Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1258673_0001.png
1258673_0002.png
1258673_0003.png
1258673_0004.png
1258673_0005.png
1258673_0006.png
1258673_0007.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg

Lukket samråd SUU alm. del spørgsmål O og P

Ca. 5 min., herefter tid til spørgsmål.

7. maj 2013, kl. 14.30, værelse 1-133

1207189

2

[Indledning]

Jeg vil indlede med at oplyse, at jeg har indhentet oplysninger fraSundhedsstyrelsen til brug for min besvarelse af samrådsspørgsmål O og P.

[Samrådsspørgsmål O]

I spørgsmål O ønsker udvalget at få oplyst, hvordan jeg vil sikre, at der ikke skerflere dødsfald i psykiatrien pga. overmedicinering som set i RegionHovedstaden. Og jeg bliver også bedt om at redegøre for sagens oplysninger.På baggrund af Glostrup-sagen kom det frem, at der er lokal variation ipsykiatriske afdelingers medicinske behandling af psykiatriske patienter.
3
Derfor tog jeg på det tidspunkt initiativ til at få etableret et monitoreringssystem,der skal overvåge ordinationen af psykofarmaka på de psykiatriske afdelinger.Monitoreringsprogrammet vil blive tilrettelagt, så der vil kunne ses på regionaleforskelle i anvendelse af psykofarmaka, ligesom der bliver set på mønstre iordinationspraksis. Det vil give viden om variationer i praksis og vil bidrage tilregionernes arbejde med sikkerhed og kvalitet i anvendelsen af psykofarmaka.Og, som tidligere nævnt, er Sundhedsstyrelsen i gang med at revidere sinvejledning fra 2007 om behandling med antipsykotiske lægemidler. Dennevejledning præciserer, hvordan lægen skal behandle med disse lægemidler for atleve op til kravet om omhu og samvittighedsfuldhed.
4
Jeg har ikke oplysninger om de konkrete sager udover de, der er fremgået afpressedækningen; nemlig at patienterne er døde af medicinske overdoser. Mensom bekendt er Sundhedsstyrelsen ved embedslægerne ved at undersøgeårsagerne til dødsfaldene.Når embedslægernes undersøgelse er afsluttet, vil Sundhedsstyrelsen vurdere,om resultatet af undersøgelsen giver anledning til yderligere tiltag.Sundhedsstyrelsen har oplyst, at undersøgelserne formentlig først er afsluttet omet par måneder.
5

[Samrådsspørgsmål P]

I spørgsmål P bliver jeg bedt om at redegøre for, hvilke konsekvenser det har forsundhedspersonale, som er skyld i, at en patient dør af overmedicinering ipsykiatrien.Hvis Sundhedsstyrelsen vurderer, at en sundhedsperson under udøvelsen af sitvirke har udvist grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed, vilsagen i overensstemmelse med autorisationslovens § 75, blive oversendt tilpolitiet med anmodning om at rejse tiltale. Overtrædelse af bestemmelsenstraffes med bøde eller fængsel i op til 4 måneder.Hvis Sundhedsstyrelsen vurderer, at en sundhedspersons fremtidige fagligevirke kan udgøre en risiko for patienternes sikkerhed, vil styrelsen kunne
6
iværksætte faglige sanktioner. Fx kan Sundhedsstyrelsen give et skærpet tilsyneller et fagligt påbud.Sundhedsstyrelsen kan midlertidigt fratage autorisationen, hvis det skønnes, atsundhedspersonens fremtidige faglige virke frembyder overhængende fare.

[Afslutning]

Jeg vil slutte af med at understrege, at jeg selvfølgelig vil sikre, atSundhedsstyrelsen følger tæt op på monitoreringen af anvendelsen af medicin iregionerne og i den forbindelse iværksætter eventuelle relevante tiltag.
7
Og jeg forventer, at monitoreringsprogrammet og den reviderede vejledning fraSundhedsstyrelsen vil bidrage til øget kvalitet i den medicinske behandling afpsykiatriske patienter.
Tak for ordet.