Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1279850_0001.png
1279850_0002.png
1279850_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 12. september 2013Enhed: SundhedsøkonomiSagsbeh.: DEPLWKSags nr.: 1303776Dok nr.: 1283554
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 5. august 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 823 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som herved besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Jørgen Arbo-Bæhr (EL).

Spørgsmål nr. 823:

”Hvad vil ministeren gøre ved, at der er en længere ventetid på ca. 5 til 6 må-neder for de krigsveteraner, som lider af PTSD, på de tre centre?”

Svar:

Som oplyst i min foreløbige besvarelse af den 9. august 2013 har jeg forelagtspørgsmålet for henholdsvis Region Hovedstaden, Region Syddanmark ogRegion Midtjylland, der er ansvarlige for behandlingen af PTSD hos veteraner,med anmodning om oplysning om den aktuelle ventetid for behandlingen afveteraner, der lider af PTSD, samt en orientering om baggrunden for eventuelventetid for behandling og regionens eventuelle tiltag for nedbringelse af ven-tetider.Jeg har modtaget følgende oplysninger fra regionerne:1) Region Hovedstaden”I 2012 modtog Krise- og katastrofepsykiatrisk Center (KCC) 99 patienter medPTSD. Langt hovedparten af de henviste patienter til KKC får første konsulta-tion indenfor en måned (oftest 2-4 uger) fra henvisningen er modtaget.Et fåtal på ca. 10 % får første konsultation tilbudt senere end en måned. Allepatienter tilbydes 1. konsultation inden for to måneder fra henvisningen ermodtaget, medmindre de selv ønsker deres 1. konsultation udskudt.Akutte henvisninger prioriteres altid højest, og patienten vil normalt blive tilbudtførste konsultation indenfor 1(-2) uger.Pr. 21. august er der fem patienter, som venter på behandling. Ventetidernefra henvisningens modtagelse til den tilbudte tid for første besøg er for de fempatienters vedkommende hhv. 21, 23, 34, 37 og 102 dage. Sidstnævnte pati-ent fik oprindeligt tilbudt en tid, der lå 31 dage efter henvisningens modtagelse,men udeblev og har derfor fået en ny tid.”2) Region Syddanmark:”I det følgende gives en redegørelse for aktuelle ventetider til regionens højtspecialiserede funktion for veteraner med PTSD.Den højt specialiserede funktion i Region Syddanmark er placeret på Psykia-trisk Afdeling Odense – universitetsfunktion. Funktionen varetages af special-læger i afdelingen og drives i et formaliseret samarbejde med Afdeling forTraume og Torturoverlevere. Udredning og medicinsk behandling varetages af
Side 2
speciallæger i Psykiatrisk Afdeling Odense, og derudover tilbydes veteranernevidere udredning og behandlingsforløb på Afdeling for Traume og Torturover-levere.Pr. 12. august 2012 er der ni veteraner på venteliste til behandling i den højtspecialiserede funktion for veteraner med PTSD. Den gennemsnitlige ventetider 41 dage. En enkelt patient har ventet 76 dage, men her er der særlige årsa-ger til ventetiden, der hænger sammen med vedkommendes problemstillinger.De øvrige patienter har ventet under 8 uger. Der er generelt set en ventetid påmellem 4-8 uger til behandling i den specialiserede funktion. Med andre ordkan Region Syddanmark tilbyde behandling til veteraner med PTSD inden forbehandlingsretten.Regionens oprindelige forventning til patientvolumen til den højt specialiseredefunktion var ca. 20 veteraner årligt. Det reelle tal har imidlertid vist sig at værevæsentligt højere. I 2012 har der således været 56 patienter i et behandlings-forløb. For yderligere beskrivelse af status for den højt specialiserede funktionhenvises til Statusnotat juni 2013 (fremsendt til Sundhedsstyrelsen 6. juni2013).Ovenstående er redegørelse for ventetider til behandling i den højt specialise-rede funktion for veteraner med PTSD. Der er også veteraner med PTSD, derkan behandles på regionens hovedfunktionsniveau. Regionens maksimaleventetider til behandling for stress-relaterede tilstande er for de