Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1187684_0001.png
1187684_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg[email protected]Liselott Blixt[email protected]
Dato: 30. november 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1210820Dok nr.: 1090109
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 24. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 64 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 64:”Vil ministeren oplyse hvor mange børn der står på venteliste til en insulin-pumpe?”Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet DanskeRegioner om en udtalelse. Danske Regioner har oplyst følgende:Regionerne har oplyst, at følgende antal børn står på venteliste til en insulin-pumpe:Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland3556047-5218
Flere regioner oplyser supplerende, at ventelisten ikke skal betragtes som endecideret venteliste, idet der ifølge regionerne er tale om en bruttoliste medbørn, som er kandidater til en insulinpumpe, men først skal have afprøvet pen-behandling uden succes, før pumpebehandling kan initieres. En region oply-ser, at der ligeledes kan være forhold, som familien skal arbejde med indenpumpebehandlingen initieres. Fx er der vigtigt, at patienten og familien er istand til at håndtere sygdommen med nål og pen, hvis en pumpe går i stykker.Der kan ligeledes være behov for at vurdere, om pumpebehandling er den ret-te behandling for det enkelte barn, da nogle børn ikke profiterer af insulinpum-pebehandling. I disse tilfælde er børneafdelingen over måneder i tæt dialogmed familierne om, hvordan barnets type 1 diabetes bedst behandles.Regionerne oplyser endvidere, at ventetiden til at en pumpebehandling kan ini-tieres varierer mellem regioner og indenfor regionsgrænserne. Patienterne harmulighed for at gøre brug af det frie sygehusvalg, men mange ønsker ikke atflytte sygehus for at fremskynde insulinpumpebehandlingen med fx et par må-neder, da børnene og deres forældre har en tilknytning til deres pædiatriskeafdeling, hvor de kender personalet. Når pumpen er sat på, pågår desuden etstort arbejde i månederne efter – og resten af børnenes vækstperiode – medat få pumpen indstillet korrekt.
Side 2
Jeg kan henholde mig til oplysninger fra Danske Regioner.Jeg kan afslutningsvis, jf. ovenfor oplyse, at det er op til den behandlende læ-ge i samråd med den enkelte familie at tage stilling til, om et barn skal tilbydesen insulinpumpe. Hvis en læge visiterer et barn til insulinpumpebehandling, såskal barnet naturligvis tilbydes en insulinpumpe. Jeg må i den sammenhængslå fast, at det er op til regionerne at tilrettelægge arbejdsgangene, så eneventuel ventetid bliver så kort som overhovedet mulig.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Camilla Lund-Cramer