Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 9. oktober 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMMARSags nr.: 1304569Dok nr.: 1311746
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 12. september 2013stillet følgende spørgsmål nr. 921 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra .Spørgsmål nr. 921:’’Ministeren bedes kommentere artiklen fra Mayo Clinique, herunder mulighe-derne for i fremtiden at kunne behandle mænd under 60 år med diagnosticeretprostatakræft mere skånsomt med partikelterapi. http://www.proton-therapy.org/documents/mayoclinic_clinical_paper.pdf”
Svar:Som led i besvarelsen af dette spørgsmål har ministeriet anmodet om bidragfra Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen har leveret nedenstående bidrag.Jeg kan henholde mig til dette:”Partikelterapi er en højt specialiseret form for kræftbehandling med positiveperspektiver for behandlingen af især børn og personer med tumorer på megetfølsomme steder. Sundhedsstyrelsen har som del af specialeplanlægningenforestået en faglig vurderingsproces, og med afsæt heri peget på Aarhus Uni-versitetshospital som vært for et dansk center for partikelterapi. Hvorvidt parti-kelterapi er relevant for den pågældende patient baseres på en vurdering afsammenlignende dosisplanlægningsstudier (planlægning af hvor og hvor me-get patienten skal bestråles). Her vurderes det, hvorvidt man ved at give pati-enten partikelterapi i stedet for konventionel strålebehandling kan opnå en kli-nisk betydningsfuld reduktion i risiko for komplikationer. Behandlingen af pro-statakræft i Danmark følger internationale retningslinjer og er jf. specialepla-nerne i klinisk onkologi og urologi placeret på hhv. regionsniveau (7 behand-lingssteder) og højt specialiseret funktionsniveau (6 behandlingssteder) iDanmark. Strålebehandling er en specialistopgave under klinisk onkologi.Aktuelt er det fra Dansk Selskab for Klinisk Onkologi ikke anbefalingen, at pa-tienter med prostatakræft behandles med protonterapi jf. selskabets rapportom Henvisning af patienter til protonbestråling i udlandethttp://www.dsko.org/files/invitations/Henvproton.pdfSom led i udviklingen på dette område udføres i dag kliniske studier, som skalbidrage til at dokumentere den kliniske effekt. Det vurderes at personer medprostatacancer på sigt kan komme til at indgå som kandidater til protonterapisom led i kliniske studier(http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Kraeft/2013/Juli/~/media/Filer%20-%20dokumenter/Partikel-kraeft-julli-2013/Strategisk-business-case-partikelterapi-til-beh-kraeftpatiener-i-DK.ashx)
Side 2
I den vedlagte artikel fra Mayo Clinic anføres ligeledes at behandling af prosta-takræft med protonterapi er på forsøgsstadiet, og der henvises i artiklen til, atyderligere forsøg skal vurdere sikkerheden og effekten af protonterapi til den-ne patientgruppe. Rutinemæssig behandling med protonterapi til mænd medprostatakræft vil forudsætte, at det videnskabelige grundlag er afklaret.I bekendtgørelse nr. 1439 af 23. december 2012 om ret til sygehusbehandlingi udlandet mv. fremgår det af § 30 at et regionsråd kan tilbyde en patientforskningsmæssig behandling i udlandet, når relevant behandling ikke kan til-bydes på et dansk sygehus.Dette gør sig imidlertid for nuværende ikke gældende for prostatakræft, hvorrelevant behandling indenfor internationale standarder tilbydes.”
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Marie Rønde