Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1247546_0001.png
1247546_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato:13. maj 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMDRASags nr.: 1301629Dok nr.: 1203269
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 20. marts 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 488 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraSophie Løhde (V).Spørgsmål nr. 488:’’Vil ministeren sikre, at Sundhedsstyrelsens undersøgelse af brugen afMisoprostol - til igangsættelse af fødsler - udvides til også at omfatte brugen afMinprostin?”Endeligt svar:Indledningsvist skal jeg understrege, at jeg naturligvis finder det helt afgøren-de, at fødende kvinder kan føle sig trygge ved den behandling, de modtagerpå landets fødeafdelinger, herunder også den medicinske behandling i forbin-delse med igangsættelse af fødsler.Baggrunden for at fødsler igangsættes er hensynet til sikkerheden, idet der enøget risiko for det ufødte barn, når graviditeten går udover 42 uger. Igangsæt-telse af fødsler sker primært medicinsk, men andre metoder kan også anven-des, bl.a. til de gravide, hvor der er kontraindikationer for medicinsk igangsæt-telse.

./.

Sundhedsstyrelsen har på anmodning fra Ministeriet for Sundhed og Forebyg-gelse udarbejdet en redegørelse om medicinsk igangsættelse af fødsler. Re-degørelsen oversendes til udvalgets orientering. Redegørelsen omfatter alleformer for medicin til igangsættelse af fødsler, herunder Cytotek (misoprostol)og Minprostin (dinoproston).Der henvises herudover til den samtidige besvarelse af SUU spørgsmål 489-490 og SUU spørgsmål 507-553.Til baggrund for de efterfølgende svar på spørgsmål 489-490 og 507-553 fraudvalget kan oplyses følgende om lægemidler til igangsættelse af fødsel:Cytotec, med det aktive indholdsstof misoprostol, er et godkendt lægemiddel tilbehandling af mavesår og findes i tabletter i koncentrationen 0,2 mg.Minprostin, med det aktive indholdsstof dinoproston, er godkendt til igangsæt-telse af fødsler. Formen på lægemidlet er vagitorier (vaginale stikpiller) á 3 mg.Til igangsættelse af fødsler anvendes misoprostol erfaringsmæssigt i koncen-trationen 25 mikrogram. Det godkendte lægemiddel, Cytotec, kan derfor ikke
Side 2
umiddelbart anvendes. Sygehusapotekerne fremstiller derfor vagitorier medmisoprostol i koncentrationer á 25 mikrogram med baggrund i Cytotec-tabletter.Sygehusapotekernes fremstilling af vagitorier ved brug af Cytotec-tabletterkaldes magistrel produktion. Sygehusapotekerne kan foretage magistrel pro-duktion i henhold til apotekerlovens § 56, 1. Magistrel produktion benyttes,hvor en læge vurderer, at en patients behandlingsbehov ikke kan tilgodesesud fra anvendelse af godkendte lægemidler, da magistrelle lægemidler, i mod-sætning til godkendte, ikke er vurderet med hensyn til kvalitet, sikkerhed og ef-fekt af myndighederne. Siden december 2005 har læger haft pligt til at indbe-rette formodede bivirkninger ved magistrelle lægemidler, herunder Cytotec va-gitorier.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Dorthe Rodian Arleth