Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1208831_0001.png
1208831_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 28. januar 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMIHOSags nr.: 1212287Dok nr.: 1137789
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 18. december 2012stillet følgende spørgsmål nr. 198 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares endeligt.Spørgsmål nr. 198:”Hvor mange henvender sig årligt vedrørende transkønnethed på Sexologiskklinik og hvor mange af dem får afslag på behandling?”
Svar:Jeg har modtaget nedenstående udtalelse fra Region Hovedstaden med op-lysninger om søgningen til Sexologisk Klinik:”De seneste år er der set omkring 60 nyhenviste patienter årligt. En del af dis-se har ikke ønsket egentligt kønsskifte, mens nogle allerede er opererede ogønsker støttende samtaler.I 2012 er der lavet 7 kønsskifteoperationer på Rigshospitalet ved Plastikkirur-gisk Klinik og Gynækologisk Klinik. Derudover laver plastikkirurgisk afdelingfølgende operationer i tilknytning til kønsskifte:1) Fjernelse af bryster (mastektomi): ca. 10 pr. år.2) Peniskonstruktion (phalloplastik): 2-3 pr. år.Det er dog ikke på nuværende tidspunkt muligt at udforme detaljerede opgø-relser over, hvilket forløb de enkelte henviste har, og det er derfor ikke muligtat besvare spørgsmålene fyldestgørende. Det er forventningen, at denne typeopgørelser vil kunne foretages, når pilotprojektet omtalt i svar på spg. 197 ergennemført. Dette forhold er samtidig en af grundene til, at pilotprojektet eriværksat.Det kan generelt oplyses, at nogle henviste aldrig møder op til indledendesamtaler, at nogle afsluttes efter typisk 2-3 samtaler, da det vurderes, at det eren anden problematik end transseksualitet, samt at nogle selv afslutter forlø-bet.En gruppe fortsætter i et egentlig observationsforløb mhp. hormonbehandlingog senere operation. Af disse falder nogle fra på forskellige tider i forløbet, ognogle stopper efter hormonbehandlinger. Af de, der fortsætter mhp. at bliveopererede, gennemfører nogle hele forløbet og får operation, andre får tilladel-sen, men skyder operationen, og nogle fravælger alligevel til sidst operationen.
Side 2
Når Sexologisk Klinik i konkrete tilfælde ikke kan anbefale, at et patientforløbfortsættes til næste trin i processen, er årsagen oftest, at det ikke vurderes atdreje sig om en transseksuel tilstand, eller at der er sociale eller psykiatriskekontraindikationer. Gynækologerne og plastikkirurgerne kan også afvise hor-monbehandling og kirurgi. Ofte ses helbredsmæssige somatiske kontraindika-tioner, der gælder for alle, der overvejer at starte hormonbehandling, samt forden kirurgiske del også overvægt.”Jeg kan henholde mig til regionens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Irene Holm