Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Dato: 7. februar 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1300229Dok nr.: 1135074
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 10. januar 2013 stil-let følgende spørgsmål nr. 257 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 257:”Ministeren bedes redegøre for de 138 mio. kr., der blev afsat af VK- regerin-gen til flere hospicepladser og forbedret palliativ indsats i perioden 2011-2014,der tænkes særligt på de i 21 mio. kr. i 2011. Hvordan vil ministeren sikre, atde afsatte midler bliver brugt til efter hensigt og til gavn for patienterne?”Svar:Jeg lægger til grund, at spørgeren sigter til, at der med kræftplan III blev afsatmidler til en række initiativer, der skal forbedre den palliative indsats i regionerog kommuner. Nedenfor redegøres der derfor for udmøntningen heraf.Etablering af 42 nye hospicepladserDet fremgår af Kræftplan III, at de 42 nye hospicepladser i regi af selvejendeinstitutioner skal etableres i perioden 2011-2014. Der er afsat midler til etable-ring af 12 pladser i 2011 og 10 pladser årligt i 2012-2014 dvs. 30 pladser. Påden baggrund blev der i forsommeren 2011 udmeldt to ansøgningsrunder. Denførste ansøgningsrunde havde ansøgningsfrist den 1. september 2011 og denanden med ansøgningsfrist den 1. august 2012.Baggrunden for de to ansøgningsrunder var, at de regioner, der havde projek-ter i støbeskeen, fik mulighed for at gå hurtigt i gang med byggeriet, mens deøvrige regioner fik mulighed for at udforme nye hospiceprojekter med en sene-re opstartsdato.I forbindelse med første ansøgningsrunde modtog ministeriet tre ansøgninger,hvoraf to af ansøgningerne levede til ansøgningsbetingelserne og blev imøde-kommet. De første ni hospicepladser blev taget i brug på Hospice Sydfyn i ok-tober 2012 og de næste to pladser tages i brug på Arresødal Hospice i foråret2013. I anden ansøgningsrunde er der givet tilsagn til Region Nordjylland omudvidelse fra 6 til 9 sengepladser ved Hospice Vendsyssel og udvidelse afKamillianerGaardens Hospice fra 12 til 15 sengepladser. Region Sjælland harfået tilsagn om udvidelse fra 12 til 16 sengepladser på Hospice Sjælland og tilSvanevig Hospice, der udvider sengeantallet fra 12 senge til 14 senge. Herud-over har Region Hovedstaden fået tilsagn om udvidelse fra 10 til 16 senge-pladser på Diakonissestiftelsens Hospice. Mit ministerium er desuden i dialogmed Region Hovedstaden om de sidste to pladser, som regionen skal søge atetablere inden udgangen af 2014.
Side 2
Herudover har Region Midtjylland i oktober 2012 oplyst ministeriet om, at re-gionsrådet i Region Midtjylland har besluttet at placere de 9 nye hospiceplad-ser i regionen i Brædstrup i en del af bygningerne ved RegionshospitaletBrædstrup. Region Midtjylland søger nu efter en samarbejdspart, som regio-nen kan indgå driftsoverenskomst med vedr. de kommende hospicepladser iBrædstrup. Regionen har som forudsætning, at de ni pladser er i drift indenudgangen af 2014. Ministeriet har taget Region Midtjyllands proces til efterret-ning og understreget, at pladserne skal være oprettet inden udgangen af 2014.Der er således gennemført en proces, der understøtter, at samtlige 42 pladservil kunne være etableret og i brug inden udgangen af 2014.Nye anbefalinger for den palliative indsatsDe nye anbefalinger for den palliative indsats blev udarbejdet af en arbejds-gruppe under Sundhedsstyrelsen i 2011 med deltagelse af bl.a. Dansk Sel-skab for Palliativ Medicin, Fagligt Selskab for hospice- og palliationssygeple-jersker, Dansk Selskab for Almen Medicin, Kræftens Bekæmpelse m.fl. Sund-hedsstyrelsen offentliggjorde de nye anbefalinger for den palliative indsats idecember 2011.Udarbejdelse af katalog over bedste praksis i den palliative indsatsI forlængelse af de nye anbefalinger for den palliative indsats har Sundheds-styrelsen ultimo 2012 offentliggjort et katalog over bedste praksis for den ba-sale palliative indsats i primærsektoren – herunder i almen praksis.Udarbejdelse af rehabiliterings- og palliationsdel af forløbsprogram for kræftRehabiliterings- og palliationsdelen af forløbsprogrammet for kræft blev udar-bejdet af Sundhedsstyrelsen i 2011 med inddragelse af en arbejdsgruppe be-stående af repræsentanter fra bl.a. Dansk Selskab for Almen Medicin, DanskSelskab for Palliativ Medicin, Dansk Sygepleje Selskab, Danske Fysioterapeu-ter m.fl. Sundhedsstyrelsen offentliggjorde forløbsprogrammet i januar 2012.Implementering af rehabiliterings- og palliationsdelen af forløbsprogram forkræftImplementeringen er, jf. udmøntningsaftalen, påbegyndt i regioner og kommu-ner inden udgangen af 2012.Videreførelse af Palliativt Videnscenter og etablering af Videnscenter for Re-habilitering og PalliationDer er afsat i alt 19 mio. kr. årligt fra 2012 og frem til sammentænkning og vi-dereførelse af aktiviteterne på Palliativt Videncenter og RehabiliteringsCenterDallund i et nyt Videncenter for Rehabilitering og Palliation. Det nye vi-denscenter er formelt etableret fra januar 2013, jf. orientering til FolketingetsSundhedsudvalg af 18. december 2012.Øget adgang til specialiseret palliativ behandling og rådgivningDer er i Kræftplan III afsat 8 mio. kr. årligt til at sikre øget adgang til specialise-ret palliativ behandling og rådgivning. Implementeringen er, jf. udmøntningsaf-talen, påbegyndt i regionerne fra medio 2012.
Side 3
Jeg kan afslutningsvis oplyse, at der i forlængelse af den politiske aftale omKræftplan III er lavet en fælles udmøntningsplan for Kræftplan III med inddra-gelse af de involverede parter, dvs. Danske Regioner, KL, Sundhedsstyrelsenog Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i regi af Task Force for Patientfor-løb på Kræft- og Hjerteområdet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Camilla Lund-Cramer