seks psykiatri-1ske afdelinger mellem fire til otte uger.3) Region Midtjylland:”Den aktuelle ventetid for behandling af veteraner, der lider af PTSDKlinik for Traumatiserede flygtninge, Aarhus Universitetshospital, Risskov, be-handler veteraner, der lider af PTSD. Behandlingen sker på højt specialiseretniveau, og klinikken behandler både patienter fra Region Midtjylland og RegionNordjylland.Ventetiden til klinikken er i øjeblikket knap 5 måneder målt i forhold til den næ-ste ledige tid. Den faktiske ventetid vil dog ofte være lavere, da eventuelle af-budstider udfyldes med nye patienter.Baggrunden for ventetidenKlinik for Traumatiserede flygtninge oplever et væsentligt højere antal patien-ter end det antal patienter, som var grundlaget for tildelingen af bloktilskuds-midler til varetagelsen af funktionen. Region Midtjylland og Region Nordjyllandhar derfor af egne midler øget kapaciteten i klinikken med 1/3, således at kli-nikken kan behandle 42-45 patienter årligt.Eventuelle tiltag med henblik på at nedbringe ventelistenKlinikken har konstant fokus på at afslutte de patienter, der ikke profiterer afbehandlingen samt afslutter de patienter, der kan profitere af et monofagligtforløb, for eksempel hos forsvarets netværkspsykologer.
1
Opgørelse fra venteinfo.dk, den 16. august 2013.
Side 3
Da behandlingstilbuddet er forholdsvis nyt, er det vanskeligt at vurdere om til-gangen af patienter er udtryk for en pukkelafvikling af et akkumuleret behov el-ler, om antallet af patienter er konstant. Da der er tale om en behandling påhøjt specialiseret niveau er det vanskeligt at rekruttere til funktionen, hvorforder oftest skal ske et kompetenceløft for at kunne varetage behandlingen. Det-te betyder, at det er vanskeligt på kort sigt at udvide kapaciteten i behandlin-gen.”Behandlingen til psykisk sårede veteraner sker på højt specialiseret niveau.Erfaringerne med udvidelsen af behandlingstilbuddene fra Rigshospitalet tilOdense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital, Risskov, er gode,og som fremhævet i Forsvarsministeriets rapport vedrørende evaluering af ve-teranpolitikken i juni 2013, øger den relativt kortere afstand til behandlingsste-derne muligheden for, at psykisk sårede veteraner finder overskud til at søgehjælp.Som rapporten tillige understreger, opstår psykiske skader ofte nogen tid efterudsendelsen. Det er en medvirkende årsag til, at det er vanskeligt at vurderebehandlingskapaciteten i forhold til behovet, og det er derfor nødvendigt medvarigt fokus på området.Som det fremgår af regionernes oplysninger, er det uden for hovedstadsområ-det erfaringen, at et væsentligt højere antal patienter end forventet er henvisttil behandling. Dette faktum har naturligvis konsekvenser i form af især øgedeudfordringer til behandlingskapaciteten.I Region Hovedstaden og Region Syddanmark er ventetiden – med enkeltekonkret begrundede undtagelser som fx udeblivelse– under otte uger. RegionMidtjylland oplyser, at ventetiden til den næste ledige tid i klinikken pt. er knapt5 måneder, men bemærker dog, at den reelle ventetid forventes at være korte-re, da man løbende er opmærksom på at udfylde afbudstider med nye patien-ter. Man har konstant fokus på kapaciteten, herunder også ved at inddrageandre muligheder for behandlingsforløb, fx hos forsvarets netværkspsykologer,hvor dette giver mening.Jeg har noteret mig, at Region Midtjylland oplyser, at det er vanskeligt at vur-dere, hvorvidt den stigende tilgang af veteraner, der lider af PTSD, vil fortsæt-te, eller er udtryk for en pukkelafvikling af et akkumuleret behov.Jeg agter derfor fortsat at følge udviklingen og kan i den forbindelse også op-lyse, at Sundhedsstyrelsen via specialeplanlægningen følger udviklingen påde tre højt specialiserede behandlingssteder.Vores veteraner har ydet en umådelig stor indsats, og der må ikke herske tvivlom, at de, der har brug for psykiatrisk behandling efter udsendelse, også skalkunne få det.Med venlig hilsenAstrid Krag/Lise Wied Kirkegaard