Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1287792_0001.png
1287792_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 8. oktober 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPJTBSags nr.: 1304526Dok nr.: 1297461
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 11-09-2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 911 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 911:’’I Ugeskrift for Læger har enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm,udtalt, at hjertecenteret i Roskilde mangler kompetence til at modtage patientermed relativt almindelige sygdomme som blodpropper i lungerne, hjerteklapsyg-domme og akut hjertesvigt, og patienter med bristninger på hovedpulsåren, somer en meget sjælden sygdom. Kan ministeren bekræfte at mistanke om dissesygdomme i dag ikke medfører direkte indlæggelse på højt specialiserede hjer-tecentre, men derimod akut indlæggelse på sygehuse med hoved- og regions-funktion landet over, hvor den primære udredning og behandling foregår. Ogkan ministeren bekræfte, at man på Roskilde Sygehus har kompetence til akutmodtage disse patienter?
Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet om bidragfra Sundhedsstyrelsen, som oplyser følgende:”Sundhedsstyrelsen kan bekræfte, at Roskilde Sygehus kan modtage akuttekardiologiske patienter og behandle dem på hovedfunktionsniveau, men pati-enter skal overflyttes til højt specialiseret enhed, hvis de diagnosticeres medtilstande, der kræver højt specialiseret behandling herunder patienter mistænktfor akut stor blodprop i hjertet (STEMI).For så vidt angår STEMI patienter bør den indledende diagnose stilles på ska-destedet og patienten transporteres direkte til højtspecialiseret hjertecenter,hvor der kan foretages nøjere diagnostik, akut koronararteriografi (KAG) ogumiddelbart efterfølgende akut PCI (”ballonudvidelse”) og/eller eventuel andreakutte interventioner.Patienter mistænkt for STEMI er som udgangspunkt alvorligt syge, men kansamtidig være en uensartet patientgruppe, hvis samlede sygdomstilstand ikkepå forhånd er kendt og afklaret. Selv ved telemedicinsk visitation præhospitaltvil en vis andel af de patienter, der på indikationen STEMI visiteres til højt spe-cialiseret center, efterfølgende vise sig at have anden eller samtidig alvorlig li-delse. Det er således kombinationen af alvorlig sygdom og begrundet mistan-ke om STEMI, der skal afgøre den direkte visitation af patienter til det højtspe-cialiserede hjertecenter.På det højtspecialiserede center har man kompetencer til at håndtere de læge-faglige og organisatoriske udfordringer ved alvorligt syge patienter mistænktfor STEMI. Der kan bl.a. være tale om samtidig tilstedeværende anden syg-
Side 2
dom eller komplikationer ligesom patienterne i nogle tilfælde kan vise sig at fej-le noget andet der kræver akut intervention f.eks. kirurgi. Det kan eksempelvisdreje sig om meget alvorlige tilstande som fx svær hjertesvigt, truende brist-ning af hovedpulsåren, eller funktionelle mekaniske defekter i hjerteklapperne.Disse tilstande giver stor risiko for dødelig udgang og kræver flere forskelligeformer for højtspecialiseret behandling.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Jeppe Troels Berger