesagens be-handling mulighed for at anmode Sundhedsstyrelsen om en supple-rende lægefaglig udtalelse om den pågældendes helbredstilstand, så-fremt dette skønnes nødvendigt.”
3