Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 29. oktober 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMKGESags nr.: 1210129Dok nr.: 1078004
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 4. oktober 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 5 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 5:’’På baggrund af Politikens artikel den 3. oktober 2012 ”Sygehuse overser al-koholproblemer” bedes ministeren oplyse hvordan ministeren vil sikre, at manfra sygehusets side sørger for at disse mennesker bliver tilbudt vejledning, in-formation og tilbud om en behandling? ”Svar:Ansvaret for driften af sygehusvæsenet påhviler regionerne. I henhold til DenDanske Kvalitetsmodels akkrediteringsstandarder for sygehuse, version 1,som alle danske sygehuse er akkrediteret efter, skal alle sygehuse have ret-ningslinjer, som sikrer, at de vurderer den enkelte patients sundhedsmæssigerisiko på grundlag af livsstilsfaktorer, herunder alkohol, samt at patienter medsundhedsmæssig risiko i relation til identificerede livsstilsfaktorer tilbydes in-tervention. Det er et krav i DDKM, at ledere og medarbejdere kender og an-vender disse retningslinjer. Retningslinjerne skal i henhold til DDKM som mi-nimum omhandle kost, rygning, alkohol og motion og skal som mini-mum omfatte følgende:Fastlæggelse af, hvilke sundhedsmæssige risikofaktorer og patient-grupper vurderingen omfatterFastlæggelse af, hvilke medarbejdergrupper der har ansvaret for vur-deringenFastlæggelse af, hvordan den sundhedsmæssige vurdering dokumen-teres i patientjournalen, jf. Dokumentation og datastyring, standard1.3.2Beskrivelse af den information, patienten tilbydes
Den konkrete udformning og det nærmere indhold af retningslinjerne er imid-lertid op til det enkelte sygehus.I DDKM for sygehuse, version 2, som vil blive anvendt ved alle akkrediteringerefter 1. januar 2013, er kravene vedr. forebyggelse og sundhedsfremme sam-let i én standard. Denne har til formål at sikre, at patienter med livsstilsfaktorer,herunder uhensigtsmæssigt forbrug af alkohol, der påvirker resultatet af pati-entforløbet tilbydes intervention, og at øvrige patienter med livsstilsbetingetsundhedsmæssig risiko vejledes om forebyggelsesmuligheder. Konkret frem-går følgende af standarden:
Side 2
”I nogle tilfælde har en indsats mod livsstilsfaktorer en direkte betydning forbehandlingsresultatet. Herudover kan en livsstilsintervention have betydningfor patientens generelle helbredstilsstand. Sygehuset har i begge tilfælde enforpligtelse til at tilbyde en indsats, hvis livsstilsfaktorer udgør en risiko for pa-tienten. Sygehuset har i disse tilfælde ansvaret for at sikre, at patienten får ettilbud om en relevant intervention. Det er ikke et krav i standarden, at sygehu-set selv skal levere denne intervention. Opgavefordelingen kan fx fastlægges ilokale aftaler, herunder sundhedsaftaler eller kontrakter med privathospitaler.Der er i standarden krav om, at sygehuset skal informere patienter om konse-kvenser af den livsstilsbetingede sundhedsmæssige risiko og om mulighederfor at få et relevant forebyggelsestilbud.For at leve op til kravene i standarden, skal et sygehus som minimum:a. synliggøre den sundhedsfremmende og forebyggende indsats, somsygehuset levererb. identificere patientforløb hvor en intervention i relation til livsstilsfakto-rer vil gøre en forskel i forhold til resultatet af patientforløbet og plan-lægge, hvorledes patienten tilbydes denne interventionc. sikre at øvrige patienter med forebyggelsesbehov identificeres, rådgi-ves og vejledes om forebyggelsesmulighederd. kende relevante forebyggende og sundhedsfremmende tilbud i syge-husets område, og kunne være patienten behjælpelig med at få ad-gang til dissee. sikre at patientens forebyggelsesbehov dokumenteres i epikrisen”Sygehusene vil skulle arbejde i henhold til DDKM version 2, når de skal forbe-rede anden akkrediteringsrunde, som påbegyndes i 2013. Det er min klare for-ventning, at sygehusene i den forbindelse vil opfylde standarden vedr. livsstils-faktorer, herunder i forhold til forebyggelse af uhensigtsmæssigt alkoholfor-brug. Dette vil være et krav for at opnå fornyet akkreditering. Jeg finder derforikke, at der er behov for at iværksætte yderligere tiltag på nuværende tids-punkt.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Kåre Geil