Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1257737_0001.png
1257737_0002.png
1257737_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 7. juni 2013Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 1301292Dok nr.: 1197658
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 6. marts 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 455 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Li-selott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 455:’’Ministeren bedes fremsende en opgørelse over medicinforbruget de seneste3 måneder på Psykiatrisk Center Nordsjællands lukkede afdeling i Hillerødsamt en opgørelse over medicinforbruget for hver enkelt patient, der pt. er ind-lagt på afdelingen, jf.http://politiken.dk/indland/ECE1914909/endnu-en-patient-doer-paa-lukket-psykiatrisk-afdeling/.”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse anmodet Region Hovedstaden om en udta-lelse. Regionen har oplyst følgende:”Psykiatrisk Center Nordsjælland har i alt tre lukkede afsnit: et lukket afsnit iAkutmodtagelsen og et lukket sengeafsnit på centrets Hillerød-afdeling samt etlukket sengeafsnit på centrets Helsingør-afdeling.Den patient, der omtales i artiklen i Politiken, var indlagt og afgik ved døden pådet lukkede afsnit i Akutmodtagelsen på Psykiatrisk Center Nordsjællands Hil-lerød-afdeling. Nedenstående svar omfatter derfor indlagte patienter på detteafsnit.Såfremt der ikke foreligger et samtykke fra patienterne kan regionen kun vide-regive konkrete medicinordinationer for patienter, hvis det er nødvendigt for, at”enmyndighed kan gennemføre tilsyns- og kontrolopgaver”eller videregivel-sen er nødvendig for ”berettigetvaretagelse af en åbenbar almen interesse el-ler af væsentlige hensyn til patienten, sundhedspersonen eller andre”.Jf. per-sondataloven skal videregivelse være nødvendig for forvaltning af læge- ogsundhedstjenester. Det er vurderet, at en opgørelse over medicinforbruget forhver enkelt patient, som var indlagt på tidspunktet for spørgsmålet vil indehol-de oplysninger, som vil gøre det muligt for andre at identificere nogle af patien-terne. Med hjemmel i Sundhedsloven og Persondataloven anses det derfor ik-ke for muligt at videregive disse oplysninger.

Medicin for indlagte patienter i det lukkede afsnit i Akutmodtagelsen på

Psykiatrisk Center Nordsjællands Hillerød-afdeling i perioden den 10.

december 2012 til 10. marts 2013:

Side 2
I perioden har 125 patienter (unikke cpr-nr.) været indlagt i afsnittet. Af demhar 112 patienter været i behandling med et eller flere af de præparater, dergives som en del af den psykiatriske behandling, dvs. psykofarmakologisk be-handling. Dette omfatter antipsykotika, antidepressiva samt benzodiazepiner(beroligende medicin). Derudover indgår også patienter, der har fået admini-streret metadon.Af disse har:80 patienter har været i behandling med antipsykotika36 patienter har været i behandling med antidepressiva86 patienter har været i behandling med benzodiazepiner7 patienter har fået metadonAf det følgende fremgår fordeling mellem monoterapi og kombinationsbehand-ling vedr. de nævnte lægemiddelgrupper:Monoterapi (1 præparat):4 patienter har alene været i antidepressiv behandling18 patienter har alene været i antipsykotisk behandling17 patienter har alene været i behandling med benzodiazepinerKombinationsbehandling:5 patienter har været i behandling med både antidepressiva og anti-psykotika7 patienter har været i behandling med både antidepressiva og ben-zodiazepiner37 patienter har været i behandling med både antipsykotika og benzo-diazepiner17 patienter har været i behandling med både antipsykotika, anti-depressiva og benzodiazepinerPatienter i metadonbehandling, dvs. patienter i behandling for misbrug samt ibehandling for en psykiatrisk lidelse:1 patient har alene været i behandling med metadon1 patient har været i behandling med metadon og benzodiazepiner2 patienter har været i behandling med både antipsykotika, benzodia-zepiner og metadon2 patienter har været i behandling med både antidepressiva, benzo-diazepiner og metadon1 patient har været i behandling med både antipsykotika, benzodiaze-piner, antidepressiva og metadon13 patienter har ikke været i behandling med de nævnte lægemiddelgrupperunder deres indlæggelse i afsnittet.Af disse har:6 patienter har ikke fået medicin4 patienter har været i behandling med vitaminer1 patient har været i behandling med antabus1 patient har været i behandling med smertestillende midler1 patient har været i behandling med medicin mod hjerteproblemer
Side 3
En fuldstændig opgørelse over det det samlede medicinforbrug, dvs. et samletantal doser og antal milligram inden for hvert af de nævnte lægemidler, vilkræve en manuel optælling på tværs af samtlige indlæggelsesdage over tremåneder for de nævnte 125 patienter. Dette har ikke været muligt inden forsvarfristen.”Jeg kan oplyse, at Sundhedsstyrelsen er ved at undersøge de tre dødsfald.Sundhedsstyrelsen vil herefter vurdere, om resultatet af undersøgelsen giveranledning til yderligere tiltag.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Susanne Beck Petersen