Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1287474_0001.png
1287474_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 7. oktober 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMMARSags nr.: 1303075Dok nr.: 1286418
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 14. juni 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 707 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieHæstorp Andersen.Spørgsmål nr. 707:’’Ministeren bedes oplyse, hvor stor en andel af de samlede forskningsudgifterpå sundhedsområdet i Danmark (både i offentligt og privat regi), der afholdes ihovedstadsregionen.”Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet om bidragfra Ministeriet for Uddannelse, Forskning og Innovation. På den baggrund harministeren for uddannelse, forskning og innovation afgivet nedenstående bi-drag. Der er for fsva. dele af oplysningerne tale om foreløbige tal. Jeg kanhenholde mig til disse oplysninger.”Jeghar forelagt spørgsmålet for Styrelsen for Forskning og Innovation, der har oplystfølgende:”Danmarks Statistik opgør årligt de offentlige og de private forskningsinstitutionersudgifter til forskning og udvikling fordelt på videnskabelige hovedområder, forsk-ningsformål og regioner. På baggrund af disse tal kan man udregne andelen af udgiftertil sundhedsvidenskabelig forskning fordelt på regioner.Tabel 1: FoU-udgifter til sundhedsvidenskabelig forskning for den offentlige ogprivate sektor, fordelt på regioner, 2011 (foreløbige tal)
Private udgifter til sundhedsvidenskabelig FoU i region HOffentlige udgifter til sundhedsvidenskabelig FoU i region HRegion Hovedstadenssamlede udgiftertil FoU inden forsundhedsvidenskabHele landet, udgifter til sundhedsvidenskabRegion Hovedstadens andel af udgifter til egen FoU indenfor sundhedsvidenskab 2011, pct.Kilde: Danmarks Statistik, foreløbige 2011-tal
1000 Kr./pct.2.937.338 kr.3.412.522 kr.6.349.860 kr.9.265.203 kr.69 pct.
For den offentlige sektor er tallene baseret på institutionernes hovedområde. For virk-somhederne er tallene baseret på oplysninger om virksomhedernes udgifter fordelt påforskningsområder. Udgifterne er defineret som virksomhedens/institutionens udgiftertil egen FoU, dvs. FoU, som de selv udfører, og er opgjort ekskl. købte FoU-tjenester.
Side 2
Det skal ydermere bemærkes, at private udgifter til forskning ibioteknologiikke ind-går i ovenstående opgørelse, og at en væsentlig andel af denne type forskning er indenfor farmaci.De statslige fondeUniversiteter, hospitaler, forskningsinstitutioner og private virksomheder har mulighedfor, via de statslige forsknings- og innovationsfonde at tiltrække midler til forskningog udviklingsformål.I det nedenstående er redegjort for aktivitetsprofilen f.s.v.a. region H i henholdsvis DetStrategiske Forskningsråd, Det Frie Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfondsamt Højteknologifonden, som vurderes at være de fonde, der primært finansiererFoU-aktiviteter inden for det sundhedsvidenskabelige område. Det skal bemærkes, atoplysningerne vedrører 2012.AfDet Strategiske Forskningsrådsfinanslovsbevilling i 2012 er der i alt givet bevil-ling på 91 mio. kr. inden for sundhedsområdet til såvel private som offentlige instituti-oner, heraf 52,2 mio. kr. til hovedbevillingshaver på universiteter, hospitaler og Sta-tens Serum Institut i Region Hovedstaden. Det bemærkes, at der altid indgår flerepartnere i et strategisk forskningsprojekt, og at disse normalt også får en andel af be-villingen. Endvidere er der tidligere givet en bevilling på ca. 65 mio. kr. til et stamcel-leforskningscenter på Københavns Universitet, hvoraf de 35 mio.kr. er afsat på finans-loven for 2012. I gennemsnit er det normalt mindre end 5 procent af Det StrategiskeForskningsråds bevillinger, der gives til private virksomheder.Det Frie Forskningsrådhar af finanslovsbevillingen for 2012 givet 277.044.010 kr. tilsundhedsområdet i Region Hovedstaden til såvel offentlige institutioner som privatevirksomheder. Bevillingerne ligger fordelt på Det Frie Forskningsråd | Sundhed ogSygdom med ca. 200,4 mio. kr. til sundhedsområdet i Region Hovedstaden til såvel of-fentlige institutioner som private virksomheder (knap 5 procent heraf er givet til priva-te virksomheder) og på Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion, der har gi-vet 76,6 mio. kr. til sundhedsområdet i Region Hovedstaden alene til offentlige institu-tioner.Danmarks Grundforskningsfondhar oplyst, at forskningsudgifterne på sundhedsområ-det i Region Hovedstaden i 2012 var på 49,6 mio. kr. Heraf blev der uddelt én privatbevilling til Kræftens Bekæmpelse på 6,2 mio. kr. De fleste af fondens centre rummertværfaglige aktiviteter, hvorfor opgørelsen ikke kan være præcis.Højteknologifondenhar oplyst, at fonden i 2012 gav tilskud på i alt 187 mio. kr. indenfor sundhedsområdet (bio/medico). Heraf gik 155 mio. kr. til projektdeltagere i hoved-stadsregionen, hvilket svarer til 83 % af alle investeringerne på området. Ud af de 155mio. kr. gik 80 mio. kr. til virksomheder, mens 75 mio. kr. gik til offentlige forsk-ningsinstitutioner.”
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Marie Rønde