Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 14. oktober 2013Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSEBSags nr.: 1304249Dok nr.: 1312442
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 21. august 2013 stil-let følgende spørgsmål nr. 840 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bene-dikte Kiær (KF) .Spørgsmål nr. 840:”I dag er uddannelsen af læger til det almene medicinske speciale forbundetmed arbejde i lægevagten under supervision af speciallæger i almen medicin.Ministeren bedes redegøre for, om der i den nye ordning vil foregå uddannelseaf speciallæger i almen medicin? Ministeren bedes også redegøre for, hvadSundhedsstyrelsens bemærkninger er til Region Hovedstadens fremtidige pla-ner for speciallægeuddannelse af almen medicinere?”Endeligt svar:Til brug for min besvarelse har jeg anmodet henholdsvis Region Hovedstadenog Sundhedsstyrelsen om udtalelser.Region Hovedstaden anfører følgende:”Region Hovedstaden vil også fremover tilbyde, at uddannelseslæger kan del-tage i lægevagten i det omfang, der er beskrevet nedenfor. Indholdet i uddan-nelsen til speciallæge i almen medicin er fastlagt af Sundhedsstyrelsen, ogden består på nuværende tidspunkt af:- Introduktionsuddannelsen (½-1 års varighed) der blandt andet omfatter etteo-retisk kursus af 3 timers varighed samt minimum 12 timers deltagelse i kø-re- eller konsultationsvagter som ”føl”- Hoveduddannelsen (4½ års varighed) der omfatter 4 timers deltagelse i køre-eller konsultationsvagter som ”føl”, mellem 24 og 72 timers selvstændig køre-eller konsultationsvagter med lægevagtsvisitator som supervisor samt endeligminimum 12 og 24 timers superviserede visitationsvagterRegion Hovedstaden vil ikke afvige fra kravene til uddannelsens indhold, ogSundhedsstyrelsen har ikke afgivet specifikke bemærkninger til Region Ho-vedstadens planer for uddannelse af speciallæger i almen medicin.”Sundhedsstyrelsen anfører følgende:”Uddannelsen af læger i specialet almen medicin er fastlagt i bekendtgørelser-ne om speciallæger og uddannelse af speciallæger, og er en praktisk-kliniskuddannelse gennemført i forud godkendte forløb. I speciallægeuddannelsen ialmen medicin indgår ansættelse i 6 eller 12 måneders introduktionsforløb og iet hoveduddannelsesforløb, som opslås som sammensatte kontinuerlige an-sættelser af 48 måneders varighed. Uddannelsesforløb godkendes af det Re-
Side 2
gionale Råd for Lægers Videreuddannelse, der sikrer, at alle kompetencer be-skrevet i specialets målbeskrivelse, kan opnås i forløbet. Sundhedsstyrelsenforventer, at Region Hovedstaden fortsat følger de nugældende fastlagterammer og regler i forbindelse med videreuddannelsen af speciallæger i almenmedicin.I den nugældende målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i almen medi-cin, som Sundhedsstyrelsen har godkendt og udmeldt april 2013, indgår ar-bejdsfunktion og uddannelse i varetagelse af uselekterede patienter i læge-vagtkonsultation og ved lægevagtsbesøg i borgernes hjem. I målbeskrivelsenfor specialet anføres:”Deltagelse i lægevagt indgår som en del af speciallægeuddannelsen til almenmedicin, da lægevagten er en del af det almenmedicinske arbejde. Uddannel-seslægen skal deltage i det/de regionale lægevagtskurser, som det kræves forat opnå ret til at deltage i den regionale lægevagt. Derudover skal uddannel-seslægen køre et minimum antal vagter, først under direkte supervision og si-den selvstændigt. Minimum antallet af vagter og placering i forhold til uddan-nelsen er specificeret på kvalifikationskort nr. 7.”Kvalifikationskortet (en del af uddannelseslægens portefølje) præciserer, atuddannelsen som minimum bør indeholde:lægevagtskursus3 ledsagede lægevagtskonsultationer eller køredage i introduktions-ansættelsen3 kørevagter med tutor som bagvagt i hoveduddannelsens fase 110 køre- eller konsultationsvagter i hoveduddannelsens fase 2 og 32 visitationsvagter med supervision i hoveduddannelsens fase 3Kvalifikationskortet anfører, at ovenstående anbefalinger skal tilpasses denregionale tilrettelæggelse af lægevagten.Godkendelse af aktiviteterne beskrevet på kvalifikationskortet er en betingelsefor, at praksistutor kan underskrive det tilsvarende mål i uddannelseslægenslogbog som beskrevet nedenfor:KompetencerLæringsstrategier,anbefalingKonkretisering af kompeten-ce(inklusiv lægeroller)Kunne indgå i den uddannel-sesgivende regions lægevagt,herunder:Indgå i et kollegialt sam-arbejde i vagtenVaretage funktionen somkonsultationslæge, køren-Kompetencevur-deringsmetode(r)obligatorisk(e)
Nr.
Kompetence
83
Patienten, derkonsultererlægen efter kl.16
Superviseret kliniskarbejde.Lægevagtkursus, somafholdes regionaltog jævnfør DSAMsanbefalinger det antalminimumsvagter, som
Kvalifikationskortnr. 7.Godkendes vedden struktureredevejledersamtale(KV 1).
Side 3
de læge og visiterendelæge i lægevagtenPrioritere tid og opgaver ivagtenRedegøre for de overord-nede overenskomstmæs-sige forhold for vagtenHandle efter den lokalevagtinstruks.
anført på kvalifikati-onskort 7.Deltagelse i det speci-alespecifikke kursus.
Rolle. Medicinsk ekspert.
Hvis dette mål – på linje med de øvrige mål i målbeskrivelsen - ikke er opfyldt,godkendt og attesteret på tidspunktet for ansøgning om speciallægeanerken-delse, vil Sundhedsstyrelsen ikke meddele tilladelse til at betegne sig somspeciallæge i almen medicin.Hvis Region Hovedstaden i forbindelse med etableringen af nyt akutsystem ivagttiden fortsat vil varetage den praktiske speciallægeuddannelse i almenmedicin, skal ovennævnte mål fortsat kunne opfyldes. Sundhedsstyrelsen fin-der ved gennemgang af udkastet ”Enstrenget og visiteret akutsystem” ikke for-slag til bemanding eller en så ændret organisation, at uddannelsessøgendelæger i almen medicin ikke skulle kunne indgå i disse arbejdsfunktioner underfornøden supervision.Inddragelsen af speciallægeuddannelsen er imidlertid ikke beskrevet i udka-stet og Sundhedsstyrelsen er ikke bekendt med, om en sådan beskrivelse fo-religger. Sundhedsstyrelsens generelle krav til supervision og vejledning aflæger under videreuddannelsen til speciallæge er selvfølgelig gældende, hvislæger i forbindelse med gennemførelsen af speciallægeuddannelse i et god-kendt videreuddannelsesforløb udfører arbejde i kommende akutmodtagelser/-klinikker - uanset om dette er konsultations-, lægebesøg eller visitationsvagter.Denne supervision og vejledning vil naturligt kunne varetages af speciallæger ialmen medicin; men vil også kunne varetages af læger, der har fået delegeretansvaret fra den uddannelsesansvarlige læge til at vejlede læger under vide-reuddannelse i almen medicin. ”
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Sven Erik Bukholt