Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1231116_0001.png
1231116_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 26. marts 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2013-1519
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 27. februar 2013 følger hermed social- og integrationsministe-rens endelige svar på spørgsmål nr. 440 (SUU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 440:”Vil ministeren kommentere artiklen ”Ledende overlæge: Pårørende tømmerpsykiatriske patienter bankkonto” i Politiken 18. februar 2013 og herunderoplyse om problemets omfang? Giver artiklen endvidere ministeren anled-ning til at handle?”
Svar:Den ledende overlæge foreslår i artiklen at beskære førtidspensionen tilpersoner, der i årevis er anbragt på det psykiatriske hospital Sikringen i Ny-købing Sjælland.Begrundelsen er, at de anbragte førtidspensionister har få faste udgifterunder anbringelsen, og dermed har store beløb til rådighed som lommepen-ge. Dette indebærer ifølge artiklen en risiko for, at de anbragtes bankkontibliver misbrugt af pårørende.Udgangspunktet i pensionslovgivningen er, at personer, der er berettiget tilførtidspension, har råderet over deres egne midler, i det omfang der ikke ergjort særlige begrænsninger, fx gennem værgemål. Pensionisten kan derforsom udgangspunkt få sin pension udbetalt uanset opholdssted eller bolig-form i Danmark.Efter pensionslovgivningen er den eneste undtagelse herfra, at pensionsud-betalingen ophører i forbindelse med indsættelse i fængsel eller arresthus.Det fremgår af pensionsvejledningen, at bestemmelsen er udtømmende.
2
Ved dom til anbringelse på psykiatrisk specialsygehus, hospital for sindsli-dende eller dom til anbringelse i boformer efter lov social service inddragespensionen derimod ikke.Som udgangspunkt råder førtidspensionister derfor - i lighed med øvrigebeboere, som kan have andre typer forsørgelsesgrundlag - selv over deresindtægter og formue under indlæggelsen.Hvis der er tale om, at pensionisten har vanskeligt ved at administrere pen-sionen, er der i pensionslovgivningen mulighed for at iværksætte forskelligeforanstaltninger med henblik på at afhjælpe dette.Der er fx mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om, påhvilken måde pensionen skal udbetales, hvis det skønnes, at pensionistenikke selv er i stand til at administrere pensionen.Hvis pensionisten er i stand til at handle fornuftsmæssigt, kan den pågæl-dende også selv indgå aftale med kommunen om administration af pensio-nen, ligesom den pågældende kan indgå administrationsaftaler med pårø-rende eller andre om at varetage de økonomiske dispositioner i forbindelsemed pensionsudbetalingen.I tilfælde, hvor en pårørende misbruger sin rådighed over den indlagte pen-sionists midler, vil den pårørende eventuelt kunne stilles til ansvar efter straf-feretlige regler. Spørgsmål derom må dog henvises til eventuel besvarelse afjustitsministeren.Er der tale om, at pensionisten på grund af svær psykisk sygdom ellerhæmmet psykisk udvikling er ude af stand til at varetage sine anliggender,kan der anmodes om iværksættelse af værgemål, som eventuelt kan be-grænses til at angå økonomiske forhold.Jeg er ikke bekendt med problemets omgang, men det er min opfattelse, atder allerede med de skitserede muligheder i pensionslovgivningen er mulig-hed for at imødegå de problemer, som artiklen rejser.Jeg har derfor ikke aktuelle planer om at ændre reglerne for udbetaling afførtidspension til personer, der er anbragt i særligt sikrede institutioner.
Karen Hækkerup/ Bent Nielsen