Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1213912_0001.png
1213912_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg[email protected]Sophie Løhde[email protected]
Dato: 11. februar 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1300278Dok nr.: 1149571
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 14. januar 2013 stil-let følgende spørgsmål nr. 265 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 265:”Vil ministeren, i forlængelse af svar på SUU alm. del – spørgsmål 64, oplyseventetiden til en insulinpumpe for henholdsvis børn, der er yngre end 6 år ogbørn der er ældre end 6 år og herunder oplyse, hvorfor Region Syddanmarksom den eneste region ikke har børn på venteliste til en insulinpumpe?”Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet DanskeRegioner om en udtalelse.Danske Regioner oplyser følgende:”Danske Regioner vil indledningsvist gøre opmærksom på, spørgsmålet er tol-ket således, at der spørges til konventionelle ventetider/ventelister, og altså ik-ke lister over børn, der er kandidater til insulinpumpe, og derfor er i planmæs-sigt forløb, hvor de forberedes til insulinpumpebehandling. Børnene er såledesallerede i et behandlingsforløb og afventer blot påsætning af pumpe. Dennedifferentiering forklares nærmere nedenfor i svar på spørgsmål 2.

Spørgsmål 1: Ventelister

Regionerne har oplyst, at følgende antal børn henholdsvis over og under 6 årstår på venteliste til en insulinpumpe:<6 årRegion HovedstadenRegion NordjyllandRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion Midtjylland>6 årI alt0014*01**
2
121
* Region Sjælland oplyser følgende om de 14 børn på venteliste på NæstvedSygehus:Et barn under seks år har fået diabetes i 2013,Et barn under seks år har stået på venteliste i få måneder,Ni børn har stået på venteliste i maks. 12 måneder,Tre børn har stået på venteliste mere end 12 måneder af forskellige årsager.
Side 2
Regionen bemærker, at spørgsmålet omkring ventelisten er taget op med sy-gehusledelsen.** Region Midtjylland oplyser, at der er ét barn på 11 år, der stod på ventelistei 3 uger på Regionshospitalet Horsens.

Spørgsmål 2: Region Syddanmark

I Region Syddanmark er der ikke børn på venteliste til insulinpumpebehand-ling.Det er dog ikke det samme som, at patienten straks efter at diabetes er diag-nosticeret får en insulinpumpe. Generelt gælder det, at når behandlere og fa-milie bliver enige om, at insulinpumpe er den rigtige behandling, bliver det til-rettelagt, hvornår behandlingen skal opstartes. Der går somme tider 4 – 6 må-neder af hensyn til at få det planlagt med undervisning og ambulante besøg.Der kan også være ting familien skal arbejde med inden. F.eks. er det vigtigt,at patienten og familien er i stand til at håndtere deres sygdom med nål ogpen, hvis en pumpe går i stykker. De børn og unge, der ikke tilbydes en pum-pe er begrundet i en faglig vurdering.Region Syddanmark har ikke oprindeligt indgivet oplysninger til en bruttolistemed børn, som er kandidater til insulinpumpe og som er i forberedende forløb.Dette indtryk kunne man få af det samlede svar, som er afgivet til SUU alm.del - spørgsmål 64. Det kan oplyses, at Region Syddanmark har 25 børn, somer kandidater til en insulinpumpe, og som er i et planmæssigt forberedendeforløb til at få en insulinpumpe. Der er ikke tale om børn på venteliste i konven-tionel forstand.Region Hovedstaden bemærker desuden i deres svar, at der i nationale guide-lines for pumpebehandling fastlægges, at patienterne først skal have forsøgtbehandling med pen før pumpebehandling iværksættes.De øvrige regioner understreger ligeledes, at man skal være opmærksom på,at der er tale om to forskellige ”lister”, hvorfor regionernes svar på spørgsmål64 (alm. del) må betragtes som usammenlignelige.”Jeg kan henholde mig til Danske Regioners oplysninger. Jeg har noteret mig,at der i den ene region, hvor der er børn på venteliste til en insulinpumpe erledelsesmæssigt fokus på problemet. Jeg har desuden noteret mig, at listernei regionernes bidrag til svar på spm. 64 og 265 ikke umiddelbart kan sammen-lignes.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Camilla Lund-Cramer