Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1212907_0001.png
1212907_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 7. februar 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMLBJSags nr.: 1300124Dok nr.: 1134629
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 7. januar 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 231 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BenedikteKiær (KF).Spørgsmål nr. 231:’’Kan ministeren bekræfte, at der er visiteret adgang til de akutte sundhedstil-bud i Region Midtjylland og at der eksisterer et tæt samarbejde mellem læge-vagten og akutklinikkerne i Region Midtjylland? Ministeren bedes herudoveroplyse hvad de foreløbige erfaringer er med modellen og om ministeren i givetfald gerne så denne model udbredt til de andre regioner”Svar:Som det fremgår af min foreløbige besvarelse af 14. januar 2013, har ministe-riet til brug for min besvarelse af spørgsmålet anmodet Region Midtjylland omen udtalelse.Region Midtjylland har oplyst følgende:”Region Midtjylland har etableret en enstrenget visitation for alle akutte hen-vendelser, som ikke kræver kontakt til 112. I den enstrengede model er almenpraksis/lægevagten visitator med undtagelse af 112-opkald, hvor den sund-hedsfaglige visitation foretages ved AMK-vagtcentralen.Egen læge/lægevagt kan visitere til behandling hos egen læge/lægevagt,akutklinik eller akutafdeling. Eller situationen kan afhjælpes med et godt råd tilegenomsorg. Ordningen har fungeret i flere år i den vestlige del af regionen,og er pr. 4. september 2012 udbredt til hele Region Midtjylland.Det udvidede samarbejde på akutområdet skal danne rammen om en samletmodel for akutområdet, som dels sikrer patienten effektiv adgang til akuthjælpog samtidig bidrager til, at der undgås unødig ventetid.Aftalen styrker samarbejdet mellem hospital og almen praksis, idet akutafde-lingen og lægevagten nu er fysisk integreret og arbejder tættere sammen.Samarbejdet omfatter bl.a. at sygeplejersken i vagttid assisterer lægevagten ibehandlingen af patienter med mindre skader og patienter med medicinskesygdomstilfælde. En række skadestyper kan også behandles selvstændigt afen behandlersygeplejerske.
Side 2
Telefonisk tilgængelighed hos de praktiserende læger i dagtid er afgørende,da patientens mulighed for at få adgang til egen læge er en forudsætning for atblive visiteret til akutbehandling.Som en del af aftalegrundlaget skal der én gang årligt gennemføres en under-søgelse af almen praksis' telefoniske tilgængelighed. Region Midtjylland hargennemført to undersøgelser i 2012 (før og efter opstart i september) med te-lefonopkald til samtlige praksis i regionen på udvalgte tidspunkter mellem kl.08.00-16.00. Undersøgelserne viste en høj tilgængelighed, jf. udpluk af deoverordnede resultater af 1. undersøgelse nedenfor.398 af 418 praksis’er er tilgængelige på telefonen inden for 10 min.68 pct. svarer inden for to min.70 pct. har en akutlinje20 praksis svarede ikke inden for de 10 min.
De første evalueringer af opstarten i september er positive. Der er et godtsamarbejde mellem lægevagten og akutafdelingerne om behandling af patien-terne. Der vil løbende blive fulgt op og evalueret på den enstrengede visitationog samarbejdet i akutklinikker og akutafdelinger. Den organisation, som hararbejdet med implementering af aftalen fortsætter sit arbejde i 2013 og vil fore-tage de nødvendige tilpasninger, som naturligt vil følge i kølvandet efter enstor omlægning.”Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Region Midtjylland.Jeg vil samtidig gerne understrege, at regeringen ønsker et sammenhængen-de akutsystem, hvor lægevagten i højere grad integreres i det øvrige akutsy-stem.Jeg vil også fremhæve, at det fremgår af regeringens og Danske Regionersøkonomiaftale for 2013, at vi er enige om frem mod foråret 2014 gradvist atindfase visiteret adgang tilallelandets akutmodtagelser, idet visiteret adganger et afgørende tiltag i forhold til at sikre patienterne det rette behandlingstilbudog derigennem sikre en effektiv udnyttelse af sundhedsvæsenets ressourcer.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lene Brøndum Jensen