Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Koncern ØkonomiIndkøbKongens Vænge 2DK - 3400 Hillerød
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseHolbergsgade 61057 København KAtt.: Birgitta Winkler
OpgangBlok CAfsnit1. salTelefonDirekteFaxMail+45 48 20 50 00+45 4820 5560+45 48 20 55 98[email protected]
Webwww.regionh.dkCVR/SE-nr: 30113721j.nr. 12010824Dato: 25. oktober 2012
Svar til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vedrørende spørgsmål om re-
spiratorhjælp
Sundhedsministeriet har i mail af 14. oktober 2012 bedt regionen om en udtalelse tilbrug for ministerens besvarelse af spørgsmål 43 stillet af Sundheds- og Forebyggel-sesudvalget på baggrund af henvendelser fra PTU vedrørende dispensation fra ar-bejdsmiljølovens regler om hviletid for handicaphjælpere i BPA ordninger. Sundheds-og Forebyggelsesudvalget har bedt ministeren oplyse, om regeringen vil arbejde for, atder findes en tilfredsstillende løsning på det rejste problem.I den anledning kan regionen oplyse følgende.Regionerne yder overvågningsbistand til hjemmeboende respirationspatienter. Bistan-den ydes gennem handicaphjælpere med hjemmel i Sundhedsloven. Overvågningenskal ske i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, hvoraf det fremgår, at hjæl-perne som udgangspunkt skal opholde sig inden for syns- og hørevidde af patienten.Det er bl.a. på baggrund af disse retningslinjer, at Region Hovedstadens Respirations-center Øst (RCØ), som har behandlingsansvaret for den respiratoriske behandling, imange år har krævet, at hjælperne skal være vågne, og at de enkelte vagter derfor hø-jest må være på 12 timer.Som redegjort for i regionens skrivelse af 29. februar 2012 i anledning af PTU’s hen-vendelse af 21. december 2011 til ministeren, så kan alle patienter tilknyttet RCØ un-der henvisning til hjemmerespiratorpatienternes selvbestemmelsesret og et eventueltønske om et andet overvågningsniveau end oven for beskrevet, bede om at få en tvær-faglig samtale og vurdering med afsæt i det oprindelige ordinerede overvågningsni-veau. Til disse samtaler kan patienten, hvis denne vurderes habil, trække sit informe-rede samtykke til overvågning og behandling tilbage i kortere eller længere tid. Derudarbejdes i den forbindelse et journalnotat, hvor de konkrete aftaler for det fremtidigeovervågningsniveau fremgår. I sådanne tilfælde kan der efterfølgende være tale omvagter med hvileperioder med flere eller færre afbrud med uregelmæssige intervaller.
Da regionen har haft henvendelser fra flere patienter om længere vagter end de oven-nævnte 12 timers vagter, og hvor nogle gerne så vagter på 24 timer således som PTUanfører i sin henvendelse til folketingets sundhedsudvalg, har regionen den 3. august2012 rettet henvendelse til Arbejdstilsynet om muligheder for dispensation fra hvile-tidsbestemmelserne (vedlagt som bilag 1 inkl. underbilag A).Arbejdstilsynet har den 1. oktober 2012 besvaret regionens henvendelse (vedlagt sombilag 2).Af Arbejdstilsynets svar fremgår dels, at arbejdsmiljøreguleringen tilstræber at skabeet sikkert og sundt arbejdsmiljø for de ansatte, dels at der under visse betingelser kandispenseres fra hviletidsbestemmelserne. Bl.a. kan parterne, dvs. arbejdsgiverpartenog en given lønmodtagerorganisation uden Arbejdstilsynets godkendelse aftale, at dendaglige hvileperiode i et begrænset omfang kan udskydes eller nedsættes til 8 timer(Hvile- og fridøgnsbekendtgørelsens § 19). I givet fald skal der ydes kompenserendehvileperioder.Det fremgår endvidere, at parterne kan aftale fravigelser i videre omfang end nævntovenfor. Sådanne aftaler er kun gyldige, hvis de godkendes af Arbejdstilsynet, og derskal gives kompenserende