Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1226855_0001.png
1226855_0002.png
1226855_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetSundheds- og ForebyggelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
15. marts 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0032-0645Dok.:698168
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 411 (Alm. del), som Folketin-gets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har stillet til justitsministeren den21. februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heitmann (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 411 (Alm. del) fra Folketingets Sundheds- og Forebyg-

gelsesudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange af de indsatte i danskefængsler der har diagnosen ADHD?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at oplysninger om den en-kelte indsattes sundhedsforhold, herunder diagnoser, registreres i den en-kelte indsattes patientjournal. Kriminalforsorgen har derfor ikke generellecentrale registreringer af antallet af personer med psykiske lidelser, herun-der ADHD.Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 13. april 2012 afspørgsmål nr. 591 fra Folketingets Retsudvalg, er der i februar 2012iværksat en ny model for screening og udredning af psykiatriske problem-stillinger for så vidt angår unge under 18 år i kriminalforsorgens institutio-ner. Der foretages således i forbindelse med enhver indsættelse af ungeunder 18 år i kriminalforsorgens institutioner en modtagelsesscreening forpsykisk sygdom (psykose) umiddelbart efter indsættelsen. Derudover til-bydes samtlige unge under 18 år med fortsat ophold i kriminalforsorgensinstitutioner senest 7 dage efter indsættelsen en psykiatrisk udredning, her-under for ADHD, medmindre der allerede er planlagt anden undersøgelse(mentalundersøgelse o.l.), eller den unge vurderes at have behov for akutpsykiatrisk udredning/behandling og er søgt overført til psykiatrisk afde-ling, eller den unge har gennemgået en psykiatrisk screening eller er blevetpsykiatrisk udredt inden for de seneste seks måneder. Udredningen skal såvidt muligt iværksættes senest 28 dage efter indsættelsen. Hvis den ungeløslades, inden udredningen er tilendebragt, bortfalder tilbuddet til denindsatte om at modtage en psykiatrisk udredning.Kriminalforsorgen foretager en central registrering af de diagnoser, herun-der ADHD, som fremkommer på baggrund af den psykiatriske udredningmed den enkelte unge. Denne registrering kan anvendes til at dokumenterekriminalforsorgens indsats, herunder omfanget af unge, der er blevet psy-kiatrisk udredt, samt hvorvidt udredningen har fundet sted rettidigt. Om-vendt giver registreringen ikke et fuldstændigt billede af omfanget af ungeindsatte med ADHD, da unge med ADHD, der ikke ønsker en psykiatriskudredning, således hverken udredes eller registreres, ligesom de unge, derallerede er diagnosticeret med ADHD ved indsættelsen, heller ikke regi-streres i denne database. Siden ordningen trådte i kraft, er kun ganske få2
unge registreret med ADHD.Direktoratet for Kriminalforsorgen har desuden oplyst, at der ved aftalenom satspuljen på sundhedsområdet 2008-2011 blev afsat midler til ativærksætte et 4-årigt projekt vedrørende screening af varetægtsarrestanterfor psykisk sygdom. Projektets formål var dels at identificere varetægts-fængslede med psykisk sygdom på et tidligere tidspunkt end hidtil, såledesat de kunne tilbydes behandling eller søges overført til andet regi, f.eks. tilen psykiatrisk afdeling, dels at etablere grundlag for at vurdere, om en så-dan screening skal indføres på landsplan. I dette projekt er der også gen-nemført screening og udredning for ADHD i en del af undersøgelsesperio-den. Projektet har primært fundet sted i Vestre Fængsel, som er en del afKøbenhavns Fængsler, og har således omfattet en begrænset del af densamlede varetægtspopulation i kriminalforsorgen. Projektet kortlægger så-ledes alene hyppigheden af ADHD i en begrænset del af varetægtspopula-tionen.Resultaterne af projektet forventes at foreligge i andet halvår af 2013.
3