Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1286300_0001.png
1286300_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 3. oktober 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMLPJSags nr.: 1304426Dok nr.: 1301592
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 6. september 2013stillet følgende spørgsmål nr. 887 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 887:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 4. september 2013 fra flerefamilier vedr. sundhedsrisikoen ved HPV-vaccinen, jf. SUU alm. del - bilag449.”Svar:Indledningsvis kan jeg oplyse, at mit ministerium og Sundhedsstyrelsen harmodtaget en del henvendelser fra den ene af de to familier, der står bag hen-vendelsen af 4. september 2013 til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, ogdisse henvendelser har ministeriet og Sundhedsstyrelsen besvaret ved fembreve. I disse svar er der på familiens anmodning bl.a. blevet fremsendt do-kumentation for baggrunden for HPV-vaccinens godkendelse, oversigter overbivirkninger ved HPV-vaccinen, og nærmere redegørelse for baggrunden for,at Sundhedsstyrelsen fortsat vurderer, at vaccinationerne ikke skal sættes ibero.

./.

Til brug for besvarelsen af de to familiers henvendelse til Sundheds- og Fore-byggelsesudvalget har jeg indhentet et bidrag med bilag fra Sundhedsstyrel-sen, som jeg vedlægger til udvalgets orientering.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse.Jeg vil i øvrigt understrege, at Sundhedsstyrelsen har vurderet, at de indberet-tede bivirkninger ikke giver anledning til at ændre i vaccinationsprogrammet,idet man i Danmark og i resten af Europa vurderer, at fordelene ved vaccinenlangt overstiger ulemperne.Desuden følger Sundhedsstyrelsen bivirkningerne ved HPV-vaccinen tæt, ogstyrelsen vil reagere, hvis det viser sig, at vaccinen giver for mange alvorligebivirkninger til, at det kan forsvares fortsat at tilbyde vaccinen.Endelig vedlægger jeg en artikel, som er offentliggjort i ”Nyt om Bivirkninger”den 26. september 2013, og som indeholder en samlet opgørelse over indbe-retninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen og en status vedrø-rende sikkerheden ved vaccinen. Jeg vedlægger også en oversigt over deformodede bivirkninger, der er indberettet til Sundhedsstyrelsen i løbet af
Side 2
sommeren, fordelt på regionerne. Begge dele har jeg tidligere lovet at frem-sende til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, når de forelå.Som vejledende tekst til oversigten over de indberettede bivirkninger fordelt påregionerne har Sundhedsstyrelsen oplyst følgende: ”Sundhedsstyrelsen harhenover sommeren 2013 (dvs. perioden 1. juni – 31. august 2013) modtaget124 indberetninger vedrørende i alt 592 formodede bivirkninger ved HPV-vaccine. I den vedlagte opgørelse er disse 592 formodede bivirkninger opgjortpr. region. I oversigten er der medtaget 14 formodede bivirkninger fra Færøer-ne samt 55 formodede bivirkninger, hvor der ikke er oplysninger om region.Det er ikke et krav, at en indberetning om en formodet bivirkning skal indehol-de oplysning om, hvilken region der indberettes fra. Sundhedsstyrelsen har ialt 21 indberetninger om 55 formodede bivirkninger, hvor der ikke er oplysningom region. Her er det anført i opgørelsen, at regionen er ”Ukendt”.”
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lene Paikjær Jensen