Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1258669_0001.png
1258669_0002.png
1258669_0003.png
1258669_0004.png
1258669_0005.png
1258669_0006.png
1258669_0007.png
1258669_0008.png
1258669_0009.png
1258669_0010.png
1258669_0011.png
1258669_0012.png
1258669_0013.png
1258669_0014.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg

Åbent samråd SUU alm. del spørgsmål Q-S

Ca. 15 min., herefter tid til spørgsmål

7. maj 2013, kl. 14.30, værelse 1-133

1206637

2

[Samrådsspørgsmål Q]

I det første samrådsspørgsmål – spørgsmål Q – spørges der til, om jeg mener, atder bør igangsættes en kulegravning af medicineringen i Region Hovedstaden.Sagerne i Region Hovedstadens Psykiatri – ”Glostrup-sagen” og de tre tragiskedødsfald - har hver især ført til, at der er stor fokus på den medicinskebehandling i psykiatrien.Og som bekendt har de også ført til, at der er iværksat en række initiativer, derskal være med til at forbedre patientsikkerheden i psykiatrien. Det har jeg oplystudvalget om i en række folketingsbesvarelser og under samråd AR-AT den 25.september 2012 om Glostrup-sagen.
3
I forlængelse af Glostrup-sagen har Sundhedsstyrelsen bedt hver region om atindsende en redegørelse for regionens medicinering med antipsykotiskelægemidler på patientniveau. Sundhedsstyrelsen har modtaget regionernesredegørelser og er gang med at følge op på dem enkeltvis.Regionerne blev ved samme lejlighed bedt om at redegøre for, hvordan defremadrettet vil monitorere brugen af antipsykotisk medicin på patientniveau.Sundhedsstyrelsenvilløbendefølgeregionernesmonitoreringaf
medicinforbruget i psykiatrien.Region Hovedstaden har oplyst, at regionen på baggrund af Glostrup-sagen harindført nye regler for behandlingen med antipsykotiske lægemidler. Fx harregionen oplyst, at det kun er speciallæger i psykiatri, der starter behandling med
4
antipsykotiske lægemidler. Og hvis der er behov for at overskride de doser, derer angivet i produktresumeerne, skal en overlæge godkende overskridelsen. Denye regler i Region Hovedstaden kommer jeg ind på under besvarelsen afspørgsmål S.På baggrund af dødsfaldene udsendte regionen også en ny vejledning påområdet, der bl.a. indebærer, at patienter, der får kombinationsbehandlingsamtidig med metadon, skal have en fast vagt.Derudover er der jo generelt et helt regelsæt, der aktiveres, når der sker uventededødsfald. Her tænker jeg på reglerne om inddragelse af embedslægerne, omretslægeligt ligsyn, om obduktion og om patientsikkerhedssystemet.
5
I forbindelse med de tre dødsfald fik jeg da også bekræftet, at Sundhedsstyrelsener i gang med at undersøge dødsfaldene.Og i kølvandet af sagerne noterede jeg mig også, at Region Hovedstaden ifølgepressen fulgte reglerne og fik foretaget retslægeligt ligsyn samtidig med, at derblev iværksat kerneårsagsanalyse og obduktion.Udvalget spørger til en ”kulegravning”. Jeg mener, at de initiativer, der eriværksat på baggrund af alle disse sager, må svare til en kulegravning – altså engrundig undersøgelse på området. Her tænker jeg på ligsyn, obduktion,kerneårsagsanalyser og Sundhedsstyrelsens undersøgelser.Fx vil kerneårsagsanalyserne besvare spørgsmålene, hvad skete der?, hvorforkunne det ske? og hvordan forhindrer man, at det sker igen?
6
Sundhedsstyrelsens undersøgelse vil afdække, om der organisatorisk ellersundhedsfagligt er noget, der ikke var i orden.Og, som jeg nævnte, har sagerne også ført til nye retningslinjer i RegionHovedstaden.Som jeg ser det, er det nødvendige og relevante initiativer, der vil bidrage til atforbedre patientsikkerheden fremover.

[Samrådsspørgsmål R]

