Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1290044_0001.png
1290044_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 14. oktober 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: DEPMAKISags nr.: 1304594Dok nr.: 1311386
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 17. september 2013stillet følgende spørgsmål nr. 952 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bene-dikte Kiær (KF).Spørgsmål nr. 952:”Mener ministeren, at der bør foretages politianmeldelse af botilbud, der aftekniske årsager ikke kan gennemføre registrering efter sundhedslovens §215a, fordi Sundhedsstyrelsens registreringssystem alene er baseret på, atder skal være én ansvarlig læge på stedet, hvilket er et meningsløst krav på etsocialt botilbud?”Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Sund-hedsstyrelsen, hvoraf følgende fremgår:”Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at hvis der på et behandlingssted fore-går sundhedsfaglig behandling, skal behandlingsstedet overholde de sundheds-faglige regler. Dette uanset om behandlingsstedet har tilrettelagt sit virke efterservicelovens regelsæt.Det er ligeledes Sundhedsstyrelsens opfattelse, at det, af hensyn til patientsik-kerheden, er en forudsætning for at drive en institution, hvor der foregår lægeligpatientbehandling, at der er en overordnet ansvarlig læge. Sundhedsstyrelsenkan oplyse, at den læge, der udpeges til at være oveordnet ansvarlig for et botil-bud kan være en af de læger, der i forvejen behandler en eller flere af botilbud-dets beboere, eller det kan være en læge, der ikke i forvejen har tilknytning tilbotilbuddet. Botilbuddet er ansvarlig for at rekruttere en overordnet ansvarliglæge.I forhold til et botilbud indebærer ansvaret som overordnet ansvarlig læge atpåse, at den sundhedsfaglige lovgivning overholdes på behandlingsstedet. Hvisder for eksempel foregår medicinhåndtering på botilbuddet, vil den overordnedeansvarlige læge bl.a. skulle påse, at botilbuddet overholder reglerne for medi-cinhåndtering. Der er ikke tale om, at den overordnede ansvarlige læge har an-svaret for andre lægers ordinationer.Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at steder hvor der foregår privat lægeligbehandling, for eksempel et botilbud, skal registreres i Sundhedsstyrelsen iht.Sundhedslovens § 215 a og bekendtgørelse nr. 977 af 30. september 2011 omregistrering af og tilsyn med visse sygehuse, klinikker og praksis.
Side 2
Når Sundhedsstyrelsen bliver opmærksom på, at et behandlingssted ikke er re-gisteret, retter styrelsen henvendelse til behandlingsstedet og opfordrer be-handlingsstedet til at registrere sig eller meddele, hvorfor stedet ikke anser sigfor omfattet af registrerings- og tilsynsordningen. Hvis behandlingsstedet efter14 dage ikke er registreret, eller Sundhedsstyrelsen ikke har modtaget oplys-ninger om, hvorfor stedet ikke skal registreres, sender styrelsen en påmindelsetil behandlingsstedet. Sundhedsstyrelsen oplyser i denne påmindelse bl.a. om,at styrelsen kan anmode politiet om at rejse tiltale mod behandlingsstedet, jf.sundhedsloven § 272, jf. § 215a, stk. 1, hvis der udføres privat lægelige pati-entbehandling i strid med loven.”
Jeg kan henholde mig til det af Sundhedsstyrelsen oplyste. I relation til Sund-hedsstyrelsens orienteringsforpligtelse kan jeg henvise til mit svar på spørgs-mål nr. 953 (SUU alm. del).
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Mads Kirkegaard