Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1212909_0001.png
1212909_0002.png
1212909_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 7. februar 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMLBJSags nr.: 1300124Dok nr.: 1134627
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 7. januar 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 232 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BenedikteKiær (KF).Spørgsmål nr. 232:”Vil ministeren oplyse hvad Sundhedsstyrelsens anbefalinger er til indholdet afde akutklinikker, der etableres disse år, og hvordan samarbejdet mellem læ-gevagt og akutklinikkerne i andre regioner fungerer?”Svar:Som det fremgår af min foreløbige besvarelse af 14. januar 2013, har ministe-riet til brug for min besvarelse af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrelsen omen udtalelse.Sundhedsstyrelsen understreger indledningsvist, at akutklinikker ikke er etveldefineret begreb og oplyser på den baggrund følgende:”Sundhedsstyrelsen tager i dette bidrag udgangspunkt i, at en akutklinik indgårsom en del af det præhospitale beredskab i det borgernære sundhedsvæsen,og består af en sygeplejebemandet klinik, hvor sygeplejerskerne er ansat medudgående funktion fra en sygehusafdeling. Der ses forskellige modeller forsamarbejde mellem de sygeplejeledede klinikker og lægevagtskonsultationer-ne. Akutklinikkerne kan således indgå i sundheds- og akuthuse.Rammerne for akutklinikkerne som defineret ovenfor blev beskrevet i Sund-hedsstyrelsens rapport ’Styrket akutberedskab – planlægningsgrundlag for detregionale sundhedsvæsen’ (2007). Det anbefales i rapporten, at der som sup-plement til sygehusenes fælles akutmodtagelser og i særlige situationer”kanoprettes nære tilbud fx i form af skadeklinikker betjent af læger og/eller syge-plejersker (under lægeligt ansvar), hvor patienter med mindre og ukomplicere-de skader kan behandles. De nære tilbud kan etableres i regi af almen praksiseller sygehusvæsenet. Kravene til kvalitet i behandlingen skal svare til kravenei almen praksis.”Af ovennævnte rapport fremgår det endvidere, at ”Deter afgørende, at regio-nerne i givet fald etablerer et konkret samarbejde mellem de fælles akutmod-tagelser, almen praksis og skadeklinikkerne om fordeling og samarbejde omspecifikt beskrevne patientkategorier og retningslinjer for behandling. Samtidigvil det være afgørende, at de sundhedsfaglige personalegrupper, hvor nød-vendigt, visiterer patienter til hinanden.”
Side 2
I rapporten anføres endvidere følgende:”Personale,der er ansat i disse skadeklinikker, skal have kompetence og erfa-ring i visitation og behandling af mindre og ukomplicerede skader. Dette børsikres gennem samarbejde mellem skadeklinikkerne, almen praksis og syge-husvæsenet om uddannelse og vedligeholdelse af kompetencer og viden.Det er desuden vigtigt, at der sikres et tilstrækkeligt patientunderlag, så kvali-teten opretholdes, og at der sikres samme krav til kvalitet som ved behandlingi almen praksis”.Derudover har Sundhedsstyrelsen i rapporten ”Kvaliteten i den danske læge-vagtsordning” (2009) anbefalet, at”andre faggrupper, specielt sygeplejersker,med fordel kan indgå i opgaveløsningen i lægevagtskonsultationerne medhenblik på dels at frigøre lægeressourcer, dels at sikre en bedre opgaveløs-ning.”I sidstnævnte rapport beskrives positive erfaringer fra Region Midtjylland ogRegion Nordjylland, hvor der er ansat sygeplejersker i lægevagtskonsultatio-nerne. Disse sygeplejersker er organisatorisk tilknyttet en sygehusafdeling,men med udgående funktion. De er til stede døgnet rundt, og har til opgave atkoordinere vagtlægens besøg og at overvåge patienterne i vagtværelset. Der-udover varetager de mindre behandlinger efter instruks fra en læge.Sygeplejerskerne i akutklinikker har mange steder betegnelsen ”behandlersy-geplejersker”. Det er et begreb som anvendes i regionerne om sygeplejersker,som er oplært i vurdering og behandling af mindre skader. Sundhedsstyrelsenhar ikke beskrevet krav til en sådan oplæring. Ansvaret for oplæringen af sy-geplejerskerne til denne opgave ligger hos regionerne.Sygeplejersker med kompetencer som enten behandlersygeplejerske ellerakutsygeplejerske har ikke en særlig autorisation, og skal stadig fungere pådelegation fra en læge. Afhængigt af den konkrete situation og organiseringenaf akutklinikken vil den lægefaglige bistand således skulle ydes af enten almenpraksis, vagtlægen eller en sygehuslæge. Sundhedsstyrelsen skal i den for-bindelse påpege behovet for, at der sikres en klar ansvarsfordeling mellem sy-geplejerskerne og de involverede læger.Styrelsen følger regionernes planlægning generelt via bl.a. regionernes sund-hedsplaner, som også omfatter organiseringen af sygehuse og det præhospi-tale beredskab, herunder akut- og skadeklinikker. Idet arbejdet med at etable-re forskellige former for akutklinikker er en igangværende og dynamisk procesi regionerne, har Sundhedsstyrelsen dog ikke et fuldstændig detaljeret indtrykaf udformningen og organiseringen af disse, herunder hvordan samarbejdetmellem almen praksis og sygehusene/de fælles akutmodtagelser konkret erorganiseret.Sundhedsstyrelsen skal afslutningsvis pege på følgende anbefaling fra denomtalte rapport fra 2007: ”Erfaringerfra de forskellige ordninger bør analyse-res med henblik på kvalitet, patientsikkerhed, tilgængelighed, økonomi og or-ganisering. Erfaringer og analyser opsamles og bør indgå som grundlag forden fremtidige planlægning.”
Side 3
Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.I forhold til samarbejdet mellem lægevagt og akutklinikker i de forskellige regi-oner vil jeg desuden henvise til akutudvalgets rapport ”Status på regionale af-taler om sammenhæng i akutindsatsen” fra september 2012. Rapporten foku-serer bl.a. på samarbejdet mellem lægevagten og det sygehusbaserede akut-beredskab. Det fremgår af rapporten, at de enkelte regioner har indrettet dereslægevagtstilbud forskelligt. Det konstateres samtidig, at der er gennemført til-tag, der kan understøtte sammenhæng i akutindsatsen. Udvalget med undta-gelse af Lægeforeningen finder dog, at der et godt stykke vej, før der er tilve-jebragt en entydig og sammenhængende akutindsats.Rapporten kan findes på ministeriets hjemmesidewww.sum.dk.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lene Brøndum Jensen