Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1247626_0001.png
1247626_0002.png
1247626_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 13. maj 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1302123Dok nr.: 1204350
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 23. april 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 595 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinGertsen (V).Spørgsmål nr. 595:”Ministeren bedes indhente og oversende informationer fra henholdsvis Regi-on Hovedstaden og Region Sjælland med henblik på en afklaring af, hvordande to regioner fremadrettet vil undgå en hændelse som omtalt i artiklen "Am-bulance-regler er helt gak-gak", som blev bragt i Ekstra Bladet den 21. april2013.”Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet RegionHovedstaden og Region Sjælland om bidrag.Region Hovedstaden og Region Sjælland har på den baggrund oplyst følgen-de:”Ekstra Bladet omtaler den 21. april 2013 det konkrete hændelsesforløb, hvoren borger styrter på cykel på grænsen mellem Region Sjælland og RegionHovedstaden.Der ankommer både en ambulance fra Region Sjælland og Region Hovedsta-den til skadestedet.Region Hovedstadens Præhospitale Virksomhed blev kontaktet af den pågæl-dende journalist, inden offentliggørelse af artiklen, men der er desværre stadigen række faktuelle fejl i artiklen.

Faktuel redegørelse af forløbet:

AMK-Vagtcentralen i Region Hovedstaden modtager opkald fra 112om en patient, der er kommet til skade på en cykeltur.Politiet sender opgaven til AMK-Vagtcentralen i Region Hovedstaden,fordi de mener, at patienten befinder sig på en adresse i Region Ho-vedstaden.Herefter sender Region Hovedstaden en ambulance og akutlægebil.Dette sker i henhold til sædvanlige fælles regionale procedurer og ret-ningslinjer beskrevet i Dansk Index for Akuthjælp
Side 2
Før ankomst på skadestedet kalder ambulancen til AMK-Vagtcentralen i Region Hovedstaden og forespørger om adressen lig-ger i Region Sjælland.Dette bekræfter AMK-Vagtcentralen men beder ambulancen fortsætteaf hensyn til patientens sikkerhed. Herefter ringer Region Hovedsta-dens AMK-Vagtcentral til Region Sjælland og beder om, at der derfrasendes ambulance for at sikre det bedste forløb.Region Hovedstadens ambulance og akutlægebil ankommer til skade-stedet før ambulancen fra Region Sjælland. Lægen undersøger pati-enten for at vurdere, om hans skade er så alvorlig, at han skal køresdirekte til Rigshospitalets TraumeCenter.Lægen vurderer, at dette ikke er nødvendigt, og patienten lejres på etsåkaldt spineboard for at beskytte evt. ryg- og nakkeskader. Patientener ikke bevidstløs.Da ambulancen fra Region Sjælland ankommer flyttes patienten påspineboardet ind i denne, som kører til Køge Sygehus i henhold til re-gionens retningslinjer.
Det fremgår af artiklen i Ekstra Bladet, at patienten var bevidstløs, hvilket ikkeer korrekt. Patienten var vågen og i kontakt med ambulancemandskabet fraRegion Hovedstaden, da de tilså ham.Dette er dokumenteret af både akutlægen og ambulancepersonalet.Det fremgår ligeledes af artiklen, at patienten blev flyttet rundt mellem ambu-lancerne. Dette er heller ikke korrekt. Patienten blev lagt på et spineboard ogblev på dette løftet ind i ambulancen fra Region Sjælland, hvilket er normalprocedure for lejring i sådanne tilfælde.

Overordnede retningslinjer

Hver region løser de opgaver, som de får ind fra 112-alarmcentralerne.I grænsetilfælde, hvor 112-alarmcentralerne har vanskeligt ved at stedfæstedet præcise skadested, samarbejder regionernes AMK-Vagtcentraler om atfinde den hurtigste og bedste løsning, og i tvivlstilfælde disponeres hellere enambulance for meget, hvilket også har været tilfældet i den pågældende sag.Visitation af patienter sker altid ud fra en vurdering af patientens tilstand påskadestedet:Patienter med akutte og livstruende tilstand køres med den først an-komne ressource til det nærmeste relevante hospital.Hvis der fx er tale om en patient med stor blodprop i hjertet, vil patien-ten blive transporteret direkte til Rigshospitalets TraumeCenter – medhelikopter eller ambulance.Patienter, som ikke har akutte og livstruende skader, køres til det rele-vante hospital ud fra de fastlagte visitationsretningslinjer.
Side 3

Samarbejde på tværs af regioner

Der er en velfungerende landsdækkende aftale mellem regionerne vedr. løs-ning af opgaver på tværs af regionsskel. Denne indeholder også en afreg-ningsmodel.Af den landsdækkende aftale fremgår, at:”En akut opgave, der udføres for en anden region, skal færdig-gøres hurtigst muligt ved afslutning eller afløsning på stedet iforbindelse med ankomst af regionens egne ambulancer/præ-hospitale enheder eller ved transport til nærmeste relevanteakutmodtagelse iht. områdets visitationsretningslinjer.”Det er Region Hovedstaden og Region Sjællands vurdering, at forløbet er fo-regået i et godt samarbejde imellem de to regioner både på skadestedet og iforhold til dialogen mellem AMK-Vagtcentralerne.Der har ikke været tale om forsinkelse af patientbehandling, idet den læge ogdet ambulancepersonale, som kom først til ulykkesstedet, straks gik i gangmed at undersøge patienten.Lægen og ambulancebehandlerne har handlet i overensstemmelse med defælles aftaler og procedurer med udgangspunkt i deres viden om patienten.Det er således de to regioners samlede vurdering, at de nuværende regler ertilstrækkelige til at sikre god patientbehandling, men det er naturligvis beklage-ligt, hvis patienten i den konkrete sag ikke haft en optimal patientoplevelse, ogregionerne vurderer nu læringspotentialet i forhold til patientoplevelsen.”Jeg kan henholde mig til de to regioners fælles redegørelse for forløbet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Tove Kjeldsen