Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1214383_0001.png
1214383_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 12. februar 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: DEPGSTSags nr.: 1300464Dok nr.: 1146808
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 22. januar 2013 stil-let følgende spørgsmål nr. 314 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlilxt (DF).Spørgsmål nr. 314:’’Finder ministeren det rimeligt, at Hans Christian Gydesen får afslag på medi-cintilskud, når hans læge kan henvise til, at han ikke tåler anden medicin?Kan det endvidere være rigtigt, at Hans Christian Gydesen skal afprøve for-skelligt medicin, når hans læge allerede kender det præparat, der virkerBedst? jf. SUU alm. del - bilag 135 (intern).”Svar:Indledningsvis kan oplyses, at spørgsmålet omhandler de såkaldte enkelttil-skud, som Sundhedsstyrelsen kan bevilge til borgere på baggrund af en an-søgning fra borgerens læge.Godkendelser af ansøgninger om enkelttilskud beror alene på en faglig vurde-ring, der foretages af Sundhedsstyrelsen (tidl. Lægemiddelstyrelsen).Sundhedsstyrelsen har oplyst, at borgeren har søgt om tilskud til et præparat,hvis tilskud bortfaldt i november 2010 som følge af, at der findes en række bil-ligere lægemidler, der virker lige så godt som de dyrere lægemidler. Genereltset ændres kvaliteten af behandlingen ikke ved at skifte til de billigere læge-midler, men der er i særlige tilfælde mulighed for at bevilge enkelttilskud til pa-tientens køb af et lægemiddel uden generelt tilskud.Der kan bevilges enkelttilskud, når kriterierne i § 6 i bekendtgørelse nr. 180 afden 17. marts 2005, er opfyldt. Heraf fremgår, at Sundhedsstyrelsen ved vur-deringen af, om der skal ydes enkelttilskud, lægger vægt på,1) om lægemidlet er af særlig behandlingsmæssig betydning for patien-ten, herunder om det har vist effekt på patienten, eller den forventedeeffekt må anses for overvejende sandsynlig, og2) om andre relevante behandlingsmetoder i det konkrete tilfælde er fun-det utilstrækkelige eller uhensigtsmæssige.
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at de vejledende kriterier for, hvilke lægemidlerder som hovedregel skal have været forsøgt forud for, at der kan bevilges en-kelttilskud, fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledende kriterier for enkelttilskudtil angiotensin-II antagonister:
Side 2
http://laegemiddelstyrelsen.dk/da/topics/statistik,-priser-og-tilskud/tilskud-til-medicin/individuelle-tilskud/enkelttilskud/vejledende-kriterier/hjertekarsygdomme-angiotensin-ii-antagon---aliskirenSundhedsstyrelsen har endvidere oplyst, at borgerens læge kan genansøgeSundhedsstyrelsen om enkelttilskud til patienten, såfremt der måtte værefremkommet nye oplysninger af betydning for styrelsens vurdering af sagen.Ministeriet kan ikke gå ind i den konkrete faglige beslutning, som er truffet afSundhedsstyrelsen.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Grith Strøbæk