I spørgsmål R bliver jeg bedt om at redegøre for, om regeringen agter ativærksætte nye initiativer for at undgå flere uventede dødsfald i psykiatrien.
7
Den 13. marts i år besvarede jeg spørgsmål nr. S 1280 stillet af Jane Heitmannom stort set det samme – nemlig om jeg mener, at nye initiativer for atforebygge uventede dødsfald i psykiatrien er påkrævede, og i givet fald hvilke?Jeg svarede bl.a., at det er afgørende, at vi får indsamlet mere viden omuventede dødsfald i psykiatrien generelt herunder om muligheden for atforebygge.Det er derfor vi har afsat 4 mio. kr. til at undersøge pludselige og uventededødsfald i psykiatrien med finanslovsaftalen for 2013. De 4 mio. kr. udmøntestil det retsmedicinske forskningsprojekt SURVIVE, som ved hjælp afobduktioner undersøger medicinens indvirkning på psykiatriske patienter.
8
SURVIVE har tidligere modtaget 2 mio. kr. fra satspuljen (aftalen for 2011-15),hvori der i alt blev afsat 13,6 mio. kr. til forebyggelse af uventede dødsfald ipsykiatrien.Der blev på baggrund af denne aftale også tildelt 11,1 mio. kr. til projektetCHANGE, som omhandler tidlig udredning, behandling af fysiske sygdommeog livsstilsændringers betydning for psykisk syges fysiske helbred.Med aftalen blev der også afsat midler til Sundhedsstyrelsen til revision afvejledningen om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18år. Sundhedsstyrelsen udsender den reviderede vejledning inden sommerferien.Så regeringen har taget initiativer til at sikre, at der bliver indsamlet mere videnpå området.
9
Og regionerne får snart en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen, som de skaltage udgangspunkt i og få implementeret i deres lokale retningslinjer.Den kommende vejledning, regionernes skærpede fokus på området og det nyemonitoreringsinitiativ vil bidrage til at undgå uventede dødsfald i psykiatrien.

[Samrådsspørgsmål S]

Og så er vi nået til samrådsspørgsmål S, hvor udvalget beder mig redegøre for,om Region Hovedstaden anvender de lovgivningsmæssige rammer fuldt ud forså vidt angår muligheden for at undgå og kontrollere eventuel fejlmedicineringaf psykiatriske patienter.Jeg har til brug for min besvarelse af dette spørgsmål indhentet en udtalelse fraRegion Hovedstaden.
10
Regionen oplyser, at den anvender de lovgivningsmæssige rammer fuldt ud medhenblik på så vidt muligt at undgå og kontrollere eventuel fejlmedicinering afpsykiatriske patienter.Som følge af overmedicineringssagen på Psykiatrisk Center Glostrup, blev der i2012nedsateneksternekspertgruppeiregionen,dergennemgik
medicineringsområdet og blandt andet indførte en ny maksimal dosis for detantipsykotiske lægemiddel olanzapin i akutbehandlingen.Regionen oplyser, at der anvendes følgende værktøjer i forhold til kontrol ogovervågning af medicineringen af patienterne:1. Alle ordinationer af lægemidler bliver noteret i den elektroniskemedicineringsjournal med angivelse af lægemidlets navn, styrke og dosering.
11
2. Regionen har udviklet et monitoreringssystem til overvågning, sikring ogudvikling af kvaliteten af medicineringen. Systemet bruges bl.a. til kontinuerligtat overvåge, at medicindoserne er inden for vejledningernes anbefalinger, samtat overskridelser kun sker undtagelsesvist.3. Behandlingen er baseret på kliniske vejledninger, der bygger på videnskabeligevidens.Læger har som udgangspunkt fri ordinationsret og kan vælge lægemiddel ogdosering ud fra en individuel vurdering, men regionen har indskærpet, atvejledningernes anvisning vedr. dosering skal overholdes. I de særligesituationer, hvor det undtagelsesvist vurderes nødvendigt at behandle med
12
lægemidler i doser, der ligger over anbefalingerne, skal dette begrundes ijournalen. For olanzapin skal overskridelser altid godkendes af klinikchefen.4. Der er etableret en central medicinstøtteenhed i Region HovedstadensPsykiatri.5. Der vil regelmæssigt blive afholdt farmakologisk stuegang på allepsykiatriske centre i samarbejde med Klinisk Farmakologisk afdeling påBispebjerg Hospital. Formålet er, at de mest komplekse behandlingsforløbgennemgås for at sikre kvalitet og læring.6. Region Hovedstadens Psykiatri opfordrer personalet til at indberetteutilsigtede hændelser om medicinering til den landsdækkende database. I dealvorligste tilfælde gennemføres kerneårsagsanalyser. Kerneårsagsanalysernes
13
resultat udmøntes i relevant omfang i handleplaner eller supplerendevejledninger.Derudover er regionernes psykiatri jo også omfattet af kvalitetsarbejdet underDen Danske Kvalitetsmodel DDKM.Og, som jeg oplyste under min besvarelse af spørgsmål Q, vil Sundhedsstyrelsenløbende følge regionernes monitorering af medicinforbruget i psykiatrien.

[Afslutning]

Jeg forventer selvfølgelig, at regionen tager deres ansvar meget alvorligt, så viundgår flere ulykkelige sager om overmedicinering og dødsfald fremover.
14
Jeg kan konstatere, at sagerne om overmedicinering og dødsfald i RegionHovedstadens Psykiatri har afstedkommet nogle meget grundige undersøgelser,og at der allerede er iværksat en række tiltag, der øger patientsikkerhedenfremover.Derudover har såvel satspuljemidler som finanslovsmidler sikret, at derindsamles viden om uventede dødsfald i psykiatrien.Afslutningsvis vil jeg pege på, at regeringens udvalg om psykiatri bl.a. har tilopgave at vurdere mulighederne for at fremme kvalitet i behandlingen ogkomme med anbefalinger på området. Her vil mulighederne for andrebehandlingsmuligheder end medicin også blive drøftet.Tak for ordet.