Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1287787_0001.png
1287787_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 8. oktober 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPJTBSags nr.: 1304526Dok nr.: 1297460
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 11-09-2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 910 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 910:’’Sundhedsstyrelsen har i sit notat om behandlingen af akut blodprop i hjertet, jf.SUU alm del - bilag 428 anført, at mindst 6 pct. af STEMI-patienter, der behand-les med akut PCI har behov for anden højt specialiseret behandling. Kan mini-steren bekræfte at den direkte adgang til disse ydelser ikke påvirker den samle-de overlevelse for STEMI-patienterne eftersom mindst 12 publicerede studierhar vist, at der ikke er forskel på overlevelsen efter akut PCI på hospitaler medoverfor hospitaler uden hjertekirurgisk tilstedeværelse?
Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet om bidragfra Sundhedsstyrelsen, som oplyser følgende:”Sundhedsstyrelsens godkendelse af højt specialiserede funktioner sker ud fraen samlet vurdering, hvor forskellige hensyn afvejes for og imod hinanden.Sundhedsstyrelsen baserer sin vurdering på den tilgængelige evidens, bredrådgivning fra eksperter på området samt de oplysninger, der i øvrigt er til-gængelige fra fx databaser og indberetninger.Behovet for højspecialiserede kompetencer fremgår af Sundhedsstyrelsen no-tat fra 21. august 2013 ”Vedr. behandlingen af akut blodprop i hjertet: akut PCI(ballonudvidelse) i Danmark”.Sundhedsstyrelsen skal oplyse, at der foreligger en lang række studier ogendvidere guidelines på området. Data fra det amerikanske PAMI-2 studie, of-fentliggjort i American Journal of Cardiology i 2000, viste f.eks. at 6,1 % af pa-tienter behandlet med akut PCI efterfølgende fik behov for hjertekirurgi i formaf koronar bypass (CABG) før de kunne udskrives.I mange studier kan der umiddelbart ikke påvises forskel i dødelighed mellemPCI-centre med og uden thoraxkirurgi på matriklen. Dette til trods for at der erforskel i patientsammensætningen, idet højrisikopatienter generelt visiteres tilcentre med hjertekirurgi, at og der derfor alt andet lige for patienter med akutblodprop i hjertet(STEMI) skulle forventes højere dødelighed ved centre medhjertekirurgi og lavere dødelighed ved PCI-centre uden hjertekirurgi.Der ses i øvrigt overordnet bedre behandlingsresultater på centre med thorax-kirurgi, med bl.a. færre patienter der skal have gentaget PCI, og færre dødeblandt patienter, der ikke fik tilbudt PCI.
Side 2
At et højtspecialiseret hjertecenter for at kunne varetage primær PCI også skalhave bl.a. thoraxkirurgiske og thoraxintensive funktioner på matriklen, skal ikkeses isoleret som et behov for lejlighedsvis akut thoraxkirurgisk assistance,men som et samlet udtryk for de krav til tilstedeværelse af multidisciplinærekompetencer, der er en forudsætning for at kunne være et, højtspecialiserethjertecenter, der kan varetage en lang række forskellige komplikationer ogkomorbide tilstande.Det skal således medtages, at en vis del af de patienter, der modtages akut tilprimær PCI, selv ved telemedicinsk visitation vil vise at have behov for andenhøjtspecialiseret behandling end primær PCI, det kan f.eks. være behandlingaf blodprop i lungen, bristet hovedpulsåre, hjerteklap-fejl eller akut hjertesvigt.Disse tilstande med høj dødelighed kræver højtspecialiserede kompetencer,herunder akut hjertekirurgi, og vil således være korrekt visiteret til højtespecia-liseret centre, selvom der ikke skal foretages PCI.Ifølge Dansk Cardiologisk Selskab foretages PCI i udlandet kun sjældent udenkirurgisk backup, og DCS anbefaler, at decentral PCI uden kirurgisk backupbør anses som nødløsninger i området, hvor der er for store afstande til høj-volumen centre med al ekspertise til rådighed døgnet rundt. Dette er i over-ensstemmelse med bl.a. de foreliggende amerikanske guidelines på området.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Jeppe Troels Berger