Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 15. august 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMBWISags nr.: 1303770Dok nr.: 1271133
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 23. juli 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 798 (alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).Spørgsmål nr. 798:”Kan ministeren redegøre for, hvor grænsen af religiøse velsignelser går isundhedssektoren, efter at Ekstra Bladet i artikel d. 22. juli ”Halalkød til allepatienter” har afsløret, at man nu kun kan få serveret halal-velsignet og slagtetkød på Hvidovre Hospital, herunder om man i fremtiden kan forestille sig, atlæger og medicinsk udstyr skal halal-velsignes, og at danskere og ikke-muslimer ikke længere kan få serveret svinekød i den danske hospitalssektorosv.? ”Svar:Regionerne har ansvaret for driften af sygehusvæsenet. Det er således regio-nernes ansvar at yde behandling og pleje, herunder kost til indlagte patienter.Det er i den forbindelse naturligt og hensigtsmæssigt, at sygehusvæsenet ta-ger behørigt hensyn til patienternes ønsker, så vidt det er muligt inden for depraktiske og ressourcemæssige rammer.Patienter kan have forskellige ønsker til maden som fx ønsker om vegetariskmad eller halalslagtet kød. Sygehusene tilbyder derfor forskellige former formad, således at alle kan få god og ernæringsrigtig kost under indlæggelse, jf.oplysninger fra Danske Regioner, som fremgår af mit svar på spørgsmål 809.For så vidt angår behandlingen på sygehusene skal denne naturligvis tilrette-lægges ud fra sundhedsfaglige hensyn.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Birgitta Bladt Winkler