Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 5. november 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPCLVSags nr.: 1210315Dok nr.: 1081272
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 10. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 34 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 34:’’Da vedrop ved fødsler har vist sig at kunne give problemer for mor og barn,hvad er så ministerens holdning til at få undersøgt muligheden for, at man iretningslinjerne foreskriver, at man måler blodtryk, iltindhold i blod, hjertetsslagfrekvens, temperatur, åndingsfrekvens og kvindens oplysninger om ve-hastighed, så man på den måde sikrer, at personalet undersøger kroppens fy-siske reaktioner på vedroppet og afslører, at vedroppet er ude af kontrol?”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse anmodet om et bidrag fra Sundhedsstyrel-sen, som oplyser følgende:”Måling af blodtryk, puls, temperatur og respirationsfrekvens foretages rutine-mæssigt ved vurdering af kvinder, der er i fødsel ved ankomsten til fødeafde-lingen og gentages efter behov under fødselsforløbet. Afhængigt af fødselsfor-løbet foretages undersøgelser, der belyser kvindens og barnets tilstand.Når der ikke er tilstrækkelig fremgang i fødslen, kan der af hensyn til kvindenseller barnets helbred være behov for at fremskynde fødslen. Der kan derforvære indikation for at iværksætte vestimulation. Ved vestimulation anvendeslægemidlet oxytocin, der gives i drop. Anvendelse af oxytocin giver kun yderstsjældent bivirkninger eller andre problemer for den fødende kvinde og betrag-tes som udgangspunkt for ufarligt for kvinden.Oxytocin kan dog give ophobning af væske, hvorfor det bør anvendes medforsigtighed ved svær svangerskabsforgiftning, som er en tilstand, der er ka-rakteriseret af bl.a. væskeophobning og forhøjet blodtryk. Man skal også væreopmærksom på denne bivirkning, hvis der gives infusion af oxytocin gennemmange timer. I disse situationer skærpes overvågningen.Derimod er det meget væsentligt, at fosterets reaktion på vestimulation medoxytocin overvåges nøje. Fosterovervågning ved vestimulation sker med etCTG-apparat. CTG står for CardioTocoGrafi. Cardio-delen registrerer foster-hjerteaktiviteten (slagfrekvens), Toco-delen registrerer veaktiviteten.Ved vestimulation registreres fosterhjerteaktiviteten oftest kontinuerligt, isærhvis kvinden har regelmæssige veer af en vis hyppighed. Ved tegn på påvirk-
Side 2
ning af fosteret skrues ned eller slukkes helt for droppet med oxytocin, og derkan på mange fødesteder etableres STAN-overvågning (ST-Analyse af foste-rets EKG, en avanceret udgave af CTG).Hvis der er mistanke om, at der er begyndende iltmangel hos fosteret, kan derpå alle fødesteder udtages en blodprøve fra fosterets isse til måling af blodetssurhedsgrad (som er et udtryk for iltningen af blodet). Blodprøven indgår i vur-deringen af, om fødslen skal afsluttes hurtigt, enten med sugekop (hvis muligt)eller akut kejsersnit.Veaktiviteten hos kvinden vurderes dels med CTG, dels med jordemoderens(eller lægens) direkte vurdering af sammentrækningerne af livmoderen, sam-men med den fødendes oplysninger/oplevelse af veaktiviteten.Veernes påvirkning af fosterhjerteaktiviteten giver et direkte udtryk for fosteretsevne til at klare fødselsforløbet uden at udvikle iltmangel. Især alt for hyppigeveer (ve-storm) kan medføre iltmangel. Den kombinerede anvendelse af regi-strering af fosterhjerteaktivitet og veaktivitet sikrer, at fostrets tilstand overvå-ges, herunder at vestimulation med oxytocin sker under kontrollerede forhold.På baggrund af denne overvågning er det muligt at dosere oxytocin bedst mu-ligt. Der foretages en afvejning af risiko for at for kraftige veer påvirker foste-rets hjerteaktivitet mod risiko for at et langvarigt fødselsforløb medfører skaderpå fosteret.Sundhedsstyrelsen er bekendt med, at det videnskabelige selskab, DanskSelskab for Gynækologi og Obstetrik, er ved at udarbejde en vejledning vedrø-rende vestimulation, og de relevante overvågningsparametre vil blive indarbej-det heri. Vejledningen forelægges på Dansk Selskab for Obstetrik og Gynæko-logis obstetriske møde i januar 2013, hvor alle fødeafdelinger vil være repræ-senteret, og vejledningen vil blive anvendt ensartet af samtlige offentlige føde-steder. Selskabet har gennem årene udarbejdet flere vejledninger om fødsels-hjælp. Disse vejledninger indgår som en del af grundlag for de enkelte fødeaf-delingers instrukser.Sundhedsstyrelsen er desuden bekendt med, at regionerne i fællesskab harbesluttet at igangsætte projektet ”Sikre fødsler”. Projektet udvikles af repræ-sentanter fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Dansk Selskab forPædiatri, Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Patient-forsikringen og faglige repræsentanter fra regionerne.Projektet har til formål at forbedre kvaliteten og patientsikkerheden på alle lan-dets fødeafdelinger. Det konkrete mål er at nedbringe antallet af børn med ilt-mangel i forbindelse med fødslen med 50 procent. ”Sikre fødsler” har somformål at opnå konsistent høj patientsikkerhed på alle landets fødeafdelinger,sådan at alle fødsler forløber sikkert. Projektet omfatter et læringsprogram foralle læger og jordemødre. Dette program omfatter uddannelse i fødselshjælpomfattende undervisning og træning i bl.a. CTG kompetencer, anvendelse afvestimulation og instrumentel forløsning (eksempelvis sugekop).
Side 3
De første konkrete aktiviteter afvikles i slutningen af november 2012. Inden daer afdelingerne i gang med et forberedende arbejde og der vil blive udpeget ettværfagligt team til at arbejde med forbedringer.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Cecilia Lawson Vinje