Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1269475_0001.png
1269475_0002.png
Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-09429Den 12. juli 2013
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har i brev af 21. juni 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 738 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Liselott Blixt (DF).

Spørgsmål nr. 738 (alm. del)

Ministeren bedes oplyse, hvilke producenter af tatoveringsfarver der er blevet hørti forbindelse med udarbejdelsen af bekendtgørelsen om tatoveringsfarver ogoplyse, hvilke fabrikater det er muligt at anvende efter den nye bekendtgørelse, oghvor de kan købes. Der henvises til artikel i Ekstra Bladet den 20. juni 2013 "Intetforbud mod tatovering".

Svar

Miljøstyrelsen har oplyst at bekendtgørelsen forbindelse med høringen blev lagt påhøringsportalen. Herudover blev bekendtgørelsen sendt til de interessenter, der erregistreret på Miljøstyrelsens høringsliste for kosmetik, da kosmetik er denproduktgruppe, der minder mest om tatoveringsfarver.Bekendtgørelsen blev fremsendt direkte til en række interessenter, der havdeværet i dialog med Miljøstyrelsen om tatoveringsfarver.De pågældendeinteressenter fremgår nedenfor.Producenter:- Eternal Ink i Sheffield i UK- Tattoo Shop i UK- Dannys Tattoo Supplies i UK- Magic Moon Tattooing i Tyskland- Civilingeniør Dorte BreindalLaboratorier:- GTL i Tyskland- Teknologisk Institut v. Eva JakobsenKonsulenter til Sikkerhedsvurdering:- Elsa Nielsen fra DTU- Eva Jakobsen fra Teknologisk InstitutTatovører, der kunne videresende materialet til deres leverandører:- Twilight Art Studio i København- Tatto Liz i KøbenhavnMiljøministeriet•Børsgade 4 • 1215København KTlf.72 54 60 00 • Fax33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
---
House of ink i KøbenhavnConspiracy Ink Tattoo i BerlinRoyal Tattoo i Helsingør
Endeligblev bekendtgørelsen sendt til en række privatpersoner, styrelser, læger ogkonsulenter.Artiklen i Ekstra Bladet den 20. juni vedrørtebekendtgørelsens krav tilindholdsdeklarationer og spørgsmåletom, hvorvidt fabrikanterne vil være i standtil at informere om indholdsstofferne på etiketten. Til artiklen oplysteMiljøstyrelsen, at nogle fabrikanter allerede på nuværende tidspunkt informererom indholdsstofferne i deres farver på deres hjemmeside, og at det derfor erforventeligt, at disse også vil være i stand til at skrive oplysningernepå etiketten.Tyskland, Sverige og Norge har allerede lignende regler om indholdsdeklaration.Det er desuden de samme krav, som i dag eksisterer for kosmetik. Formålet medkravet er hovedsaligt, at man som forbruger skal have mulighed for at se om entatoveringsfarve indeholder et kemisk stof, man er allergisk over for.Miljøstyrelsen har på nuværende tidspunkt ikke viden om, hvilke konkretefabrikater det er muligt at anvende efter den nye bekendtgørelse træder i kraft, oghvor de kan købes.
Pia Olsen Dyhr
/
Lea Frimann Hansen
2