Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1276614_0001.png
1276614_0002.png
1276614_0003.png
1276614_0004.png
1276614_0005.png
1276614_0006.png
1276614_0007.png
1276614_0008.png
1276614_0009.png
1276614_0010.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds: Sundhedsudvalget o.a.

Anledning: Samråd AG & AH vedr. akut PCI i Region Sjælland

Taletid:

Tid og sted: Torsdag den 22. august 2013 kl. 12.30-14.00, 2-133

Dok nr.: 1274736

[Vil ministeren begrunde beslutningen om, at patienter med akut store blodpropper ikke kanbehandles på Roskilde Sygehus?
Vil ministeren redegøre for, hvad konsekvenserne af den længere transporttid for patienter fra RegionSjælland vil betyde for patientsikkerhed, dødelighed og følgesygdomme?]
2
Tak for spørgsmålene, som jeg vil tillade mig at besvare samlet. Jeg kan godtforstå interessen, og jeg håber dette samråd kan være med til at belyse sagen.Generelt kan jeg glæde mig over, at der er sket markante forbedringer påhjerteområdet i Danmark. Gennem de sidste 30 år er der ifølgeSundhedsstyrelsen sket et betydeligt fald i dødeligheden af blodpropper i hjertet.Og Danmark er et af de lande, der har oplevet det største fald i dødeligheden afhjertekarsygdom i Europa.Hjerteforeningens formand har for nylig udtalt, at Danmark sætter standardenfor akut hjertemedicinsk behandling, og at andre lande efterligner voresorganisering på området.
3
I forbindelse med den konkrete sag, vil jeg gerne indlede med at slå fast, at deter Sundhedsstyrelsen, der i henhold til Sundhedsloven (§ 208), har kompetencetil at fastsætte krav til de specialiserede funktioner, og herunder deres placeringpå sygehuse. Akut behandling af store blodpropper i hjertet med såkaldt PCI, eren sådan funktion.
Sundhedsstyrelsens krav til de specialiserede funktioner og deres placering påsygehuse fastsættes efter høring i Sundhedsstyrelsen rådgivende udvalg forspecialeplanlægning. Her rådfører Sundhedsstyrelsen sig bl.a. med regionerneog de faglige selskaber, og laver en faglig vurdering, hvor der lægges vægt på atsikre den bedst mulige kvalitet i indsatsen - til gavn for alle patienter.
4
Som jeg også har tilkendegivet i tidligere skriftlige svar, så vil det derfor ikkevære rigtigt af mig at gå ind i nærmere faglige drøftelser om konkretegodkendelser eller afslag.
Jeg er grundlæggende tilfreds – og det forventer jeg også der er bred opbakningtil i folketinget - med den organisering af specialeplanlægningen som folketingethar besluttet. Det sikrer en proces med fagligheden og patienterne i centrum,hvor det er Sundhedsstyrelsens opdrag at indhente faglig rådgivning ogvejledning samt sørge for, at de relevante parter bliver hørt.
5
Det er os politikere, der har ansvaret for lovgivningen og de overordnederammer for sundhedsvæsenet. Men samtidig er det helt afgørende med enorganisering, der garanterer, at beslutninger om specialeplanlægning ogpatienternes adgang til behandling træffes på baggrund af en sundhedsfagligvurdering af, hvad der er bedst for patienterne – og ikke på baggrund af politiskedebatter.
6
I forbindelse med varetagelsen af akut PCI er det for nuværendeSundhedsstyrelsens faglige vurdering, at akut PCI-området varetagestilfredsstillende og med den bedst mulige faglige kvalitet på de nuværende firehøjtspecialiserede hjertecentre.
Jeg har forstået, at Sundhedsstyrelsens afgørelse i sagen hænger sammen medstyrelsens specialevejledning. Her fremgår det, at varetagelsen af akut PCIudelukkende kan foregå på højt specialiserede hjertecentre - der kan tage vare pådisse akut syge og livstruede patienters samlede problemstillinger.
7
Sagen har været drøftet på et møde i Sundhedsstyrelsens rådgivende udvalgvedr. specialeplanlægning, hvor repræsentanterne for de LægevidenskabeligeSelskaber, efter det for mig oplyste, har tilsluttet sig Sundhedsstyrelsensvurdering.
8
[Vigtigheden af transporttid]Hvad angår betydningen af transporttid, vurderer Sundhedsstyrelsen, at det ervigtigt, at tiden, fra patienten får en blodprop, til behandlingen påbegyndes, er såkort som muligt. Men gevinsten ved kortere transporttid kan ifølge styrelsen ogden faglige vejledning og rådgivning de baserer deres vurdering på, ikke opvejeden faglige kvalitet og de flere behandlingsmuligheder, der er på de højtspecialiserede hjertecentre.
9
Afslutningsvis vil jeg nævne, at Sundhedsstyrelsen deltog i et møde medregionsrådet i Region Sjælland i mandags (19. august), hvor de forskelligesynspunkter blev udvekslet – og hvor Sundhedsstyrelsen fik lejlighed til atuddybe deres vurdering af varetagelsen af akut PCI. Der er også lagt op til endrøftelse af emnet på den næste møde i Hjertefølgegruppen i oktober.
I forhold til at redegøre for de kvalitetsmæssige konsekvenser af den valgtestruktur, vil jeg henvise til mine svar på SUU 815-819 og at Sundhedsstyrelsensom nævnt ud fra en samlet tilgang og efter rådføring er af den sundhedsfagligevurdering, at patienterne med akut blodprop er bedst tjent med den nuværendefunktionsfordeling.
10
[SLUT]