Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 29. januar 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: DEPTFESags nr.: 1300184Dok nr.: 1133385
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 8. januar 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 243 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 243:’’Vil ministeren oplyse, hvilke "interessenter" som ministeriet den 23. oktober2012 har afholdt møde med om et muligt design for en undersøgelse af revur-deringernes konsekvenser, og herunder oplyse, hvorvidt interessenterne varenige i forslaget til design af analysen, og hvilke ændringer i designet, dereventuelt er foretaget på baggrund af kommentarerne mundtligt og skriftligt tilforslaget?”Svar:Ministeriet kan oplyse, at repræsentanter fra Hjerteforeningen, Hjernesagen,Danske Patienter, Apotekerforeningen, Lægemiddelindustriforeningen samtSundhedsstyrelsen deltog ved mødet d. 23. oktober 2012 vedrørende analy-sedesign i forbindelse med undersøgelsen af revurderingernes konsekvenser.Udover de nævnte interessenter var også Danske Regioner, Industriforenin-gen for Generiske Lægemidler, Lægeforeningen, Parallelimportørforeningensamt Praktiserende Lægers Organisation inviteret til mødet.Ved mødet præsenterede forskere fra Forskningsenheden for Almen Praksisved Syddansk Universitet et muligt analysedesign med fokus på ændringerne itilskudsstatus indenfor blodtrykssænkende medicin. Med udgangspunkt i op-lægget diskuteredes tilrettelæggelse og gennemførelse af analysen. I den for-bindelse blev en udvidelse af analysens fokus bl.a. foreslået, således at flerelægemiddelgrupper blev omfattet af analysen. Der opfordredes desuden til, atbredere samfundsøkonomiske aspekter inkluderedes samt, at revurderinger-nes mulige konsekvenser for den sociale ulighed blev afdækket.Som følge af interessenternes forslag og bemærkninger på mødet, blev analy-seoplægget revideret bl.a. i forhold til det efterspurgte fokus på at afdækkeulighedsaspektet i forbindelse revurderingerne.Det reviderede analyseoplæg blev herefter udsendt til interessenterne medhenblik på at modtage skriftlige bemærkninger hertil. I den forbindelse fikDansk Hypertensionsselskab og Foreningen af Kroniske Smertepatienter(FAKS) desuden mulighed for at komme med indspark til oplægget.Med udgangspunkt i de indkomne bemærkninger er der foretaget følgende ju-steringer:
Side 2
Analysens generaliserbarhed er adresseret, så det afklares, at resulta-terne kan overføres på andre kroniske lidelser.Det understreges, at analysen kan og vil undersøge en evt. effekt afsocial ulighed.Det undersøges, om der kan identificeres variation på tværs af lægerpå baggrund af køn, alder etc.Analysens resultater kvalificeres ved inddragelse af andre relevanteundersøgelser på området.
Disse forhold uddybes i det vedlagte suppleringsnotat, som forskerteamet harudarbejdet på baggrund af de indkomne bemærkninger fra interessenterne.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Thomas le Fevre