hvileperiode (bekendtgørelsens § 21). Derudover kan direk-tøren for Arbejdstilsynet i særlige situationer give dispensation til fravigelse fra enhvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer inden for hver periode på 24 timer(bekendtgørelsens § 33). Dette gives dog kun i enkeltstående tilfælde.Ovenstående kræver således, at arbejdsgiveren er part i en aftale om fravigelse af hvi-letidsreglerne. Aftalen skal være indgået med en lønmodtagerorganisation.Regionen har udliciteret opgaven vedrørende overvågning af hjemmeboende respira-torpatienter til private firmaer. De firmaer som regionen har indgået aftale med er p.t.ikke organiseret i en arbejdsgiverorganisation. Regionen har ikke i sin tid stillet kravherom og mener heller ikke lovligt at kunne kræve, at arbejdsgiveren skal være orga-niseret, ligesom regionen heller ikke lovligt kan stille krav om, at firmaerne skal indgåoverenskomster.Arbejdstilsynet oplyser i brev af 1. oktober d.å. afslutningsvis, at Arbejdstilsynet fornylig har godkendt en aftale mellem SBA/Dansk Erhverv og FOA/3F om fravigelse afhviletidsreglerne for handicaphjælpere, der ansættes i henhold til Handicaphjælper-overenskomsten, til udførelse af borgerstyret personlig assistance (BPA) (vedlagt sombilag 3).Det fremgår af Arbejdstilsynets godkendelse, at der er lagt vægt på aftalens elementerom, at det skal sikres, at der under en enkeltstående vagt på 24 timer er en hvileperio-de på 8 timer, hvoraf mindst 4 timer skal være sammenhængende, og denne hvileperi-ode ligger om natten. Før vagten skal der være en hvileperiode på 11 timer, og efter
Side 2
vagten skal der være mindst en hvileperiode på 22 timer. Der skal gå 24 timer mellemto 24 timers vagter, såfremt det sammenhængende hvil ikke har varet mindst 6 timer.Hvis der ønskes to sammenhængende 24 timers vagter, fx ved weekendophold udenfor hjemmet, kan dette ske en gang pr. måned. Forudsætningen er, at der før startenheraf er en hvileperiode på 22 timer og efterfølgende en hvileperiode på 44 timer. Derskal endvidere under hver vagt på 24 timer sikres en hvileperiode på 8 timer, hvorafmindst 6 timer skal være sammenhængende og skal ligge om natten. Tillige skal væreetableret hvileplads.Som nævnt er de firmaer, som regionen har indgået kontrakt med, ikke tilsluttet en ar-bejdsgiverorganisation, men såfremt de fx var tilsluttet SBA/Dansk Erhverv, så villeden dispensationsaftale, som SBA/Dansk Erhverv har indgået med FOA/3F om netopden personkreds, som er ansat som BPA-hjælpere, ikke generelt kunne tilgodese detønske, som PTU har fremsat i sin henvendelse til folketingets sundhedsudvalg, nemligat man ønsker mulighed for dækning af 24 timers vagter ved én og samme person.Alene i tilfælde, hvor patienten lægefagligt set ikke har behov for vågen overvågninginden for synsvidde i en sammenhængende periode på minimum 4 timer, vil dette væ-re muligt.Regionen skal endelig anføre, at opgaven vedrørende overvågning af hjemmeboenderespiratorpatienter blev udbudt med både kvalitet og pris som tildelingsparametre, ogdet pågældende firma, som vandt opgaven, var det der afgav det samlet set mest for-delagtige tilbud. Endeligt kan det oplyses, at kravet om overholdelse af hviletidsbe-stemmelserne har været en del af aftalegrundlaget i hele kontraktperioden, dvs. fraprimo 2009.Det skal understreges, at regionen i hele sit arbejde med respirationspatienterne til-stræber at efterkomme flest mulige ønsker til behandlingens omfang inden for det læ-gefagligt forsvarlige samt i øvrigt at udvise den størst mulige fleksibilitet inden forlovgivningens rammer, således at patienten kan opnå størst mulig livskvalitet trodssygdom.
Med venlig hilsen
Side 3