Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1279349_0001.png
1279349_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 11. september 2013Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLFISags nr.: 1303664Dok nr.: 1292477
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 23. juli 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 803 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Chri-stian Schmidt(V).Spørgsmål nr. 803:”Ministeren bedes oplyse, om der findes dokumentation for at folk, der kunspiser økologisk lever længere”Svar:Jeg har anmodet Sundhedsstyrelsen om bidrag til besvarelsen.Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse til brug for besvarelsen fundet anled-ning til at anmode Fødevarestyrelsen om bidrag. Fødevarestyrelsen har i denforbindelse oplyst følgende:”Spørgsmål 803 til 808 efterspørger, om der findes dokumentation for, at folk,der kun spiser økologisk mad lever længere, har færre problemer med allergiog astma, har mindre sukkersyge eller andre velfærdssygdomme, har færre til-fælde af cancer eller hjerte-karsygdomme, har større fertilitet, eller på andenvis har større livskvalitet, end folk der spiser en konventionel kost.Fødevarestyrelsen kan oplyse, at der ikke findes videnskabelig dokumentationfra forsøg, hvor de listede parametre er monitoreret, og hvor der er lavet ensammenligning mellem personer, der udelukkende spiser en økologisk kost,og personer, der udelukkende spiser en konventionel kost.Der foreligger dermed ikke resultater, der berettiger til at svare positivt påspørgsmål 803 til spørgsmål 808.Fødevarestyrelsen bemærker endvidere, at det vurderes, at være yderst van-skeligt at gennemføre valide videnskabelige undersøgelser med tilstrækkeligstatistisk sikkerhed, der kan afdække eventuelle forskelle i sundhedsindikato-rer ved indtag af konventionelle hhv. økologiske fødevarer.”I forlængelse heraf har Sundhedsstyrelsen oplyst, at styrelsen er opmærksompå, at der ikke er gennemført undersøgelser, der kan dokumentere, om der ersammenhæng mellem kun at spise økologisk og de nævnte sygdomme ellerlivskvalitet.
Side 2
Det er således heller ikke dokumenteret, at det at spise økologisk kost er udenbetydning for folks sundhedstilstand eller livskvalitet. Det er bl.a. spørgsmålet,hvad det betyder for sundheden, at økologisk kost kun sjældent indeholderpesticidrester. Menneskers udsættelse for pesticidrester sker nemlig generelthelt overvejende via den kost, vi indtager, også selv om konventionel kost skaloverholde de gældende grænseværdier for pesticider.Forskningsresultater om mulige såkaldte kombinationseffekter af samtidig ud-sættelse for flere små mængder pesticider har ført til, at der i EU-regi arbejdespå en harmoniseret metode til at tage højde for sådanne eventuelle kombinati-onseffekter ved fastsættelse af maksimalgrænseværdier for pesticider i føde-varer. Sundhedsstyrelsen har fået oplyst, at der i mellemtiden - i fravær af ensådan harmoniseret metode - af DTU Fødevareinstituttet foretages en forelø-big vurdering af risikoen for indtaget af pesticider, hvor der tages højde forkombinationseffekter. Denne vurdering sker på grundlag af den nuværende vi-den om kombinationseffekter og indtag af pesticidrester hos den danske be-folkning. Vurderingerne har ifølge Fødevarestyrelsen hidtil ikke givet anledningtil en særlig advarsel til forbrugerne. Sundhedsstyrelsen kan i øvrigt henvise tilden i Fødevarestyrelsen nyligt iværksatte kampagne ”Mad med mindre kemi”med råd om ”Sådan får du færre pesticidrester i dine fødevarer”, som man kanfølge, hvis man ønsker at begrænse sin indtagelse af pesticider.Jeg kan henholde mig til Fødevarestyrelsens og Sundhedsstyrelsens bidrag tilbesvarelsen.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Louise Filt