Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1183279_0001.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 23. november 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMBBMSags nr.: 1210916Dok nr.: 1095116
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 25. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 70 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 70:’’Vil ministeren redegøre for risikoen for henholdsvis kræft i mundhulen ogkræft i bugspytkirtlen ved brug af snus specifikt?”Svar:Til brug for min besvarelse har jeg indhentet følgende udtalelse fra Sundheds-styrelsen, som jeg kan henholde mig til:”Snus er en betegnelse for en særlig gruppe af røgfri tobak, der findes i enrække forskellige former. Snus er granuleret eller findelt tobak – oftest tilsatforskellige ingredienser. Den kan være tør eller fugtig, pakket løst eller i porti-onsposer, og anvendes oftest i munden. Dog kan tørre snusprodukter anven-des i næsen.28 forskellige kræftfremkaldende stoffer er blevet identificeret i røgfri tobaks-produkter, heriblandt forskellige nitrosaminer, formaldehyd, benzopyren samten række tungmetaller. De kræftfremkaldende stoffer findes i forskellige kon-centrationer i de forskellige produkter. Røgfri tobaksprodukter, herunder snus,er generelt klassificeret som kræftfremkaldende for mennesker af IARC (DetInternationale Kræftforskningscenter under WHO).Brug af snus medfører en øget risiko for kræft i bugspytkirtlen. Dette er doku-menteret både i europæiske (svenske og norske) samt amerikanske undersø-gelser. Det er vanskeligt at fastsætte den eksakte risikoforøgelse, men det kannævnes, at de nordiske undersøgelser angiver et niveau på ca. en fordoblingaf risikoen i forhold til dem, der ikke brugte snus.Endvidere ses en øget risiko for kræft i mund og svælg i en del undersøgelser.Dette er især fundet i amerikanske studier, hvor deltagerne har brugt ameri-kanske snusprodukter, hvorimod hovedparten af svenske undersøgelser ikkefinder en sådan sammenhæng ved brug af svensk snus. Generelt er indholdetaf de tobaksspecifikke nitrosaminer tilsyneladende mindre i den europæiske –herunder svensk snus - end i amerikanske snusprodukter.”
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Brit Borum Madsen