Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1254649_0001.png
1254649_0002.png
Sundheds- og ForebyggelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-0914330. maj 2013
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har i brev af 6. maj 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 620 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Karina Adsbøl (DF).

Spørgsmål nr. 620 (alm. del)

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 1. maj 2013 fra Rita Petersen vedr.vindmøller og støj, jf. SUU alm. del - bilag 283(intern).

Svar

Flere borgere har på det seneste skrevet til Folketingets medlemmer og udtryktusikkerhed og bekymring over reglerne om støj fra vindmøller. Jeg er megetopmærksom på, at der er borgere, der kan være generet af støj fra vindmøller, ogat nogen er bekymret over udsigten til at blive nabo til vindmøller.Et bredt flertal i folketinget har besluttet, at der frem mod 2020 skal udbyggesmed 1800 MW vindmøller på land, så halvdelen af det traditionelle elforbrug kandækkes af strøm fra vindmøller. Grænseværdierne for støj fra vindmøller er udtrykfor en balance mellem en ønsket udbygning med vindenergi og en acceptabelbeskyttelse af naboerne mod generende støj. Vindmøller er synlige i landskabet ogikke lydløse. Derfor vil jeg gerne understrege vigtigheden i, at udpegningen af nyevindmølleområder i kommunerne sker efter en grundig planlægning og med storthensyn til naboer og natur.I sin henvendelse til Folketingets medlemmer af Miljøudvalget, Klima- Energi ogBygningsudvalget samt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget stiller Rita Petersenen række tekniske spørgsmål, som jeg har forelagt Miljøstyrelsen. Styrelsen har påden baggrund oplyst følgende:Hvorfor har vi naboer ikke krav på kontrolmålinger af støjen i egen bolig ellerpå egen matrikel? Er det fordi støjbekendtgørelsens beregningsforudsætninger ervoldsomt fejlbehæftede?Årsagen til, at man ikke måler støjen fra vindmøller direkte ved og i boligen, er, atder er alt for stor måleusikkerhed forbundet med sådanne støjmålinger, fordi bådede varierende vejrforhold og baggrundsstøjen fra andre støjkilder påvirkermåleresultatet – herunder vindens susen i træer og buske. Det er et helt genereltprincip for de fleste typer af støj - herunder også støj fra vindmøller - atstøjudsendelsen bestemmes ved at måle tæt på kilden, og at der efterfølgende påbaggrund af denne måling laves en beregning af støjen i omgivelserne.Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Måling af vindmøllens støjudsendelse sker tæt ved vindmøllen, hvor der er svagestbaggrundsstøj fra vinden og andre støjkilder, og hvor det er muligt at kontrollereog overvåge møllens driftstilstand. Her ud fra beregnes støjens udbredelse iomgivelserne, således at støjniveauet ved naboer kan fastlægges.Hvorfor skal vi naboer leve med støj der er 9 dB(A) højere i nattetimerne, endhvis vi var blevet naboer til et industriområde?Med hensyn til støjgrænserne for vindmøller, skal Miljøstyrelsen oplyse, atvindmøllebekendtgørelsens bindende støjgrænser for vindmøller i områder tilstøjfølsom arealanvendelse som fx boligområder er 39 dB ved en vindhastighed på8 m/s og 37 dB ved 6 m/s. Grænserne ved nabobeboelse i det åbne land erhenholdsvis 44 dB ved en vindhastighed på 8 m/s og 42 dB ved 6 m/s.Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj fra virksomheder i detilsvarende områdetyper om aftenen og på søn- og helligdage er henholdsvis 40 dBfor boligområder og 45 dB for boliger i det åbne land. For natperioden er devejledende grænseværdier 5 dB lavere, og om dagen på hverdage ergrænseværdierne for virksomheder 5 - 10 dB højere.Støjgrænserne for vindmøller ligger således imellem de vejledendegrænseværdier for virksomhedsstøj for aften- og natperioden. Til forskel frastøjgrænserne for vindmøller, som er bindende, er der tale om vejledende grænserfor støjbidraget fra den enkelte virksomhed, så den samlede støj fra flerevirksomheder kan være højere.Hvorfor er vi naboer ikke beskyttet ved alle vindhastigheder?Vindmøllebekendtgørelsens støjgrænser gælder ved 6 og 8 m/s. Støjen fravindmøller ved vindhastigheder under 6 m/s er generelt svagere end den er ved 6m/s, og i området mellem 6 og 8 m/s er støjen ikke højere end ved 8 m/s. For destørste vindmøller, der aktuelt opstilles, opnås den nominelle effekt vedvindhastigheder, der ikke er meget højere end 8 m/s, og derfor er støjen ved højerevindhastigheder end 8 m/s kun lidt højere end ved 8 m/s.Hvis der var fastlagt støjgrænser for vindmøller ved alle vindhastigheder, villekontrolmåling af, at vindmøllerne overholder bekendtgørelsens regler, også skulleudføres ved samtlige vindhastigheder. Det ville kræve et meget omfattendemålearbejde ved hver eneste kontrol, men arbejdet ville ikke give en bedreregulering af støjen fra de vindmøller, der kendes i dag.”
Pia Olsen Dyhr
/
Claus Torp
2