Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1291422_0001.png
1291422_0002.png
SocialministerietDemokratiJ.nr. 2013-1043baw
24. maj 2013

Kommissorium

Arbejdsgruppe om styrkelse af PSP-samarbejdet i forebyggelsen af eks-

tremisme og radikalisering hos mennesker med psykiske vanskeligheder

Baggrund

Nationale og internationale erfaringer viser, at en del af de personer som er irisikogruppen for at blive radikaliseret har psykiske vanskeligheder og har iden forbindelse været i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem. Ud-over de psykiske vanskeligheder kan der også i nogle tilfælde være sociale- ogbeskæftigelsesproblemer, som medfører kontakt til andre myndigheder. Kon-krete sagsgennemgange i det psykiatriske behandlingssystem har vist, at derofte har været synlige bekymringstegn, men at ingen fagfolk har reageret pådette.Der er derfor behov for øget fokus på forebyggelse og tidlig indsats med hen-blik på, at faggrupper, som er i kontakt med mennesker med psykiske vanske-ligheder, bliver i stand til at spotte og identificere bekymringstegn relateret tilradikalisering og ekstremisme og efterfølgende reagere på dette.Der eksisterer i dag et velfungerende PSP-samarbejde bestående af repræsen-tanter fra politi, socialforvaltning og (behandlings-)psykiatri. Samarbejdet erforankret i politikredsene. Formålet med samarbejdet er, at sikre en bedre ko-ordinering af de involverede myndigheders indsats med det sigte at hjælpe bor-gere, der på grund af psykiske lidelser, eventuelt kombineret med misbrug ellerandre former for sociale problemer, befinder sig i en situation, hvor de har be-hov for støtte. Samarbejdet skal med andre ord sikre en hurtig og tidlig indsatsover for de mest udsatte borgere og dermed forebygge eksempelvis kriminali-tet, indlæggelser mv. Målgruppen for PSP-samarbejdet er børn, unge og voksnemed psykiske vanskeligheder.PSP-samarbejdet er et oplagt forum til at styrke den borgerrettede forebyggen-de indsats mod ekstremisme og radikalisering og i tilknytning hertil styrkesamarbejdet på tværs af sektorerne vedr. denne problemstilling. Baggrundenfor dette er, at indsatsen ligger inden for PSP-samarbejdets formål, de relevantemyndigheder er samlet i dette samarbejde, samt at retsplejeloven giver hjem-mel til udveksling af de nødvendige oplysninger mellem myndighederne i detteforum.
Side1af2Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@d4042603\@[email protected]
Radikaliseringsproblemstillingen vurderes ikke at være et tema, som på nuvæ-rende tidspunkt er højt på dagsordenen i PSP-samarbejdet, så der er derfor be-hov for både at skabe det nødvendige fokus og sikre den nødvendige opkvalifi-cering af medarbejdere i PSP-samarbejdet.

Arbejdsgruppens opgave

Arbejdsgruppen skal i samarbejde med 2 lokale PSP-samarbejder udarbejde enmodel for, hvorledes PSP-samarbejdet kan sætte øget fokus på forebyggelse afekstremisme og radikalisering. Modellen skal indeholde:En beskrivelse af de organisatoriske og indholdsmæssige ændringer ogjusteringer, der bør foretages.Et kompetenceudviklingskoncept, som opkvalificerer medarbejderne iPSP-samarbejdet til at løfte opgaven.En række indikatorer, som kan indgå i en evaluering af indsatsen.Arbejdsgruppen har desuden til opgave at afdække de muligheder, som liggerinden for lovgivningen med henblik på at sikre, at disse indarbejdes i modellen.

Arbejdsgruppens sammensætning

Der er tale om en tværministeriel embedsmandsgruppe, bestående af relevantemedarbejdere fra:Social- og Integrationsministeriet udpeger et medlem.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse udpeger et medlem.PET udpeger et medlem.Arbejdsgruppen inddrager repræsentanter for de deltagende PSP-samarbejder isit arbejde.Arbejdsgruppen kan vælge at udpege 1-2 særlige videnshavere som medlem-mer af arbejdsgruppen.Social- og Integrationsministeriet koordinerer arbejdet og varetager sekretari-atsbetjeningen.

Tidsramme

Arbejdsgruppen afrapporterer ultimo 2013 med henblik på, at konceptet efter-følgende kan udrulles til alle lokale PSP-samarbejder i hele landet.

Økonomi

Forebyggelse af ekstremisme og radikalisering hos mennesker med psykiskevanskeligheder ligger inden for formålet med PSP-samarbejdet, og der vil der-for ikke være tale om permanente merudgifter forbundet med arbejdsgruppensarbejde.Omkostninger til kompetenceudvikling af PSP-medarbejderne dækkes af Soci-al- og Integrationsministeriets ramme.
Side 2 af 2Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@d4042603\@[email protected]