Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 15. november 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: DEPMAKISags nr.: 1304120Dok nr.: 1339302
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 23. august 2013 stil-let følgende spørgsmål nr. 856 (alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra HansChristian Schmidt (V).Spørgsmål nr. 856:”Det fremgår af bekendtgørelse 1098 af 19. november 2008 til hvilke varer ogtjenesteydelser der er købt eller leveret i et andet EU-/EØS-land, der kan ydestilskud. Ministeren bedes på den baggrund oplyse:a) Hvordan man er kommet frem til de varer og tjenesteydelser, som fremgåraf bekendtgørelsen, og hvorfor f.eks. høreapparater ikke med på listen?b) Om der er planer om at udvide listen til flere områder?c) Hvor mange patienter benytter sig årligt af denne ret til køb af sundheds-ydelser i et andet EU-land? - (enten konkrete tal eller pct., hvis der findes enopgørelse over det).d) Hvor lang tid går der normalt fra en ansøgning er kommunen eller regioneni hænde, til pengene overføres til patientens konto?e) Kan patienter, der eventuelt ikke råder over så store kontantbeløb, søgekommune eller region om et forskud til behandlingen, hvis selve behandlingener omfattende og omkostningskrævende?”Svar:Den 3. september 2013 besvarede jeg spørgsmål nr. 856 (SUU alm. del) litraa-c og e.Forså vidt angår litra d oplyste jeg, at ministeriet ikke råder over de efterspurg-te oplysninger. Ministeriet har derfor bedt Danske Regioner og KL om så vidtmuligt at bidrag med de efterspurgte oplysninger. Ministeriet har nu modtagetbidrag.Danske Regioner har oplyst følgende:”Med henvisning til ovenstående har regionerne oplyst følgende ad pkt. d:Region SyddanmarkPraksisafdelingen har et servicemål, hvorefter der maks. må gå 2 uger fra vimodtager en regning og til den er anvist til udbetaling.På tandlægeområdet har der periodevis været op til 8 ugers ventetid, men vihar anskaffet et nyt it-system, som gør sagsbehandlingen lettere, og vi forven-ter snart at nå vores servicemål på de 2 uger. Pt. er ventetiden ca. 3 uger.For de øvrige områder går der normalt maks. 2 uger fra modtagelsen af kra-vet, til beløbet er anvist til udbetaling.Region SjællandPå praksisområdet ekspederes alle ansøgninger om tilskud til behandlinger iet andet eu/eøs land, som vedrører behandling i primærsektoren, normalt in-
Side 2
den for en uge. Da antallet af ansøgninger varierer fra dag til dag, kan der op-stå situationer hvor der går op til 10 hverdage før pengene overføres til borge-rens NemKonto. Er ekspeditionstiden længere kvitterer vi for modtagelsen ogoplyser den forventede sagsbehandlingstid.For de øvrige områder vurderes det, at alle sager er klaret indenfor ca. 10- 14dage, normalt hurtigere.Region NordjyllandVi en sagsbehandlingstid på maksimalt 1 måned – ofte hurtigere.Region HovedstadenEU/EØS-teamet i Region Hovedstaden er mellem en uge og 14 dage om atbehandle en ansøgning/anmodning refusion fra en borger henvendelse.Penge overførelsen fra Region Hovedstaden til borgeren er:En dag hvis borgerens pengeinstitut er Danske Bank.Ved andre pengeinstitutter tager overførelsen en hverdag ekstra.Region MidjyllandHos Region Midtjylland er sagsbehandlingstiden fra indkommet ansøgning, tilpengene er indgået på patientens konto følgende:Ydelser i praksissektoren:I dag ca. 4 uger - for de områder hvor antallet af anmodninger om refusion erstørst.Yder i hospitalssektoren:Ca. 3 uger.”
KL har oplyst følgende:”I KL har vi tidligere været i kontakt med flere kommuner for at afdække, hvor-dan kommunerne håndterer patienthenvendelser om godtgørelse af udgifter tilgrænseoverskridende sundhedsydelser som omfatter børne- og ungdoms-tandpleje, støtte til tandproteser, genoptræning § 140 og vederlagsfri fysiote-rapi.Det kan konkluderes, at det grundlæggende drejer sig om meget få henven-delser om refusion i kommunerne. Flertallet af de kommuner, som vi har væreti kontakt med, har ikke haft henvendelser.KL har ikke en samlet oversigt over antal sager, der er behandlet. Derfor kanvi heller ikke komme med et kvalificeret bud på hvor lang tid, der normalt gårfra en ansøgning er kommet kommunen i hænde til pengene oveføres til pati-entens konto.”
Jeg kan således konkludere, at der fra en region modtager en ansøgning omtilskud til pengene udbetales til patienten typisk går mellem én til 4 uger. Dettevarier regionerne imellem og afhængigt af, hvilken ydelse tilskuddet vedrører.Jeg kan videre konkludere, at kommunerne – ifølge KLs erfaringer – modtagermeget få ansøgninger om tilskud, men at KL ikke har et samlet overblik overantal behandlede tilskudsansøgninger og på den baggrund ikke kan udtale sigom hvor lang tid, der går fra en tilskudsansøgning er modtaget i en kommunetil pengene udbetales til patienten.I tilknytning til dette spørgsmål om tilskud til grænseoverskridende sundheds-ydelser inden for EU/EØS skal jeg henvise til, at L 33 forslag til lov om æn-dring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden forsundhedsvæsenet (Gennemførelse af dele af direktiv 2011/24/EU om patient-rettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser m.v.)
Side 3
blev 1. behandlet i Folketinget den 31. oktober 2013 og i øjeblikket er henvisttil behandling i Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Mads Kirkegaard