Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1287808_0001.png
1287808_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 8. oktober 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPJTBSags nr.: 1304526Dok nr.: 1297470
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 12-09-2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 914 (alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 914:’’Ministeren bedes redegøre for, præcist hvilke faglige begrundelser der fremgåraf brevet med afslag til Region Sjælland, idet Sundhedsstyrelsen i notatet ombehandlingen af akut blodprop i hjertet, jf. SUU alm del-bilag 428 fremhæver, atder er givet begrundet afslag?
Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet om bidragfra Sundhedsstyrelsen, som oplyser følgende:”Region Sjælland har ansøgt Sundhedsstyrelsen om godkendelse til vareta-gelse af den højtspecialiserede funktion Akut koronarteriografi (KAG) og AkutPCI (ballonudvidelse) på Roskilde Sygehus. Det skal bemærkes at RoskildeSygehus aldrig tidligere har varetaget en sådan funktion eller har været god-kendt til varetagelse af funktionen, ligesom Region Sjælland heller ikke ansøg-te om funktionen i den regulære ansøgningsrunde i 2009.Sundhedsstyrelsen fremlagde den 23. maj 2013 følgende i et notat til DetRådgivende Udvalg for Specialeplanlægning, hvor region Sjælland også er re-præsenteret:”Sundhedsstyrelsen har i den ordinære specialeplanlægningsrunde forholdtsig til KAG-undersøgelser og PCI- behandling og har i den forbindelse god-kendt, at Roskilde Sygehus på regionsfunktionsniveau kan varetage elektiv(planlagt) KAG og elektiv (planlagt) PCI i formaliseret samarbejde med højt-specialiseret niveau, indenfor rammerne af Sundhedsstyrelsens notat vedr.KAG uden for højt specialiseret hjertecenter af 26. februar 2009 og notat vedr.PCI- enhed uden hjertekirurgisk tilstedeværelse af 3. marts 2008 jævnførSundhedsstyrelsens godkendelsesskrivelse desangående.Sundhedsstyrelsen skal præcisere, at der lægges betydelig vægt på at forud-sætningerne herfor overholdes – ligesom Sundhedsstyrelsen skal præcisere,at det alene er Region Sjælland, der har fået en sådan godkendelse til at vare-tage elektiv PCI i formaliseret samarbejde med højt specialiseret hjertecenter.Sundhedsstyrelsen finder ikke, at der foreligger behov for en yderligere spred-ning af disse højt specialiserede funktioner.Sundhedsstyrelsen kan herudover konstatere, at Roskilde sygehus ikke kanleve op til de faglige og organisatoriske krav til et højtspecialiseret hjertecen-ter, som kan varetage akut PCI, der er beskrevet i specialevejledningen og
Side 2
Sundhedsstyrelsens rapport ”Det fremtidige behov for revaskulariserende be-handling af iskæmisk hjertesygdom, 2003”.”På baggrund af rådgivning fra Det Rådgivende Udvalg fastholdt Sundhedssty-relsen afslaget til Regions Sjælland. Sundhedsstyrelsen har efterfølgendeendvidere fremlagt detaljeret begrundelse for afslaget i notat fra 21. august2013 ”Vedr. behandlingen af akut blodprop i hjertet: akut PCI (ballonudvidelse)i Danmark” offentliggjort på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Jeppe Troels Berger